1.1

ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ.-Από το Τσιφλίκιοϊ στην Νέα Πέλλα.

1.1

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την  Μικρασιατική Καταστροφή την Τρίτη 12 Απριλίου 2022  ώρα  08.15-10.00 π.μ στο σχολείο μας , στο  μάθημα της Φυσικής Αγωγής   προσκαλέσαμε την κ. Βούλα Αργυράκη συγγραφέα της Έκδοσης  της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας: ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ.-Από  το Τσιφλίκιοϊ στην Νέα Πέλλα.

2 1

Η  κ.Βούλα Αργυράκη  παρουσίασε με συγκινητικό τρόπο  στους μαθητές το υλικό που συγκέντρωσε  από τον πολιτισμό, τα ήθη  και τα έθιμα , τις αντιλήψεις, την ιδεολογία, τον τρόπο διασκέδασης, το χορό και το τραγούδι των προσφύγων από το  Τσιφλίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης.

3 1

Στην παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών συμμετείχε  η κ.Αρετάκη Κυριακή τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών  του Α.Π.Θ.

4

Με απόφαση Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού 6 Απριλίου

Το «μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 ξεκίνησαν οι διωγμοί των 250.000 Ρωμιών της Ανατολικής Θράκης, από τους οποίους πολλοί εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και επέστρεψαν μόλις οι μισοί…

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε  11 Οκτώβριο του 1922, οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών.

56 1

Πρώτος σταθμός των  προσφύγων της Θράκης και της Μικρασίας  το Χαρμάνκιοϊ στη Δυτική Θεσσαλονίκη .

7 1

Το 1924 εγκαταστάθηκαν δίπλα από τα Αρχαία Λουτρά, μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, για να αρχίσουν μια νέα ζωή στον καινούριο οικισμό που ονόμασαν Νέα Πέλλα

8

Αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της Παράδοσης  των προσφύγων του Τσιφλίκιοϊ  ήταν το τραγούδι. Τραγούδι για όλες τις περιστάσεις της ζωής. Και το κουβάλησαν  εδώ κρυμμένο στην ψυχή τους- με ότι συνεπάγεται αυτό. Ώσπου ήρθε κάποια στιγμή η ώρα να πάρει άλλους δρόμους.

Εκεί κάπου στα 1990 η κ. Βούλα Αργυράκη συγκρότησε θρακιώτική χορωδία, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Πέλλας.

Η χορωδία στηρίχθηκε αποκλειστικά σχεδόν στα τραγούδια του χωριού, όπως τα μετέφεραν οι παππούδες. Με το στίχο τους και τη μελωδία τους.

Και η χορωδία γρήγορα βγήκε από το καβούκι της κι απλώθηκε να δίνει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι το 2006………..

…..όλα αυτά-τα τραγούδια, οι ιστορίες, η νοσταλγία για την Πατρίδα, ο ξεριζωμός, η ορφάνια, ο πόνος, η πίκρα  με κάνανε να ασχοληθώ  με τα τραγούδια του χωριού μου.

(απόσπασμα από το βιβλίο της κ. Βούλα Αργυράκη)

ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ.Από το Τσιφλίκιοϊ στη Νέα Πέλλα. -Η ΣΟΥΣΑ.

ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ.Από το Τσιφλίκιοϊ στη Νέα Πέλλα. -Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ.Από το Τσιφλίκιοϊ στη Νέα Πέλλα. -ΡΙΜΠΟΠΟ

ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ.Από το Τσιφλίκιοϊ στη Νέα Πέλλα. -Τα μουχαμπέτια της πατρίδας. Γιοφκάδες και τραχανάδες.

 

Οι μαθητές της Ε τάξης του σχολείου μας στην διάρκεια της διδακτικής τους ώρας στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου

ΤΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ.-Από  το Τσιφλίκιοϊ στην Νέα Πέλλα συμμετείχαν σε παραδοσιακούς χορούς  από την Ανατολική Θράκη (ζωναράδικος, ποδαράκι, μπαιντούσκα)  και παραδοσιακά παιχνίδια (σκλαβάκια, η κότα και η αλεπού)

123

κ. Βούλα Αργυράκη ευχαριστούμε  που με  την δύναμη  της ψυχής  σας  μας μεταφέρατε μηνύματα  από την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις των προσφύγων από το   Τσιφλίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης από τις οποίες μπορούμε να εμπνευστούμε σήμερα για να αντλήσουμε αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον.

Ευχαριστούμε και την κ.Αρετάκη Κυριακή τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών  του Α.Π.Θ που συνόδευσε μουσικά την παρουσίαση.

20220412 094519

Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!!!

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση