PROTOMAGIA4

Πρωτομαγιά: γιορτή της εργασίας και της άνοιξης!

 

Η Πρωτομαγιά κάθε έτους δεν είναι μια θρησκευτική, ούτε μια εθνική γιορτή, αλλά είναι η γιορτή της εργασίας, της αλληλεγγύης και του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στα τέλη του 19ου αιώνα,  στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκατομμύρια εργάτες σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν απεργίες και διαδηλώσεις για να διεκδικήσουν την οχτάωρη εργασία. Η απεργία κορυφώθηκε με την αιματηρή σφαγή στο Σικάγο στις 4 Μαΐου 1886. Ως απάντηση στην τραγωδία του Σικάγο, η Διεθνής Ένωση Εργατών καθιέρωσε την 1η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Εργατών.
Συγχρόνως η Πρωτομαγιά είναι ημέρα εορτασμού της άνοιξης, αφού για το βόρειο ημισφαίριο, βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στην αρχή της άνοιξης. Εθιμοτυπικά γιορτάζεται με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια.
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και όπως συνηθίζουμε να λέμε: “Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, αλλά απεργία!”
Καλό μήνα και καλή άνοιξη!
Με αγάπη, xrisoik 🪴
kalianastasi

Χριστός Ανέστη και Αναστάσιμη προσευχή

 

Χριστός Ανέστη και Καλή Ανάσταση! Εύχομαι η Ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού να πλημμυρίσει με χαρά την καρδιά όλων των ανθρώπων!

Ο Υιός του Θεού έγινε Άνθρωπος, έπαθε, σταυρώθηκε, θανατώθηκε και αναστήθηκε για να σώσει όλον τον κόσμο. Η ζωή νίκησε τον θάνατο, η ελπίδα επιβεβαιώθηκε. Η χαρμόσυνη αναγγελία της Ανάστασης συμβολίζει τη νίκη της αφθαρσίας έναντι στη φθορά και της πίστης έναντι της αμφιβολίας.

Αμέσως μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού λέγονται ο χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη» και η απάντηση που ακολουθεί «Αληθώς ο Κύριος» καθώς και η Αναστάσιμη προσευχή.

Η Αναστάσιμη προσευχή είναι ύμνος στην Ανάσταση και αποτελείται από τρία μέρη, ως εξής:

  1. Χριστός Ανέστη εκ νεκρών,
    θανάτω θάνατον πατήσας
    και τοις εν τοις μνήμασι,
    ζωήν χαρισάμενος. (τρις)
  2. Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι,
    προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούν
    τον μόνον αναμάρτητον.
    Τον Σταυρόν Σου Χριστέ προσκυνούμεν
    και την Αγίαν σου Ανάστασιν
    υμνούμεν και δοξάζωμεν.
    Συ γαρ ει ο Θεός ημών,
    Εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν,
    το όνομά Σου ονομάζομεν.
    Δεύτε, πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν
    Την του Χριστού Αγίαν Ανάστασην.
    Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού
    χαρά εν όλω τω κόσμω.
    Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον,
    Υμνούμεν την Ανάστασιν Αυτού.
    Σταυρόν γαρ υπομείνας δι’ ημάς,
    θανάτω, θάνατον ώλεσεν.
  3. Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου καθώς προείπεν,
    έδωκε ημίν την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος. Αμήν.

-Μέχρι πότε λέγονται το «Χριστός Ανέστη» και η Αναστάσιμη προσευχή;

Σύμφωνα με την Εκκλησία, τόσο ο χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη» όσο και η Αναστάσιμη προσευχή λέγονται καθημερινά για σαράντα μέρες. Ειδικότερα, από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και την παραμονή της Αναλήψεως του Χριστού.

Η γιορτή της Αναλήψεως φέτος, «πέφτει» την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025, οπότε θα λέγονται  υποχρεωτικά μέχρι και την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025.

Δείτε, αποθηκεύστε ή εκτυπώστε την Αναστάσιμη προσευχή με μετάφραση 🙂



Λήψη αρχείου

5 IDEES GIA CHAROYMENO PASCHA2

5 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ

Η γιορτή του Πάσχα έφθασε! Κι αυτό σημαίνει ότι έφτασαν και οι διακοπές*!
Για να έχετε χαρούμενο Πάσχα δεν είναι απαραίτητα ούτε τα μεγάλα ταξίδια, ούτε τα ακριβά δώρα! Λίγα πράγματα αρκούν. Ακολουθούν πέντε απλές και δοκιμασμένες ιδέες!

