E-TWINNING PROJECT: ROLLING STORIES
Την φετινή σχολική χρονιά οι μαθητές των τάξεων Ε΄και Στ΄του σχολείου μας συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας μαθητών/τριών από διάφορες χώρες με τίτλο “Rolling Stories”, στο πλαίσιο των προγραμμάτων etwinning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι τα ακόλουθα:
- Annexa Joan Puigbert School , Girona, Kαταλονία -Ισπανία
- La Benaula School, Caldes de Malavella,Kαταλονία -Ισπανία
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαϊάς, Αχαΐα, Ελλάδα
- Δημοτικό Σχολείο Σερίφου, Κυκλάδες, Ελλάδα
- Escola EB2,3 Padre Joaquim Flores, Revelhe – Fafe, Πορτογαλία
- Ali Rıza Efendi Primary School, Eskişehir, Τουρκία
- Primary School of Rožňava, Σλοβακία
- Novomykhailivka School, Dnipopetrovsk, Ουκρανία [αποσύρθηκε τον Οκτώβριο λόγω των πολεμικών εχθροπραξιών στη χώρα]
Στόχος είναι να επικοινωνήσουμε μέσω της Αγγλικής γλώσσας, να γνωριστούμε, να εξασκήσουμε τις ικανότητες μας στον υπολογιστή μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας twinspace και, φυσικά, να συντάξουμε μια συνεργατική ιστορία που θα “κυλήσει” από χώρα σε χώρα και θα μας ενώσει!
Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία μας σε αυτή τη σελίδα!
1η δραστηριότητα:
Μέσω της εφαρμογής google earth, ταξιδέψαμε στις πόλεις των συνεργαζόμενων σχολείων, βρήκαμε σε ποια χώρα βρίσκονται, εντοπίσαμε τις πρωτεύουσες , τις γλώσσες που ομιλούνται εκεί και , υπό τους ήχους των αντίστοιχων εθνικών ύμνων, ζωγραφίσαμε τις σημαίες των χωρών αυτών.
2η δραστηριότητα:
Γνωρίσαμε τις οκτώ εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσω ενός κουίζ. Καθεμία είχε ετοιμάσει ένα κολάζ για τον εαυτό της και ένα αντίστοιχο ηχητικό μήνυμα και έπρεπε να ταιριάξουμε εικόνα με ήχο.
3η δραστηριότητα :
Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συζητήσαμε και αναρωτηθήκαμε και , τέλος, καταγράψαμε σε ένα κοινόχρηστο έγγραφο στην εφαρμογή canva τι πρέπει να προσέχουμε κατά την παρουσία μας στο διαδίκτυο.
4η δραστηριότητα:
Παρακολουθήσαμε στο YouTube ένα σύντομο βίντεο με τίτλο: “Pezzettino” του Ιταλού Leo Leoni , σχετικό με την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ενίσχυση της μοναδικότητας του κάθε ατόμου.
Στη συνέχεια κουβεντιάσαμε με αφορμή το βίντεο και καταγράψαμε σε ανάρτηση στο twinboard (δυνατότητα που παρέχει το twinspace) τι μας κάνει διαφορετικούς και ιδιαίτερους.
5η δραστηριότητα:
Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τον εαυτό τους με ένα σύντομο κείμενο στην εφαρμογή padlet, αφού χωρίστηκαν σε διακρατικές ομάδες.
Επίσης, μέσω της εφαρμογής avatar maker, έφτιαξαν το προσωπικό τους άβαταρ για να συνοδεύσουν το κείμενό τους.
6η δραστηριότητα:
Κατά την επόμενη δραστηριότητα του προγράμματος , οι μαθητές/τριες του κάθε σχολείο δημιούργησαν ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο μοιράστηκαν τις συνήθειες της καθημερινότητας στο σχολικό χώρο, καθώς επίσης παρουσίασαν τα κτήρια και τους χώρους του σχολείου τους.
Η ομάδα κάθε χώρας έπρεπε να παρακολουθήσει το εκάστοτε βίντεο και στη συνέχεια να απαντήσει κάποιες σχετικές ερωτήσεις μέσω την εφαρμογής kahoot.
7η δραστηριότητα:
Η επόμενη δραστηριότητα μας εισήγαγε στη λαϊκή παράδοση κάθε χώρας ως εξής. Κάθε σχολείο σε πρώτη φάση έπρεπε να επιλέξει ένα λαϊκό μύθο ή παράδοση της περιοχής του, και να το παρουσιάσει στους συνεργάτες με κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες σε ένα πόστερ. Οι υπόλοιπες χώρες έπρεπε στο forum του twinspace να μαντέψουν βασιζόμενοι στις εικόνες το μύθο.
Σε δεύτερη φάση, αποκαλύφθηκαν οι μύθοι και οι λαϊκές ιστορίες και , οι μαθητές/τριες έπρεπε να διαβάσουν την ιστορία και να παίξουν δύο παιχνίδια βασισμένα σε αυτή.
Η εικόνα που υπέβαλε το Δημοτικό Σχολείο Σερίφου για να μαντέψουν οι συνεργάτες μας ένα λαϊκό παραμύθι της Σερίφου.
Χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα:
Τρία από τα συνεργαζόμενα σχολεία συναντήθηκαν σε πραγματικό χρόνο και μέσω τηλεδιάσκεψης συνεργατικά συνέθεσαν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, την οποία εικονογράφησαν κιόλας.
Όλα όμως τα σχολεία μπήκαν στο twinboard και σχολίασαν τι τους αρέσει (ή όχι) από τα Χριστούγεννα.
Χειμερινή δραστηριότητα:
Τρία από τα συνεργαζόμενα σχολεία συναντήθηκαν ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης και συνέθεσαν μία χειμωνιάτικη ιστορία σε πραγματικό χρόνο και την εικονογράφησαν. Σε αυτή τη δραστηριότητα συμμετείχε και το σχολείο μας.
8η δραστηριότητα:
Οι ιστορίες που κυλούν θα αρχίσουν να παίρνουν μορφή!
Αυτό το διάστημα δουλεύουμε στις διακρατικές ομάδες μας και προσπαθούμε, αφού δώσουμε συνεργατικά ένα όνομα σε κάθε μια από τις 12 ομάδες εργασίας, για να ξεκινήσουμε τη συγγραφή των δικών μας πρωτότυπων ιστοριών!
Η συνέχεια σε λίγο καιρό…