Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2025
Ομιλία στο Δ.Σ. Νέου Ρυσίου από την Ψυχολόγο του Σχολείου μας
Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην απογευματινή ομιλία που διοργανώνει το Δ.Σ. Νέου Ρυσίου για τους γονείς/κηδεμόνες του σχολείου μας και της ευρύτερης κοινότητας:
Ομιλήτρια: Άννα Ιωαννίδου, MSc Σχολική- Εξελικτική Ψυχολόγος, Δ.Σ. Νέου Ρυσίου
Θέμα της ομιλίας: “Ο Ρόλος των Γονέων στην Ψυχική Υγεία των Παιδιών”
Ημέρα: Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025
Ώρα: 17:30
Η παρουσία τουλάχιστον ενός εκ των δύο γονέων κρίνεται απαραίτητη.
Αθλητικές Δράσεις από τον Αθλητικό Σύλλογο Αναγέννηση της Κοινότητας του Νέου Ρυσίου
Γέμισε η αυλή μπάλες, χαμόγελα, παιχνίδια και αθλοπαιδειές!
Ευχαριστούμε τους προπονητές του Αθλητικού Συλλόγου “Αναγέννηση” Νέου Ρυσίου για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις προπονητικές συμβουλές που πρόσφεραν στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ρυσίου!
Βιώσιμες πόλεις- ομορφαίνω τον χώρο όπου ζω!
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του «Ενεργού Πολίτη», που διενεργεί το σχολείο μας, οι μαθητές της Γ΄ τάξης πραγματοποίησαν εργαστήρια με θέμα «Βιώσιμες πόλεις» με την εποπτεία και καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Προετοίμασαν τα σημεία- γλάστρες με χώμα και έμαθαν πώς να το εμπλουτίζουν ώστε να γίνει πιο γόνιμο με φυσικό τρόπο χωρίς λιπάσματα.
Φύτεψαν μικρά φυτά, δεντροειδή και παχύφυτα για να καταλάβουν την διαφορά αναγκών του κάθε φυτού γύρω μας.
Ευχαριστούμε θερμά το ΦΥΤΩΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ για την ευγενική προσφορά σε φυτά και χώμα.
Η φιλία στη ζωή των παιδιών
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να λύσουν τις διαφορές τους;
Να σταματήσουν να καβγαδίζουν;
Να μιλάνε άσχημα το ένα στο άλλο;
Να παρεξηγούνται;
Οι δάσκαλοι διαρκώς επανέρχονται με το αίτημα των διαπροσωπικών δυσκολιών των παιδιών. Και αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά είναι συνέχεια σε μια σύγκρουση.
Η αρχή χρειάζεται να γίνει από τα απλά.
Να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν το νόημα του όρου “φιλία”.
Να τα διευκολύνουμε να εκφραστούν σχετικά με το ποια πράγματα εκτιμούν σε κάποιο άλλο παιδί και το επιλέγουν για φίλο.
Να ξεκινήσουμε μια συζήτηση ως προς το αν υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται να τα προβληματίσουν σε σχέση με τους φίλους τους.
Να αποκτήσουν ουσιαστικό νόημα οι λέξεις “βοηθώ”, “σέβομαι”, “υποστηρίζω”, “είμαι δίπλα σου”.
Για το λόγο αυτό, σήμερα δουλέψαμε σε ομάδες και συζητήσαμε για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα στη ζωή των παιδιών: τη φιλία.
Μια δράση στους μαθητές και τις μαθήτριες του Δ1 από την Άννα Ιωαννίδου, ψυχολόγο του 11ου ΣΔΕΥ.
Υπάρχουν δράκοι εκεί έξω;
Σήμερα, Τρίτη 11 Νοεμβρίου, η τάξη του Α2 γέμισε με δράκους!
Από εκείνους τους δράκους που κάποιες φορές οι μεγάλοι μας λένε ότι δεν υπάρχουν, ενώ εμείς τους βλέπουμε ζωντανούς μπροστά μας! Δράκους που μπαίνουν στο δωμάτιο ή στο σπίτι ή και στην καρδιά μας. Άλλες φορές, μας φαίνονται αστείοι, άλλες φορές μας γεμίζουν φόβο, άλλες πάλι μας φέρνουν στενοχώρια.
Όμως, ένα είναι σίγουρο, μόνο αν οι μεγάλοι ακούσουν αυτό που έχουμε να πούμε, όσο περίεργο και αν τους φαίνεται, τότε μόνο όλοι αυτοί οι δράκοι γίνονται τόσο δα μικροί, τοσοδούληδες και μπορούμε να παίξουμε μαζί τους άφοβα.
Μήπως εσείς ακούσατε κάτι για δράκους που μπαίνουν σε σπίτια;
Μια δράση στα παιδιά της α’ τάξης από την ψυχολόγο του σχολείου μας, Άννα Ιωαννίδου.
Δράσεις ενεργού πολίτη
Οι δράσεις ενεργού πολίτη στην εκπαίδευση έχουν ως βασικό στόχο να καλλιεργήσουν στους μαθητές και τις μαθήτριες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που χρειάζονται για να συμμετέχουν ενεργά και υπεύθυνα στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκουν:
-
Ανάπτυξη δημοκρατικής συνείδησης: κατανόηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του πολίτη.
-
Ενίσχυση της κοινωνικής υπευθυνότητας: ευαισθητοποίηση απέναντι σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα.
-
Καλλιέργεια συνεργασίας και διαλόγου: σεβασμός στη διαφορετικότητα και επίλυση συγκρούσεων με δημοκρατικές διαδικασίες.