1. Κάθε μέρα ένας στόχος!

Το πρόγραμμα και οι συγκεκριμένοι στόχοι, ακόμη και στις διακοπές, βοηθούν πολύ στην ψυχική μας ευεξία. Ξυπνήστε, όσο είναι ακόμη πρωί, βάλτε στην ημερήσια διάταξη κάποιο άθλημα ή λίγη σωματική άσκηση και συνεχίστε την ημέρα σας έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο!

2. Ζήστε την κάθε στιγμή αληθινά.

Βάλτε όριο στη χρήση του κινητού και θυμηθείτε πόσο όμορφη είναι η αληθινή ζωή! Κάντε μία βόλτα, παίξτε αληθινά παιχνίδια με αληθινούς φίλους, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, λύστε σταυρόλεξα, κ.τ.λ. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να περάσετε όμορφα και δημιουργικά, είτε με παρέα είτε μόνες και μόνοι σας!

3. Κάντε κάτι με την οικογένειά σας.

Ημέρες χωρίς σχολείο σημαίνουν ημέρες με περισσότερο χρόνο για να δείτε την οικογένειά σας. Προτείνετε στους δικούς σας να πάτε μία βόλτα μαζί ή να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Κάντε μία συζήτηση, ψήστε στο μπαρμπέκιου φαγητό. Θα το χαρείτε αληθινά!

4. Δώστε αγάπη.

​Η πασχαλινή ατμόσφαιρα διαλύει το μίσος των ανθρώπων και προσφέρει σε όλες και σε όλους τη συμφιλίωση της αγάπης. Και η αγάπη είναι απότις κύριες πηγές της χαράς.Δώστε αγάξπη, όπως και όσο μπορείτε. Στην οικογένειά σας, στους φίλους σας, σε κάποιον που έχει ανάγκη.
Δίνετε αγάπη = παίρνετε χαρά.

5. Ζήστε το νόημα των ημερών.

Ακολουθήστε τα συμβολικά και ξεχωριστά έθιμα των Άγιων Ημέρων του Πάσχα! Τα λαζαράκια, η Κυριακή των Βαΐων, το βάψιμο των αυγών, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια, τα 12 Ευαγγέλια και η περιφορά του Εσταυρωμένου,  η περιφορά του Επιταφίου, το Μέγα Σάββατο και η Ανάσταση με το άναμα των λαμπάδων με το Άγιο Φως και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών είναι έθιμα που θυμίζουν και αναβιώνουν το Πάσχα στις ψυχές μας!
Βάλτε στόχο να ετοιμάσετε και να καθαρίσετε την ψυχή σας με την προσευχή και τα Ιερά Μυστήρια της Εξομολόγησης και της Θείας Μετάληψης. Βάλτε στο πρόγραμμά σας τη συμμετοχή σας στις Ακολουθίες των ημερών και προβληματιστείτε πάνω στο νόημά τους. Βιώστε δια μέσου της εκκλησίας την πορεία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού από τη γήινη ζωή, στον μαρτυρικό θάνατο και στην ένδοξη Του Ανάσταση.  Σκεφτείτε, διαβάστε, παρακάλεστε τον Θεό να σας αποκαλύψει, όσο είναι δυνατόν, το μεγαλείο των ημερών. Γίνετε κι εσείς ένα με την κτίση, που συμμετέχει και μεταδίδει σε όλη την οικουμένη το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου.
Χαιρετίστε λέγοντας «Χριστός Ανέστη»  ή ανταπαντήστε «Αληθώς Ανέστη» δηλώνοντας τη νίκη του ανθρώπου απέναντι στον θάνατο!
Καλό Πάσχα  και καλή εφαρμογή!
Με αγάπη, Χριστίνα Οικονόμου aka xrisoik ♡

* Οι διακοπές του Πάσχα ξεκινούν στις 14 Απριλίου και τελειώνουν στις 27 Απριλίου 2025.

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση