«Εγγραφές στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του Σχολείου για το σχολικό έτος 2021 – 2022»

Αγαπητοί γονείς,
όσοι από εσάς επιθυμείτε να εγγράψετε τα παιδιά σας στο Τμήμα Ολοήμερου Προγράμματος του σχολείου μας για το 2021-2022, θα πρέπει έως την Παρασκευή 14-05-2021 να παραδώσετε στον διευθυντή του σχολείου την αίτηση.

Αίτηση Δήλωση Γονέα

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Εγγραφές στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του Σχολείου για το σχολικό έτος 2021 – 2022»

Άνοιγμα σχολείων: «Oδηγίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 10 Μαΐου.»

Από σήμερα, Τετάρτη 5/5, η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία, καθώς το μέτρο του self test, είναι υποχρεωτικό για όλους κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Σήμερα εστάλη και αναλυτική εγκύκλιος σε όλα τα σχολεία της χώρας. Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Oι οδηγίες για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων όλης της χώρας από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ως προς την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό, ανακοινώνονται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικών οδηγιών για την επαναλειτουργία των Λυκείων. Σχετική αναλυτική εγκύκλιος εστάλη σήμερα, Τετάρτη 5/5/2021, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Επισημαίνεται ότι κανονικά από 10/5 θα λειτουργήσουν και τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα Λύκεια.

Έχουν ήδη σταλεί αναλυτικές οδηγίες, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορθολογική διαχείριση της ύλης των τάξεων αυτών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς και την επόμενη. Περαιτέρω, οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία.

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν όλοι από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, σε όλη τη χώρα. Από τη Δευτέρα 10/5 θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Self test εύκολα και απλά | Οδηγίες χρήσης – Video

Η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ με τις οδηγίες

ΚΥΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Χειρόγραφη δήλωση γονέα για self test

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άνοιγμα σχολείων: «Oδηγίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 10 Μαΐου.»

«Καλό Πάσχα»

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Καλό Πάσχα»

«Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»

Σήμερα, 6 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολική Βίας και του Εκφοβισμού (bullying).

Η βία στα σχολεία και ο ενδοσχολικός εκφοβισμός (school bullying) θεωρούνται πλέον κοινωνικό πρόβλημα και οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται συστηματική, εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη βία, καθώς και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου.

Η ενδοσχολική βία, ξεκινά από πολλές και διάφορες αιτίες, εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, σε ποικίλη ένταση, προκαλώντας έντονο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, φοβίες κ.α και τραυματίζει σοβαρά τη ψυχή του παιδιού.

Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας είναι:
• Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί
• Φραστικές επιθέσεις, απειλές, προσβολές
• Εκβιασμοί, καταστροφή, κλοπές προσωπικών αντικειμένων
• Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
• Αποκλεισμός από παρέες, παιχνίδια, δραστηριότητες

Όταν ένα παιδί πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, συχνά παρουσιάζει μεταξύ άλλων μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο, απροσδόκητη μαθησιακή πτώση που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν, είναι κακόκεφο, στα διαλείμματα περνά το χρόνο του στην τάξη ή γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία τους, αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο, έχει ανεξήγητα σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης ενώ αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν, παρουσιάζει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του, παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.

Όταν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού εκβιασμού, θα πρέπει το γεγονός αυτό να αναφερθεί άμεσα στον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου για να επιληφθεί της κατάστασης. Από πλευράς του, ο γονιός οφείλει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα και να μιλήσει στο παιδί του. Να το διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάθει κακό εάν του πει τι συμβαίνει, εξηγώντας και ότι ως γονιός θα το προστατεύσει και να το παροτρύνει σε συζήτηση.

Στην αποτελεσματική όμως πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών, χρειάζεται να εμπλακούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν συγκεκριμένα προγράμματα που να αποσκοπούν στην εξάλειψή της.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς
Όταν οι γονείς διαπιστώσουν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα σχολικής βίας εκφοβισμού, πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χάσιμο χρόνου! Οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα και να μιλήσουν μαζί του. Να το διαβεβαιώσουν ότι δεν θα πάθει κακό εάν τους πει τι συμβαίνει, εξηγώντας του ότι ως γονιοί θα το προστατεύσουν.

Ακολούθως, παρατίθενται χρήσιμες συμβουλές ώστε να μπορέσετε να παρέμβετε βοηθητικά:
Ποτέ μην πείτε στο παιδί σας να αγνοήσει την εκφοβιστική συμπεριφορά, ούτε να του ρίξετε οποιανδήποτε ευθύνη. Αντιθέτως, ενθαρρύνετε το να μιλήσει και παροτρύνετε το σε συζήτηση.
Εξηγείστε του ότι ο εκφοβισμός είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και ότι το ίδιο δεν φταίει σε κάτι, γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσει σε εσάς.
Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να έλθει σε αντιπαράθεση με τον θύτη, ελέγξτε τα δικά σας συναισθήματα και χειριστείτε την κατάσταση διακριτικά.
Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου και θέστε υπόψη του το περιστατικό για να επιληφθεί της κατάστασης. Συνεργαστείτε στενά με τον υπεύθυνο δάσκαλο/καθηγητή για επίλυση του προβλήματος.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει εξωσχολικά ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν να ενδυναμωθεί (ψυχικά) και να συναναστρέφεται με μαθητές που είναι πιο φιλικοί απέναντι του.
Συνεργαστείτε στενά με τον υπεύθυνο δάσκαλο/καθηγητή για επίλυση του προβλήματος.
Απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Είναι δική σας ευθύνη…

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»

«Αναστολή Δια Ζώσης Εκπαίδευσης»

Αγαπητοί γονείς, σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, η περιοχή μας εντάσσεται στις πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), περιοχές. Για το λόγο αυτό δε θα λειτουργήσουν διά ζώσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Αύριο το πρωί οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, θα σας ενημερώσουν για το καινούριο ωρολόγιο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης των μαθητών.

Σύλλογος Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αναστολή Δια Ζώσης Εκπαίδευσης»

«Εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-22»

Αγαπητοί γονείς, κατά το σχολικό έτος 2021-2022 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2015 έως και 31-12-2015. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 1 Μαρτίου 2021 έως και 20 Μαρτίου 2021, στο χώρο του Σχολείου, μετά από ραντεβού του γονέα με τον Διευθυντή του Σχολείου, εφαρμόζοντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για τον covid-19.
Τηλέφωνο Διευθυντή: 2397022940

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

1) Βιβλιάριο Εμβολίων του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν. 4777/2021(Α25).
2)Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Α.Δ.Υ.Μ.).
3) Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή/τριας.
4) Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό.

«Εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-22»

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021-22»

«Κλειστά θα παραμείνουν για Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Βόλβης»


Αγαπητοί γονείς,
σας κάνουμε γνωστό, ότι με απόφαση του Δημάρχου Βόλβης όλα τα σχολεία του Δήμου εξαιτίας της χιονόπτωσης και του συνεχιζόμενου ολικού παγετού θα παραμείνουν Δευτέρα 15/02/2021 και Τρίτη 16/02/2021 κλειστά.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά με τηλεκπαίδευση και ο/η κάθε εκπαιδευτικός του σχολείου μας, θα ενημερώσει τους γονείς της τάξης του/της για το πρόγραμμα που θα αρχίσει στις 14:10 το μεσημέρι.

Σύλλογος Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Κλειστά θα παραμείνουν για Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Βόλβης»

«Το Σχολείο μας ύμνησε το έργο των Τριών Ιεραρχών»


Το Δημοτικό Σχολείο Νέων Βρασνών, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον covid 19, ύμνησε τη σημασία του έργου και την ποιότητα της δράσης των Τριών Ιεραρχών και τίμησε τη σχέση της Τριανδρίας με τον Τρισυπόστατο Θεό για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ένα μικρό οδοιπορικό στη ζωή και το έργο των Πατέρων της Εκκλησίας και Αγίων, που η σοφία και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, πραγματοποιήθηκε τις δύο πρώτες ώρες του ωρολογίου προγράμματος της Παρασκευής ανά τάξη και ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών παρέστη στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης για να τιμήσει «Τούς Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρας Τῆς Τρισηλίου Θεότητος».

Η γιορτή εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα είναι παράλληλα γιορτή των ελληνικών γραμμάτων, της ορθόδοξης ελληνικής παιδείας. Οι τρεις Ιεράρχες που δίκαια τους ανήκει «το στεφάνι της δικαιοσύνης», φώτισαν, έλαμψαν, δίδαξαν, σμίλεψαν ψυχές, άνοιξαν νέους ορίζοντες, συμπαραστάθηκαν σε κάθε ευγενικό και ωραίο και πρόσφεραν τη ζωή τους στον βωμό των ελληνοχριστιανικών ιδανικών. Το πολυσήμαντο έργο τους θα μείνει μια ακριβή κληρονομιά στην αιωνιότητα.
Πρωτοπόροι στην εποχή τους, πραγματικά επίκαιροι σήμερα, ας φωτίζουν με την προσωπικότητά τους και την στάση ζωής τους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, της επιστημονικής και ηθικής συγκρότησής τους.
Χρόνια πολλά, χρόνια φωτισμένα!

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Το Σχολείο μας ύμνησε το έργο των Τριών Ιεραρχών»

“Ποτέ ξανά!”

Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, τα Σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τους επιζήσαντες του Άουσβιτς Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, η διεθνής κοινότητα τιμά τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που λήφθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2005, ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Άουσβιτς» το λέγανε.
Τρία χρόνια το λέγανε έτσι.
Τώρα είναι χωράφι.
Ένα απέραντο βοσκοτόπι για τους γύπες
που κρώζουνε νυχτοήμερα νηστικοί.
Άχρηστο υλικό, σκεύη ανάκατα
από συντρίμμια λευκάζουνε στη χλόη
Κόμες ξέπλεκες κυνηγιούνται έξαλλες στους θάμνους
Κόμες που γέρασαν κλαίοντας πάνου απ’ τα λείψανά τους.

Βρέθηκαν ακόμη εκεί κοκάλινα χεράκια παιδικά
– ολάνοιχτες πεντάφυλλες μαργαρίτες.
Και παπουτσάκια… πλήθος παπουτσάκια
από απίθανα μικρά πόδια
που ψάχνουν να βρουν το ταίρι τους.

Ναι. Έτσι το λέγανε κάποτε.
Οι άνθρωποι ανατρίχιασαν και ξέχασαν.
Μα φέτος η Άνοιξη ήρθε
κι απόθεσε εκεί τους σπόρους της
Μυριάδες παπαρούνες κι αγριολούλουδα
πλουμιστά στόλισαν την έκταση
(γάργαρα γελάκια και σκιρτήματα
παιδικά ακομπούνε στις ρίζες τους…)
Είναι γι’ αυτό που η Άνοιξη
είναι φέτος συλλογισμένη.

Είναι γι’ αυτό που οι πεταλούδες
βάψανε μαύρα τα βελούδα τους.
Γιατί εκεί κάτου πλάι-πλάι στις ρίζες
κοιμάται σαν απέραντο παράπονο
το βλέμμα του μικρού παιδιού…

«Άουσβιτς». Έτσι το λέγανε κάποτε.
Τίποτε άλλο. Τώρα έφυγε.
Πήρε μια νύχτα τους σκελετούς του
και κατέβηκε στη Μεσόγειο
Εδώ, στο ακρωτήρι μας, που κλαίνε
τα χώματά του ατάιστα απ’ ανθρώπους
Έφυγε μια νύχτα μπρος
απ’ τα αδιάφορα μάτια των φυλάκων
που έπαιζαν κρίκετ κι έφτυναν σαξονικές βρισιές.

Έφτυναν και εκπαιδεύουνταν
στην υψηλή Τέχνη του Κράμερ και της Ιλζέ Βέσνε
Και προχτές πήραν το δίπλωμά τους
και κατέβηκαν με τ’ αεροπλάνα τους εδώ,
και ξωπίσω τους ένα κοπάδι από κοράκια που εκπατρίστηκαν
(γιατί είχε καιρό να βρέξει αίμα στο Άουσβιτς…).

Έτσι το ‘λεγαν κάποτε.
Τώρα η Λορελάι φυτεύει στο χώμα του πατάτες,
γιατί Άουσβιτς δεν υπάρχει πια. Δεν υπάρχει εκεί.
Το Άουσβιτς το σήκωσαν σα σκήνωμα μια νύχτα χλιαρή
και το κατέβασαν στην Ελλάδα.

Άουσβιτς! Φτωχή, πεσμένη Μεγαλειότητα…
Τώρα κλάψε
Τώρα τη δόξα σου τη σκέπασαν
οι ψηλές φωτιές που ανεβαίνουν απ’ την Ελλάδα!
Γιούρα, Μακρόνησο, Ψυττάλεια, Ικαρία – ω δόξα!
Κι ω Ράιχ, ουαί! – νενικήκαμεν σε!

Μενέλαος Λουντέμης

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Ποτέ ξανά!”

«Επαναλειτουργία του σχολείου στη δια ζώσης λειτουργία του»


Αγαπητοί γονείς,
Καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και υπομονή! Ξεκινάνε τα μαθήματα από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στον φυσικό μας χώρο, στο σχολείο.
Η προσέλευση, αποχώρηση και τα διαλείμματα θα γίνονται με τον τρόπο που είχαμε ήδη εφαρμόσει από την αρχή της χρονιάς
Οι εκπαιδευτικοί κάθε τάξης Θα σας ενημερώσουν αναλυτικότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ευχόμαστε μια καλή και ασφαλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα.

 

Σύλλογος Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Επαναλειτουργία του σχολείου στη δια ζώσης λειτουργία του»