-
Ενδυνάμωση για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων: τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα.
-
Ανάπτυξη κριτικής σκέψης: ικανότητα αξιολόγησης πληροφοριών και επιχειρημάτων.
-
Ενίσχυση της κοινωνικής και ψηφιακής δράσης: αξιοποίηση εργαλείων για συλλογικές πρωτοβουλίες και θετικές αλλαγές.
Το σχολείο μας μέσα από τις δράσεις ενεργού πολίτη που θα οργανώνει κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς στοχεύει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών, ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών που συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνίας.
Για την ενημέρωσή σας σχετικά με τις ενέργειες που οργανώνονται ανά τάξη και τμήμα δημιουργήθηκε ο σύνδεσμος “Δράσεις ενεργού πολίτη” στο σχολικό μας ιστολόγιο.
Αναμένουμε τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια.
Δράσεις Ενεργού Πολίτη
***
Τριάδι 1/11/2025
ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΔΩΡΕΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΛΠ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝAΓΚΗ
Αγαπητοί φίλοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η «ΠΝΟΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» με έδρα το Τριάδι Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ κάθε μήνα πολλές οικογένειες με υλικά αγαθά (είδη πρώτης ανάγκης).
Το έργο την ΠΝΟΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ πραγματοποιείται 365 ημέρες το χρόνο. Από το 2011 λαμβάνει χώρα μία μόνιμη προσπάθεια εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης για πολλούς συνανθρώπους μας και ταυτόχρονη συνεργασία με 80 φορείς πανελλαδικά. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα:
- https://www.facebook.com/groups/pnoielpidas
https://www.instagram.com/pnoielpidas/
|
|||||||||||||||||||||||||||
Θα θέλαμε να σας προτείνουμε, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, αλλά και για το μηνιαίο έργο μας να μας ενισχύσετε με ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΧΑΡΤΙΚΩΝ, ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με δέματα τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών και να προσφέρουμε στις οικογένειες με πολλή αγάπη.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ !
ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ:
- ΗΛΙΕΛΑΙΟ (συσκευασία 1-2 λίτρων),
- ΣΑΛΤΣΕΣ,
- ΓΑΛΑ ΕΒΑΟΡΕ,
- οτιδήποτε για παιδιά: Δημητριακά, Μερέντα, ροφήματα τύπου «nesquik» για το γάλα, κακάο, τσάι, ατομικούς χυμούς, φρυγανιές, μέλι, μπάρες δημητριακών & χαλβά, παστέλια, ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μικρά κέικ, τσουρεκάκια, σοκολάτες, γκοφρέτες, κρουασάν, κομπόστες, μπισκότα, κλπ .
- ΑΛΕΥΡΙ , ΜΑΓΙΑ
- ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ,
- ΖΑΧΑΡΗ,
- ΦΙΔΕ, ΤΡΑΧΑΝΑ, ΚΟΥΣΚΟΥΣΑΚΙ, ΑΣΤΡΑΚΙ, ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ.
- ΟΣΠΡΙΑ
- ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ
- ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ (σαρδέλας, τόνου, κρέατος, λαχανικών),
- ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ (πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, δάφνη, κανέλα, κλπ),
- ΞΥΔΙ, ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ,
- ΡΟΦΗΜΑΤΑ: καφέ στιγμιαίο, φίλτρου & ελληνικό, τσάι κλπ.
ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ:
- ΧΑΡΤΙΚΑ (χ. υγείας, χ. κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, σερβιέτες, σερβιετάκια) ,
- ΣΑΜΠΟΥΑΝ, ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΑ, ΚΡΕΜΟΣΑΠΟΥΝΟ, ΣΑΠΟΥΝΙΑ, ΧΤΕΝΕΣ, ΑΦΡΟ ΞΥΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ, ΒΑΜΒΑΚΙ
- ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
- ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ & ΥΓΡΟ ΠΙΑΤΩΝ, ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ,
- ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ & ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ ΡΟΥΧΩΝ.
- Αλουμινόχαρτο, σακούλες απορριμάτων, σακουλάκια τύπου polybag
Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για διατήρηση ειδών ψυγείου (τυριά – αλλαντικά, γαλακτοκομικά, κλπ) και κατάψυξης, αλλά και φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ψαριών και κρεατικών, (κατόπιν συνεννόησης) με άμεση παράδοση στις υποστηριζόμενες οικογένειες
Γίνονται δεκτές και δωρο-επιταγές από σούπερ μάρκετ , φρέσκα είδη κατόπιν συνεννόησης, κρέατα κλπ
Τα είδη αφού συγκεντρωθούν θα τα παραλάβουν οι εθελοντές μας ή θα μπορούσε, κατόπιν συνεννόησης, να έρθει ομάδα σας στην έδρα μας. Η δράση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την αγάπη & την αλληλεγγύη σας .
Με εκτίμηση,
Αλεξία Κοσμίδου
Διάχυση περιβαλλοντικών δράσεων ΜΑΜΑΓΑΙΑ – εκκίνηση νέας χρονιάς με τη δημιουργία λαχανόκηπων
Είχαμε πολλή μεγάλη χαρά να συμμετέχουμε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025, στο MOMUS- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη διάχυση των δράσεων και αποτελεσμάτων της ΜΚΟ Μαμαγαία.
Το σχολείο μας συνεργάζεται με τη Μάμαγαία από πέρσι για πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και φέτος για τη δημιουργία λαχανόκηπων στο σχολείο μας.



























