Η Τσεχία πάει Δ.Σ. Παλαιοκήπου! Erasmus+ Group mobility of school students
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας 8 μαθητές / τριες και 3 εκπαιδευτικούς, από το σχολείο του Uherský Ostroh της Τσεχίας, στο πλαίσιο κινητικότητας μαθητών Erasmus+ KA121, ως μέλη της Κοινοπραξίας του Δημοτικού σχολείου Σκοπέλου.
Το γκρουπ ξεναγήθηκε στο Μουσείο Βρανά όπου έμαθαν πως παραγόταν το λάδι παλαιότερα στην περιοχή, τη σημασία του εργοστασίου και των εργαλείων της εποχής. Επισκέφθηκαν επίσης εντός του μουσείου Βρανά το χώρο που είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, στη Σαπφώ, και στο Θεόφιλο. Μία ευχάριστη έκπληξη ήταν η κατασκευή ενός παζλ που αναπαριστούσε το “Λιομάζωμα” όπως αποτυπώθηκε από τον Θεόφιλο.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου, όπου οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας τους καλωσόρισαν με το τραγούδι “Μετρώ τα κύματα”. Μετέπειτα, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Δημοτικού. Ύστερα όλοι μαζί οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα δύο σχολεία συμμετείχαν σε παραδοσιακά ελληνικά και τσέχικα παιχνίδια τα οποία οργανώθηκαν απ’ όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με ποδοσφαιρικό αγώνα όπου επισφραγίστηκε η συνεργασία των μαθητών/τριών. Η επίσκεψη έκλεισε με προσφορά γεύματος, δώρων και την υπόσχεση ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε!
Ευχαριστούμε τον κ. Σεκερτζή και τον πρόεδρο της κοινότητας κ.Καραβασίλη για τον καλλωπισμό του σχολείου, την κ. Καραγιάννη Ελένη , την κ. Κανάκη Κοραλία για την εξαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο καθώς επίσης όλους τους δασκάλους του σχολείου μας για τη σημερινή διοργάνωση!
#erasmus #iky #ka121
Κόμβος ευφυούς διαχείρισης ΑΠΕΞ Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας – ΕΛΙΔΕΚ
Το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ σε Κοινοπραξία που διαχειρίζεται το διαπιστευμένο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου Λέσβου, και δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας ανάμεσα σε διάφορα σχολικά ιδρύματα, με κοινούς στόχους και επιδιώξεις, ώστε να παρέχεται διαρκής επιμόρφωση, να αναπτυχθούν νέες πολιτικές και να εφαρμοστούν νέες αποτελεσματικότερες τεχνικές διδασκαλίας.
Τέλος εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στην πόλη Benevento , να παρακολουθήσουμε την ανάγνωση με δραματοποίηση του βιβλίου “The witches of Benevento ” να κατασκευάσουμε πορτραίτα των μαγισσών με χαλκογραφία. Αποχαιρετήσαμε τους καινούριους μας φίλους στο I.C. Padre Isaia Columbro – Castelpoto, Foglianise, Tocco Caudio, τους ευχαριστήσαμε για την άψογη φιλοξενία τους και τα δώρα τους, ιδιαίτερα τον διευθυντή Angelo Melillo , και ελπίζουμε να συνεχίσει η υπέροχη συνεργασία μας και στο μέλλον με δράσεις και προγράμματα. Παίρνουμε μαζί μας πολλές ιδέες, καλές πρακτικές, την οργάνωση και τη συνεργασία των Ιταλικών σχολείων αλλά και φίλους και συνεργάτες. Το Erasmus+. ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές!
#erasmus, #iky
Erasmus+ Job shadowing εκπαιδευτικών της κοινοπραξίας Σκοπέλου στα Λατσιά της Κύπρου.
Μία εβδομάδα στα Λατσιά της Κύπρου, για παρακολούθηση εργασίας (Job shadowing) στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ KA121, πέρασαν 6 εκπαιδευτικοί του νησιού μας. Οι εκπαιδευτικοί Διαλυνάς Μιχάλης από το Δημοτικό σχολείο Σκοπέλου, Καραφασούλης Στέλιος από το Δημοτικό σχολείο Ιππείου, Δοματάς Χαράλαμπος από το Δημοτικό σχολείο Παμφίλων, Χατζησάββα Αναστασία, Κωνσταντάρα Μυρσίνη από το Δημοτικό σχολείο Παλαιοκήπου και Κορδογιάννης Γεώργιος από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, παρακολούθησαν διάφορα μαθήματα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λατσιών και στο Λύκειο Λατσιών με στόχο να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας και τις εκπαιδευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στη γειτονική χώρα. Συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς, αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες, παρακολούθησαν καινοτόμα προγράμματα που υλοποιούνται και επέστρεψαν με περισσότερες γνώσεις στην εκπαιδευτική τους φαρέτρα, έτσι ώστε να παρέχουν ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία που υπηρετούν. Τα σχολεία τους ανήκουν στην Κοινοπραξία Erasmus+ που διαχειριζεται το διαπιστευμένο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου Λέσβου, και δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας ανάμεσα σε διάφορα σχολικά ιδρύματα, με κοινούς στόχους και επιδιώξεις, ώστε να παρεχεται διαρκής επιμόρφωση, να αναπτυχθούν νέες πολιτικές και να εφαρμοστούν νέες αποτελεσματικοτερες τεχνικές διδασκαλίας. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εθνικό φορέα ΙΚΥ.
