«Το Σχολείο μας τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες»

Τους Τρεις Ιεράρχες γιορτάζει σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η Ορθοδοξία μας και τιμά η εκπαιδευτική κοινότητα.
Μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών, τίμησαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών με εκκλησιασμό.

Οι τρεις Ιεράρχες:
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε ως γιορτή των γραμμάτων από το 1844. Οι Τρεις Ιεραρχες, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, έζησαν, δίδαξαν και αγίασαν σε μιά εποχή (4ος αι. μ.Χ.) που παρουσιάζει πολλά κοινά με τη σημερινή. Ήρθαν αντιμέτωποι με τα κοινωνικά, ηθικά και πολιτιστικά διλήμματα και αδιέξοδα της εποχής τους και κατόρθωσαν, εμφορούμενοι από τα χριστιανικά ιδανικά και μετέχοντας της ελληνικής παιδείας, να ορθώσουν το ανάστημά τους, απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και να αναδειχθούν νικητές, διαχρονικοί και επίκαιροι παρά ποτέ.
Απαράμιλλη η συμβολή τους στη θεολογία, στην ορθή διατύπωση και ακρίβεια του δόγματος, των θεόπνευστων αληθειών και υψηλών εννοιών. Δεινοί ρήτορες, άριστοι χειριστές του λόγου, πείθουν, εμπνέουν, παρακινούν, ελέγχουν παιδαγωγικά. «Θεόν φράσαι μεν αδύνατον… νοήσαι δε αδυνατώτερον» (Γρηγόριος Θεολόγος). Είναι αδύνατο βέβαια να εκφράσει με λόγια κανείς τον Θεό, αλλά είναι ακόμη πιο αδύνατο να Τον κατανοήσει.

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Το Σχολείο μας τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες»

«Ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος»

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Είναι η ημέρα που ο συμμαχικός στρατός έφθασε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και έδωσε τέλος στην κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Μεταξύ των έξι περίπου εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη υπήρχαν και περίπου εξήντα χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι, θύματα της θηριωδίας των κατακτητών.
Το Ολοκαύτωμα οδήγησε σε αφανισμό τις εβραϊκές κοινότητες της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και σε μαζικές εκτοπίσεις από το Διδυμότειχο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο. Κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν ή να βρουν καταφύγιο σε σπίτια χριστιανών συμπολιτών τους, που τους έκρυβαν με κίνδυνο της ζωής τους. Όμως, ο κανόνας ήταν ο εκτοπισμός σε στρατόπεδα, τα βασανιστήρια, ο δημόσιος εξευτελισμός και τελικά η εξόντωσή τους. Την ίδια τύχη είχαν και πολλοί ομοφυλόφιλοι, ανάπηροι, Ρομά. Ένας από τους διασωθέντες από την κόλαση των στρατοπέδων Εβραίους έστειλε προς τους ελεύθερους ανθρώπους το εξής μήνυμα: » Προσπαθήστε να μην υποστείτε στο σπίτι σας(στη χώρα σας) αυτό που έχει επιβληθεί σε εμάς εδώ.»

Τα τρένα της σιωπής…

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος»

«Αγαπητοί γονείς, μη στέλνετε τα άρρωστα παιδιά σχολείο – είναι επικίνδυνο για τα υπόλοιπα»

Οι πρώτες ιώσεις έχουν αρχίσει ήδη να χτυπούν την πόρτα μας και αρκετά παιδιά απουσιάζουν από το σχολείο λόγω πυρετού, πονόλαιμου ή γαστρεντερίτιδας. Ωστόσο, όταν νιώθουμε πως τα παιδιά συνέρχονται, ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα καλά, σπεύδουμε να τα στείλουμε και πάλι στο σχολείο.
Δεν είναι ωραίο να χάνουν τα παιδιά μαθήματα, αλλά από την άλλη δεν σκεφτόμαστε, πως μπορεί το δικό μας παιδί να μεταφέρει την ίωση και στα υπόλοιπα.
Και φυσικά, δεν περνάει σχεδόν ποτέ από το μυαλό μας πως κάποια από αυτά δεν θα περάσουν την ίωση σαν ένα απλό κρυολόγημα αλλά μπορεί να διακινδυνεύσουν ακόμα και τη ζωή τους!

Σας ευχαριστούμε
Σύλλογος Διδασκόντων

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αγαπητοί γονείς, μη στέλνετε τα άρρωστα παιδιά σχολείο – είναι επικίνδυνο για τα υπόλοιπα»

«Ευχές Συλλόγου Διδασκόντων»

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ευχές Συλλόγου Διδασκόντων»

« Διδακτική Επίσκεψη του Σχολείου μας στο Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος»

Ένα μοναδικό θεματικό ταξίδι εξερεύνησης μέσα σ΄ ένα γιγάντιο ανθρώπινο σώμα , σαράντα πέντε μέτρων μήκος κι έξι μέτρων ύψος, περίμενε σήμερα τους μαθητές του σχολείου μας.
Η πρότυπη αυτή διαδρομή ξεκίνησε από το πρόσωπο του τεράστιου αυτού ανθρώπινου ομοιώματος και συγκεκριμένα από το στόμα που ήταν και η ¨πύλη εισόδου¨. Με τη συνοδεία και ξενάγηση εξειδικευμένου προσωπικού οι μαθητές μας παρατήρησαν όλα τα βασικά όργανα με τις λειτουργίες τους. Ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα πνευμόνια, οι αρτηρίες… αλλά και το φαινόμενο της εγκυμοσύνης ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά και τόσο κατανοητά για τα παιδιά.
Η έκπληξη ήταν διαρκώς αποτυπωμένη στο πρόσωπό τους και όταν ολοκλήρωσαν τη διαδρομή, δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τελειότητα αυτής της «βιολογικής μηχανής», που λέγεται άνθρωπος.
Ακόμη, εξασκήθηκαν στον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών μας κατανοώντας τις βλαβερές συνέπειες της τερηδόνας.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μ΄ ένα εκπαιδευτικό βίντεο όπου οι μαθητές γνώρισαν τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, την υγιεινή διατροφή και συνειδητοποίησαν τον ρόλο της άθλησης και του υγιεινού τρόπου ζωής.
Καλές γιορτές…

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο « Διδακτική Επίσκεψη του Σχολείου μας στο Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος»

«Έλεγχοι Προόδου & Ενημέρωση Α΄ Τριμήνου»

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 13.15 θα δοθούν οι έλεγχοι προόδου Α’ τριμήνου για τους μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’, και ΣΤ΄ τάξεων του Σχολείου μας.
Θα γίνει επίσης ενημέρωση για την πρόοδο των μαθητών από τις δασκάλες των Α’ και Β’ τάξεων.

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Έλεγχοι Προόδου & Ενημέρωση Α΄ Τριμήνου»

«Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου»

Με μια σεμνή, λιτή αλλά συνάμα όμορφη γιορτή το Δημοτικό Σχολείο Νέων Βρασνών γιόρτασε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ευχαριστούμε τα παιδιά της Δ΄ τάξης και τον εκπαιδευτικό τους για την όμορφη παρουσίαση.
«Η 17η Νοεμβρίου ας είναι, λοιπόν, μέρα μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και πηγή έμπνευσης για τους αυριανούς δικούς μας αγώνες. Η ημέρα αυτή ας μας θυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται από την καθημερινή ετοιμότητά μας να την υπηρετούμε, να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε».

