Στα πλαίσια του Προγράμματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων «Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά -Γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄Ε ΣΤ, επισκέφθηκαν στις 13 Μαΐου 2022 το Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.
Ακόμα η επίσκεψη αυτή εντάχθηκε και στα πλαίσια του προγράμματος « e twinning» στο μάθημα των γαλλικών, της ΣΤ τάξης , ώστε οι μαθητές να παρουσιάσουν στους μαθητές της Ρουμανίας και Ιταλίας τον τόπο τους.
Μαζί τους η Ξεναγός Σοφία Καραμόσχογλου η οποία τους ξενάγησε ανά θεματική ενότητα στα πιο σημαντικά ευρήματα της Πέλλας .
Το μουσείο της Πέλλας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό της Πέλλας ανατολικά.
Στην πρώτη θεματική ενότητα γνώρισαν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πέλλας, με κύρια εκθέματα τα ψηφιδωτά δάπεδα των κατοικιών του Διονύσου και της Ελένης και τη ζωραφική διακόσμηση τοίχου κατοικίας αποκατεστημένης σε ύψος 5 μ.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα που αναφέρεται στη δημόσια ζωή στην Πέλλα, τα εκτεθειμένα ευρήματα, προερχόμενα κυρίως από την Αγορά, τους έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τη διοίκηση, αλλά και τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης.
Τα ευρήματα των ιερών της Πέλλας εκτίθενται στην τρίτη θεματική ενότητα της έκθεσης τους πληροφόρησαν για τους λατρευόμενους θεούς, καθώς και για την οργάνωση και τη λειτουργία των θρησκευτικών κτιρίων. ( Ιερά του Δάρωνα και Αφροδίτης, Θεσμοφόριο)
Η τέταρτη θεματική ενότητα της έκθεσης, έχει ευρήματα των νεκροταφείων της Πέλλας, και ταφικά τ κτερίσματα. Τα κτερίσματα των τάφων ήταν συνήθως αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στις ταφικές τελετές, π.χ. αγγεία για αρωματικά έλαια (ληκύθια, μυροδοχεία), αλλά και προσωπικά αντικείμενα του νεκρού που τον συνόδευαν στον τάφο.
Στην τελευταία ενότητα, του ανακτόρου, που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο. επάνω στο λόφο, βόρεια της πόλης, παρουσιάζονται η αρχιτεκτονική μορφή και οι λειτουργίες του συγκροτήματος.
Ακόμα έγινε και αναφορά στην μεγάλη προσωπικότητα του τον Αλέξανδρου Γ΄ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα
Κατεβαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο οι μαθητές μας είδαν τα σπουδαία ψηφιδωτά δάπεδα και την τεράστια αγορά.
Κ. Σοφία σας ευχαριστούμε πολύ! Γυρίσαμε γεμάτοι γνώσεις και εντυπωσιασμένοι.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.