#Erasmus,#iky.
Διάχυση του προγράμματος Erasmus+ KA121 σε ημερίδα καθηγητών
Με παρουσιάσεις ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου η επιμορφωτική ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας Δημόσιων σχολείων Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ, στην αίθουσα εκδηλώσεων των ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Ο Σύλλογος παρείχε επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με μοντέλο μικτής μάθησης. Υπήρξαν παρουσιάσεις δηλαδή με φυσική παρουσία αλλά και εξ’αποστάσεως, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς από διάφορα σχολεία του νησιού καθώς και την Κοινοπραξία Erasmus+ του Δημοτικού σχολείου Σκοπέλου Λέσβου, για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου του. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν :
• Τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο, η μάθηση ξένης γλώσσας μέσα από το παιχνίδι και η αξιοποίηση του αποθετηρίου υλικού του ΙΕΠ (Ομιλήτριες Τσακύρη Αγγελική, Αρμάδα Κατερίνα)
• Η ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών έργων στο πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου (Ομιλήτριες Γυρέλλη Ελένη,Τσαγκάρη Θεοδώρα)
• Αγγλικά και προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο (Ομιλήτρια Μάμμα Αποστολία)
• Τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο (Ομιλήτριες Σαραντίδου Μαρία, Ζαννίδου Πελαγία)
• «Η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζήσω – Ευρώπη 2050», παρουσίαση του βραβευμένου από το Τσεχικό Πανεπιστήμιο έργου του Δημοτικού σχολείου Μόριας (Ομιλήτρια Χατζηράλλη Μελανθία)
• Παρουσίαση των αποτελεσμάτων προγράμματος Erasmus+ της κοινοπραξίας Δημοτικού σχολείου Σκοπέλου με θέμα την διαχείριση της σχολικής τάξης, της επαγγελματικής καθοδήγησης, καινοτόμων εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. (Ομιλήτριες Κουκάρα Χαρίκλεια, Τσαγκάρη Θεοδώρα, Χατζηκωνσταντίνου Δήμητρα, Κούβα Ελένη)
• Ευκαιρίες για Ευρωπαϊκές συμπράξεις σχολείων και επαγγελματική επιμόρφωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ (Ομιλήτρια Τσακύρη Αγγελική)
www.stonisi.gr/post/49044/epimorfwthhkan-oi-kathhghtes-twn-agglikwn?fbclid=IwAR2lqszBaZdRtQZ4BPaFjks92TXLIfgBkTCssZOecsTpul7SeaPzxI1YW-E#.Y5d7qD5HgCQ.facebook
#Erasmus days 2022# στο Δημοτικό σχολείο Παλαιοκήπου
Σήμερα οι μαθητές και ο εκπαιδευτικός του Δ Σ Παλαιοκήπου , οι οποίοι πήραν μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ KA121 που πραγματοποιήθηκε στην Φινλανδία, στο σχολείο Karpasen Koulu στο Lahti από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου, πραγματοποίησαν ενημέρωση στους μαθητές / εκπαιδευτικό προσωπικό προκειμένου να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους και να προβάλουν τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δίχως αυτά δε θα είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να έρθουν σε άμεση επαφή με ένα τόσο πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης όπως αυτό της Φινλανδίας
Την 1η ημέρα έγινε επίσκεψη στο Δημοτικό σχολείο #KärpäsenKoulu. Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μαθήματα γενικής παιδείας, εικαστικών, τμήματος ένταξης προσφύγων, εργαστηρίων φυσικών επιστημών, οικιακής οικονομίας, parasports.
Τη δεύτερη μέρα η ομάδα των εκπαιδευτικών- μαθητών επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, την ανοιχτή αγορά της Φινλανδίας καθώς επίσης και τα μνημεία της πόλης,
Την τρίτη και τέταρτη μέρα οι μαθητές- εκπαιδευτικοί γνώρισαν πολλά χειμερινά αθλήματα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.Φιλοξενήθηκαν σε σπίτια εκπαιδευτικών από τη Φινλανδία και δοκίμασαν τοπικά φαγητά της χώρας, γνώρισαν τον τρόπο ζωής τους και την αγάπη τους για το περιβάλλον.
Την πέμπτη μέρα η ομάδα παρακολούθησε μαθήματα Αγγλικών, Μουσικής, Μαθηματικών, Εικαστικών, Κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, Χειροτεχνίας, Νηπιαγωγείου, Ψυχικής υγείας στο #KarpasenKoulu , Lahti Finland. Έπαιξαν, χόρεψαν, μίλησαν με τους μαθητές της Φινλανδίας και αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες
#erasmus #iky
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιμόρφωσης Erasmus+ KA1 των εκπαιδευτικών της κοινοπραξίας των ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΛΕΣΒΟΥ , ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΥ , Δημοτικό Σχολείο Ιππείου , Δημοτικό σχολείο Παμφίλων Λέσβου στον οργανισμό Europass Teacher Academy of Creativity, στη Βαρκελώνη, Ισπανία στις θεματικές Coaching and Mentoring και Classroom management.Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο με τίτλο Classroom Management επιμορφώθηκαν σε καινοτόμα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και ενημερώθηκαν για νέες μεθόδους διδασκαλίας και τεχνικές διαχείρισης της τάξης. Στο Coaching and Mentoring παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του μέντορα στη σχολική μονάδα.