Υγρότοποι της Μήλου

Υγροβιότοπος (κατά την Βιολογία), ή αλλιώς υγρότοπος (κατά την εδαφολογία) ονομάζεται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά αλλά έχει υγρό υπόστρωμα για μεγάλο διάστημα του έτους.

Υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές ,οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό.(Βικιπαίδεια)

Με το πρόγραμμα της Helmepa μελετήσαμε τους υγρότοπους της Ελλάδας ,Κάναμε κι εμείς την έρευνά μας για τους υγρότοπους της Μήλου.

Χιβαδόλιμνης :Είναι λιμνοθάλασσα με στενή δίοδο επικοινωνίας με τη θάλασσα. Πλημμυρίζει από τα κύματα.Δέχεται νερό και από μία πηγή .Η βλάστησή της είναι αγριοκαλαμιές, βούρλα και φυτά που φύονται στην άμμο.  Η πανίδα της αχιβάδες, καβούρια,  ,νεροχελώνες ,πουλιά κατά καιρούς εμφανίζονται μεταναστευτικά πουλιά .Από τις συμμαθήτριές μας Μ.Β. και Κ.Β.

 

Αλυκών:Πρόκειται για μία από τις παλιότερες αλυκές της Ελλάδας που όμως έπαψε να λειτουργεί, όπως οι περισσότερες νησιώτικες αλυκές, τις τελευταίες δεκαετίες . Ο υγρότοπος λόγω της λειτουργίας του ως αλυκή είναι αρκετά τροποποιημένος. Ωστόσο, όπως όλες οι εγκαταλελειμμένες αλυκές συντηρεί μια αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα. Ο υγρότοπος τροφοδοτείται με γλυκό νερό μέσω των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων και με αλμυρό νερό από τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού στραγγίζεται μέσω περιμετρικής τάφρου, αλλά κάποιες ποσότητες φτάνουν στα εγκαταλελειμμένα αλοπήγια. . Η βλάστηση είναι κυρίως αλοφυτική με αρμυρήθρες και δευτερευόντως υπερυδατική με αγριοκάλαμα και άτομα βούρλων, ενώ προς την παραλία υπάρχει και δενδρώδης βλάστηση αποτελούμενη από αρμυρίκια. Σε ολόκληρη την έκταση της αλυκή παρατηρήθηκαν πολλά λαγούμια κουνελιών .( WWF)

Κώμιας (Γαριφαλάκαινας-Ακούρευτου):Είναι περιοχή παλιού ορυχείου ,η λίμνη είναι τεχνητή, δημιουργήθηκε μετά από εξορύξεις μπετονίτη .Το νερό που συγκεντρώνει είναι από τη βροχή. Εκεί φύονται καλάμια ,θάμνοι ,βούρλα. Ζουν βατράχια ,νερόφιδα, ψάρια και περιστέρια .Τη μεταναστευτική περίοδο την επισκέπτονται φλαμίνγκο ,πάπιες και άλλα αποδημητικά πουλιά.Από τους συμμαθητές μας Κ.Μ.,Δ.Μ.και Κ.Μ.

                                                                          

Χάλακα: Είναι λίμνη που συγκεντρώνει νερό της βροχής .Τα φυτά γύρω από τη λίμνη είναι θάμνοι . Από εκεί ποτίζονται τα κατσίκια  της περιοχής και πουλιά .Aπό το συμμαθητή μας Γ.Μ.

Ο κήπος μας

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος   “το σποράκι πηγή ζωής ” φτιάχνουμε το δικό μας λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου μας.Φυτεύουμε μαρούλια ,κρεμμύδια ,σπανάκι και φράουλες. Πολύτιμος συνεργάτης μας είναι ο κ.Αντώνης Μαυρογιάννης ,πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του σχολείου μας,τον ευχαριστούμε πολύ.

Eγγραφές μαθητών στα Δημοτικά σχολεία

Σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητών  για το σχολικό    έτος 2021-22 στο  Δημοτικό σχολείο, θα γίνονται από 1-20 Μαρτίου 2021,σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ .Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το σχολείο μας στο τηλέφωνο 2287041263.

Από το Δημοτικό σχολείο Πολλωνίων Μήλου