Σχετικά με την Παραλία Αυλίδας
Η Παραλία Αυλίδας είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου και προς τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (Δήλεσι). Η παλιά ονομασία του χωριού της Παραλίας Αυλίδας είναι «Δράμεσι» και έτσι αναφέρεται επίσημα το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Αυλίδος που υπαγόταν στον νομό Αττικής και Βοιωτίας. Το 1926 ορίζεται έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Δράμεσι και το 1927 μετονομάστηκε σε «Παραλία». Το 1940 το όνομα του οικισμού διορθώνεται σε «Παραλία Αυλίδος» ενώ το 1974 υπάγεται οριστικά στον νομό Ευβοίας. Πλέον αποτελεί τη δημοτική κοινότητα Παραλίας Αυλίδος που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αυλίδος του Δήμου Χαλκιδέων.
Είναι δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Θήβας και της Αθήνας με παραλία μήκους 6 χιλιομέτρων, θάλασσα με αβαθή νερά, γραφικό λιμανάκι κλπ. Σε κοντινό λόφο της περιοχής και στη θέση «λόφος Πύργος Παραλίας» έχουν βρεθεί λείψανα προϊστορικών συνοικισμών και μυκηναϊκών τάφων.
Η αρχαία Αυλίδα
Το όνομα «Αυλίδα» σύμφωνα με τη μυθολογία οφειλόταν στην Αυλίδα, κόρη του μυθικού βασιλιά της Θήβας, Ωγύγου.
Η αρχαία Αυλίδα ήταν μια Βοιωτική πόλη γνωστή από τον Τρωικό πόλεμο και τη θυσία της Ιφιγένειας. Ήταν χτισμένη σε βραχώδη λόφο, κάτι που φαίνεται και από τον χαρακτηρισμό της από τον Όμηρο ως «Πετρόεσσας» αλλά και από τον Στράβωνα ως «πετρῶδες χωρίον». Ήταν γνωστή ως το λιμάνι από το οποίο αναχώρησε ο στόλος των Αχαιών. Σύμφωνα με τον μύθο κατά την παραμονή των Αχαιών στην Αυλίδα οι στρατηγοί με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Τροία επειδή ο άνεμος που φυσούσε δεν ήταν αρκετός για να γεμίσει με αέρα τα πανιά των πλοίων τους.
Κάλεσαν τότε τον μάντη Κάλχα να τον ρωτήσουν τι συμβαίνει. Εκείνος αποκρίθηκε πως η θεά Άρτεμης ήταν θυμωμένη με τον Αγαμέμνονα, επειδή σκότωσε το ιερό της ελάφι και έδωσε εντολή στον θεό των ανέμων, Αίολο, να μην ελευθερώσει κανέναν από τους ανέμους μέσα από τους ασκούς του ώστε να μη φυσήξει και να μην ξεκινήσουν. Τότε, ζήτησαν τη συμβουλή του και ο μάντης τους απάντησε πως αν θέλουν να εξευμενίσουν την θεά Άρτεμη θα πρέπει να θυσιάσουν στον βωμό της την Ιφιγένεια, την κόρη του Αγαμέμνονα. Το άκουσε κατάπληκτος αυτό ο Αγαμέμνων και άρχισε να ξεσπά σε φωνές, λυγμούς και κλάματα.
Ο χρόνος κυλούσε και τα πλοία παρέμεναν αραγμένα στο λιμάνι σχεδόν ακίνητα. Τότε ο Αγαμέμνων πήρε την απόφαση να θυσιάσει την Ιφιγένεια για το καλό όλων των Ελλήνων. Ενημέρωσε τη γυναίκα του την Κλυταιμνήστρα, η οποία ξέσπασε σε δάκρυα. Ο Αγαμέμνων δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι αφού την τύχη της Ιφιγένειας καθόριζε πλέον η θεά Άρτεμις και έτσι οδήγησε την Ιφιγένεια στον βωμό. Εκεί περίμενε ο μάντης Κάλχας κρατώντας ένα κοφτερό μακρύ μαχαίρι. Μόλις το κατέβασε στον λευκό λαιμό της μικρής και όμορφης Ιφιγένειας, εμφανίστηκε η θεά Άρτεμις μέσα σε ένα λευκόχρυσο σύννεφο. Άρπαξε την Ιφιγένεια και στη θέση της άφησε ένα ελάφι. Έτσι το χέρι του μάντη Κάλχα έκοψε τον λαιμό του ελαφιού και όχι της Ιφιγένειας.
Αμέσως μετά φύσηξε άνεμος γεμίζοντας τα πανιά των πλοίων με αέρα και εντός ολίγου όλα θα ήταν έτοιμα για την αναχώρηση για την Τροία.
Αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή της Αυλίδας
Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι το ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδας όπου ξεχωρίζει ο κλασικός ναός της θεάς, χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. Στο εσωτερικό του ναού βρέθηκαν αγάλματα, βάσεις αναθημάτων και τράπεζες προσφορών.
Άλλα αξιόλογα μνημεία του χώρου είναι η Ιερή Κρήνη, υπόγειο κτίσμα κοντά στον ναό, το συγκρότημα κτηρίων των Ελληνιστικών Χρόνων και οι Θέρμες (λουτρά) που ιδρύθηκαν μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. (Ρωμαϊκή περίοδος).
ΠΗΓΕΣ:
Αρχαία Αυλίδα (2020, 30 Μαρτίου). Ανακτήθηκε από: elladomania.blogspot.com/2020/
Αυλίδα, Βικιπαίδεια. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org/wiki/Αυλίδα
Η Αυλίδα στην αρχαιότητα (2012, 30 Ιουλίου). Ανακτήθηκε από: https://eviaportal.gr/i-aylida-stin-archaiotita/
Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδας, Ανακτήθηκε από: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2417