Το Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου υλοποιεί το πρόγραμμα εικαστικών εργαστηρίων «Το Μουσείο ζωντανεύει», που αποτελεί πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Σκοπός του προγράμματος είναι η βιωματική γνωριμία των παιδιών τόσο με το έργο του Χαλεπά, όσο και με το έργο άλλων σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί με την έκθεση των δημιουργιών των παιδιών τον Ιούνιο του 2022.
Το Σάββατο 19/2/2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, όπου έγινε μια σύντομη περιήγηση στο μουσείο του Χαλεπά με μικρή εισήγηση στην ζωή και το έργο του. Έγινε ανάλυση στα εικαστικά στοιχεία των έργων που έχουν επιλεχθεί ως θεματικές για την διεξαγωγή των εικαστικών εργαστηρίων.
Σήμερα, Δευτέρα 21/02/2022, πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση με θέμα «Μια μέρα που η οικογένεια μου… κάθεται!».
Με αφετηρία το γλυπτό του Γ. Χαλεπά «ζευγάρι καθιστό» τα παιδιά δημιούργησαν με πηλό μια στιγμή από την οικογένειά τους. Παράλληλα, είχαν πηγές από έργα άλλων διάσημων εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης, όπως ο γλύπτης Henry Moore.
Περιγραφή προγράμματος:
Το πρόγραμμα «Το μουσείο ζωντανεύει» συνιστά μια σειρά Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 5 έως και 12 ετών και την αφόρμηση για τη δημιουργία του έδωσε το ίδιο το χωριό μας. Η Τήνος είναι γνωστή για την τέχνη της μαρμαροτεχνίας που διδάσκεται από γενιά σε γενιά ενώ οι Τήνιοι καλλιτέχνες αποτελούν μέρος της Ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Ένας από τους πιο σπουδαίους γλύπτες της Τήνου ο Γιαννούλης Χαλεπάς, συγκίνησε με το έργο του και προκάλεσε τον θαυμασμό όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια δεδομένα της τέχνης. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς μεγάλωσε στον Πύργο της Τήνου, διδασκόμενος την μαρμαροτεχνία από την παιδική του ηλικία. Τα τελευταία χρόνια η κατοικία του στον Πύργο έχει μετατραπεί σε Μουσείο και φιλοξενεί πλήθος γλυπτών και σχεδίων του καλλιτέχνη.
«Σήμερα» στον Πύργο της Τήνου τα παιδιά του χωριού συναντούν το «χθες» της τέχνης του Χαλεπά σε 4 κύκλους Εικαστικών Εργαστηρίων. Κάθε κύκλος αποτελείται από την δική του θεματική ενότητα που εστιάζει κάθε φορά σε κάποιο επιλεγμένο έργο του καλλιτέχνη με εφαρμογή και απόδοση σε ποικίλα τεχνικά μέσα και υλικά όπως αναλύεται και παρακάτω.
Στα εργαστήρια οι μικροί καλλιτέχνες και οι μικρές καλλιτέχνιδες θα αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες μέσα από μια ποικιλία υλικών και τεχνικών σε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο στα ηλικιακά χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο θα πειραματιστούν με τις βασικές αρχές της εικαστικής γλώσσας και θα διευρύνουν την φαντασία τους αντλώντας έμπνευση από τον μοναδικό μαρμαρογλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Στο τέλος των κύκλων θα γίνει παρουσίαση/έκθεση σε μια από τις αίθουσες του πνευματικού κέντρου Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς, κάνοντας τα εκθέματά του να «ζωντανέψουν» μέσα από τα έργα των παιδιών.
Στο τελευταίο εργαστήριο εκτός της προγραμματισμένης δραστηριότητας, τα παιδιά θα πειραματιστούν με τη δημιουργία ενός διαδραστικού ψηφιακού περιβάλλοντος που θα λειτουργεί σε κινητές συσκευές. Τα έργα των παιδιών θα «ζωντανέψουν» μέσω μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality application), που θα τα εμφανίζει δυναμικά σε ψηφιακή μορφή.
Πρόσωπα και φορείς του προγράμματος:
Τα εικαστικά εργαστήρια του προγράμματος σχεδίασε και επιμελήθηκε η εικαστικός Κολλύρη Μαρία – Άννα (ΠΕ08). Το εργαστήριο ψηφιακών μέσων σχεδίασε και επιμελήθηκε η Κατερίνα Αντωνοπούλου (Διδάκτωρ ψηφιακών τεχνών). Η υλοποίηση των εργαστηρίων πρόκειται να γίνει σε συνεργασία με την εικαστικό Νιάρχου Ελίνα, τον εικαστικό Ευάγγελο Χατζή και τον μαρμαρογλύπτη Ζεστανάκη Παναγιώτη. Τον συντονισμό των εργαστηρίων και την επιμέλεια της διαδικασίας της αξιολόγησης ανέλαβε η εκπαιδευτικός Παπαγιαννοπούλου Φραντζέσκα.