Υγρότοποι της Μήλου

Υγροβιότοπος (κατά την Βιολογία), ή αλλιώς υγρότοπος (κατά την εδαφολογία) ονομάζεται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά αλλά έχει υγρό υπόστρωμα για μεγάλο διάστημα του έτους.

Υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές ,οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό.(Βικιπαίδεια)

Με το πρόγραμμα της Helmepa μελετήσαμε τους υγρότοπους της Ελλάδας ,Κάναμε κι εμείς την έρευνά μας για τους υγρότοπους της Μήλου.

Χιβαδόλιμνης :Είναι λιμνοθάλασσα με στενή δίοδο επικοινωνίας με τη θάλασσα. Πλημμυρίζει από τα κύματα.Δέχεται νερό και από μία πηγή .Η βλάστησή της είναι αγριοκαλαμιές, βούρλα και φυτά που φύονται στην άμμο.  Η πανίδα της αχιβάδες, καβούρια,  ,νεροχελώνες ,πουλιά κατά καιρούς εμφανίζονται μεταναστευτικά πουλιά .Από τις συμμαθήτριές μας Μ.Β. και Κ.Β.

 

Αλυκών:Πρόκειται για μία από τις παλιότερες αλυκές της Ελλάδας που όμως έπαψε να λειτουργεί, όπως οι περισσότερες νησιώτικες αλυκές, τις τελευταίες δεκαετίες . Ο υγρότοπος λόγω της λειτουργίας του ως αλυκή είναι αρκετά τροποποιημένος. Ωστόσο, όπως όλες οι εγκαταλελειμμένες αλυκές συντηρεί μια αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα. Ο υγρότοπος τροφοδοτείται με γλυκό νερό μέσω των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων και με αλμυρό νερό από τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού στραγγίζεται μέσω περιμετρικής τάφρου, αλλά κάποιες ποσότητες φτάνουν στα εγκαταλελειμμένα αλοπήγια. . Η βλάστηση είναι κυρίως αλοφυτική με αρμυρήθρες και δευτερευόντως υπερυδατική με αγριοκάλαμα και άτομα βούρλων, ενώ προς την παραλία υπάρχει και δενδρώδης βλάστηση αποτελούμενη από αρμυρίκια. Σε ολόκληρη την έκταση της αλυκή παρατηρήθηκαν πολλά λαγούμια κουνελιών .( WWF)

Κώμιας (Γαριφαλάκαινας-Ακούρευτου):Είναι περιοχή παλιού ορυχείου ,η λίμνη είναι τεχνητή, δημιουργήθηκε μετά από εξορύξεις μπετονίτη .Το νερό που συγκεντρώνει είναι από τη βροχή. Εκεί φύονται καλάμια ,θάμνοι ,βούρλα. Ζουν βατράχια ,νερόφιδα, ψάρια και περιστέρια .Τη μεταναστευτική περίοδο την επισκέπτονται φλαμίνγκο ,πάπιες και άλλα αποδημητικά πουλιά.Από τους συμμαθητές μας Κ.Μ.,Δ.Μ.και Κ.Μ.

                                                                          

Χάλακα: Είναι λίμνη που συγκεντρώνει νερό της βροχής .Τα φυτά γύρω από τη λίμνη είναι θάμνοι . Από εκεί ποτίζονται τα κατσίκια  της περιοχής και πουλιά .Aπό το συμμαθητή μας Γ.Μ.

Ο κήπος μας

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος   “το σποράκι πηγή ζωής ” φτιάχνουμε το δικό μας λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου μας.Φυτεύουμε μαρούλια ,κρεμμύδια ,σπανάκι και φράουλες. Πολύτιμος συνεργάτης μας είναι ο κ.Αντώνης Μαυρογιάννης ,πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του σχολείου μας,τον ευχαριστούμε πολύ.

Eγγραφές μαθητών στα Δημοτικά σχολεία

Σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητών  για το σχολικό    έτος 2021-22 στο  Δημοτικό σχολείο, θα γίνονται από 1-20 Μαρτίου 2021,σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ .Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το σχολείο μας στο τηλέφωνο 2287041263.

Από το Δημοτικό σχολείο Πολλωνίων Μήλου

Η Ε΄ και Στ΄τάξη συμμετέχει στα 20 χρόνια του προγράμματος “Οδυσσέας”

Με ιδιαίτερη χαρά, η Ε’ και Στ’ τάξη του σχολείου μας συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Σχολικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Οδυσσέας» του Πανεπιστημίου Κρήτης,  που φέτος γίνεται 20 ετών και για πρώτη φορά τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου!!!!

 

https://www.edivea.org/info-odysseas-21.html

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Οδυσσέας 2021» οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους Τυραϊδή Αναστασία, θα συνδεθούν μέσω τηλεδιάσκεψης με την ΣΤ΄ τάξη  από το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου  θα ανταλλάξουν απόψεις, θα συνεργαστούν και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ψηφιακές ιστορίες με θέμα:

Οξέα Βάσεις Άλατα

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής και συγκεκριμένα στην ενότητα Οξέα – Βάσεις – Άλατα. Τα παιδιά της Ε και Στ τάξης έκαναν το πρώτο τους πείραμα!!!!

ΛΕΩ “ΟΧΙ” ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Κάποιες φορές στη ζωή μας πρέπει να μάθουμε να λέμε “όχι”. Μια μικρή λέξη με μεγάλη δύναμη. Με τη βοήθεια του βιβλίου “Μαθαίνω να λέω όχι ” ,προσεγγίσαμε θέματα που απασχολούν κάποιες φορές την κοινωνία μας. Παρακολουθήστε το μέσα από μια παρουσίαση που ετοίμασαν οι συμμαθήτριές μας   .Παρουσίαση

 

Kλειστά σχολεία λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων

Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας θα  παραμείνει κλειστό την Τρίτη 16/2/2021 με απόφαση του Δημάρχου Μήλου ,λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.Τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως μέσω webex .Θα σας σταλεί το πρόγραμμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για χιόνι ζωγραφιά για παιδιά

Ασφαλές διαδίκτυο συμβουλές για γονείς

Το safeinternet4kids με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου δίνει στους γονείς συμβουλές για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά  μέσα από την παρακάτω παρουσίαση:

https://saferinternet4kids.gr/parousiaseis/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82/

Ημέρα αφιερωμένη στο ασφαλές διαδίκτυο

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου  γιορτάσαμε μαζί με πολλά παιδιά από πολλές χώρες την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου με κεντρικό μήνυμα “όλοι μαζί για ένα ασφαλές διαδίκτυο”. Δείτε τo βιντεάκι που προτείνει το Saferinternet4kids.gr.

https://saferinternet4kids.gr/video/asfaleia-sto-internet-2/

https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2020/02/COMIC-BOOK-1.pdf