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου»

«Το Σχολείο μας τίμησε την επέτειο του ΟΧΙ»

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, την Παρασκευή 25/10/2019, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄, Β΄ & Γ΄ τάξης υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους Οικονόμου Βιβή, Νυφίδου Κατερίνα και Χριστίδου Ευδοκία γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Η γιορτή ξεκίνησε με την παράδοση της ελληνικής σημαίας από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Γιουρούκη Ευστράτιο στον σημαιοφόρο της 1ης περιόδου, μαθητή της Στ΄ τάξης Τζουμέκη Νικόλαο και περιελάβανε αφηγήσεις, ποιήματα, τραγούδια, προβολή εικόνων και ηχητικών ντοκουμέντων. Δόθηκε έμφαση στο μοναδικό μεγαλείο ψυχής των ηρώων τους έπους του ΄40, που στάθηκαν φωτεινά σύμβολα της ιστορίας μας και χάρη σ’ εκείνους στεκόμαστε σήμερα περήφανοι και ελεύθεροι Έλληνες.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε μας επιτρέπεται να λησμονούμε τούτες τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας. Κι έχουμε όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να θερμαίνουμε και να χαλυβδώνουμε την ψυχή των μαθητών μας, ώστε η Πατρίδα μας ν’ ατενίσει με εμπιστοσύνη το μέλλον.
Η πορεία, λοιπόν, συνεχίζεται. Οι οραματισμοί και οι θυσίες των μαχητών της Πίνδου δεν πρέπει να αποβούν και δεν θα αποβούν μάταιες. Τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ας αντλήσουμε τη μεγάλη αλήθεια της, αλήθεια διαχρονική, που όσο περνούν οι καιροί πάνω απ’ τη φλούδα της πατρίδας μας, όσο σφίγγει ο κλοιός αυτών που επιβουλεύονται τον ήλιο, τη γη και τη θάλασσά μας, τόσο πιο επίκαιρη θα γίνεται: Πως το Έθνος μας ενωμένο μεγαλουργεί.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εφημέριος του χωριού μας, π. Αθανάσιος Θεοδωρούδης, ο διευθυντής του Σχολείου μας κ. Γιουρούκης Ευστράτιος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης κ Τσουραλάκη Κική, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρασνών κ. Πλουμούδης Σοφοκλής, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Βόλβης κ. Σαλέπη Στέλλα, ο Λυκειάρχης του Γ.Ε.Λ. Αγίου Γεωργίου κ. Τζουμέκης Θεόδωρος, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και οι γονείς των μαθητών.

 

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Το Σχολείο μας τίμησε την επέτειο του ΟΧΙ»

«Πρόσκληση Εορτασμού Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940»

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Πρόσκληση Εορτασμού Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940»

«Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα»

Αγαπητοί γονείς,

οι μαθητές του σχολείου μας, ανακαλύπτουν και μελετούν την τοπική τους ιστορία μέσα από τη διερεύνηση ιστορικών πηγών του τόπου τους.
Είναι ένα αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας κ Θρησκευμάτων ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (με αριθμ. πρωτ:
Φ.1/ΔΝ/154886/Δ7/4-10-2019 και με την αρ. 29/18-07-2019 απόσπασμα πρακτικού του ΙΕΠ) και θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2019-2020 από συμμετέχοντα σχολεία των περιοχών Ωραιοκάστρου και Βόλβης μετά από διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης που προηγήθηκε.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με τους παρακάτω σκοπούς ανά πυλώνα:
Σκοπός του πρώτου πυλώνα είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από την ανακάλυψη, μελέτη και παρουσίαση ιστορικών πηγών και αρχείων των σχολικών μονάδων των συμμετεχόντων σχολείων.
Σκοπός του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος είναι η διερεύνηση της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής μέσω της διερεύνησης της προέλευσης των γονέων και των γονέων τους, από τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η αποτύπωση σε ψηφιακούς αλληλεπιδραστικούς χάρτες με τη βοήθεια του λογισμικού ArcGis.
Τέλος σκοπός του τρίτου πυλώνα είναι η δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης με παλιές φωτογραφίες από τις περιοχές των συμμετεχόντων σχολείων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των συμμετεχόντων σχολικών μονάδων και θα γίνει συγγραφή συλλογικού τόμου από τους συμμετέχοντες και θα εκδοθεί σε βιβλίο με τη χρήση ISBN.

Παρουσίαση προγράμματος
Υπεύθυνη Δήλωση για πρόγραμμα Ιστορίας

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική, Καινοτόμα προγράμματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα»