ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΙΩΔΙΟ

Άνοιξε το Τριώδιο – Η περίοδος του Τριωδίου

ΤΡΙΩΔΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ1
Το Εκκλησιαστικό βιβλίο «Τριώδιο» ανοίγει – τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών μας, για να διαβαστεί, 10 εβδομάδες πριν το Πάσχα και κλείνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Η φράση «Άνοιξε το Τριώδιο» συνδέεται με το Λειτουργικό, Εκκλησιαστικό βιβλίο «Τριώδιο», που ανοίγει – τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών μας,  για να διαβαστεί, 10 εβδομάδες πριν το Πάσχα και κλείνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Η λέξη Τριώδιο αποτελείται από τις λέξεις «τρία» και «ωδή-τραγούδι», που σημαίνει ότι το εκκλησιαστικό βιβλίο «Τριώδιο» περιέχει ιερές Ακολουθίες – Κανόνες του Όρθρου με Ύμνους σε τρεις Ωδές. Οι Ύμνοι αυτοί ψέλνονται από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως.

Το «Τριώδιο», περισσότερο από όλα τα Εκκλησιαστικά Βιβλία που περιέχουν ιερές Ακολουθίες, οδηγεί τις ψυχές των πιστών τέκνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην περισυλλογή και στην κατάνυξη. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται και κατανυκτικό τριώδιο.

Με τον κύκλο των εορτών του τριωδίου ανανεώνονται τα βιώματα της νηστείας, της εγκράτειας, της μετάνοιας, και της χαρμολύπης.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΡΙΩΔΙΟΥ
Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα (10) εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Διαιρείται σε τρεις μικρότερες περιόδους: Απόκρεω, Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το άνοιγμα του Τριωδίου είναι το ξεκίνημα του καρναβαλιού και της Αποκριάς. Η αλήθεια είναι ότι η αρχή της περιόδου του Τριωδίου είναι η Απόκρεω.

Γιατί,  η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα (10) εβδομάδων, που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, δηλαδή από τότε που ανοίγει, μέχρι τη στιγμή που κλείνει το Εκκλησιαστικό βιβλίο «Τριώδιο».  Ωστόσο, η εκκλησιαστική περίοδος του Τριωδίου διαιρείται σε τρεις μικρότερες περιόδους: 1) Απόκρεω, 2) Μεγάλη Τεσσαρακοστή και 3) Μεγάλη Εβδομάδα.

1) Η περίοδος του Τριωδίου, λοιπόν, αρχίζει με την Απόκρεω, που περιλαμβάνει τις τρεις πρώτες εβδομάδες, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου. Απόκρεω ή Αποκριά ετυμολογικά (εκκλησιαστικά) σημαίνει μακριά- αποχή από το κρέας.

Η περίοδος αυτή συνδυάζεται με το έθιμο του «Καρνάβαλου», που είναι η θεότητα της Αποκριάς. Είναι έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας, του «μασκαρέματος». Για την προέλευσή του υπάρχουν πολλές εκδοχές, αλλά έχει φτάσει στις μέρες μας ως συγχώνευση εθίμων που υφίστανται από την αρχαιότητα κι έχουν σχέση με την αναγέννηση της φύσης. Το βέβαιο είναι ότι γιορτάζονταν και βιώνονταν δυναμικά από τον λαό μας. Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της πατρίδας μας γιορτάζονταν οι Αποκριές με τον ίδιο τρόπο, με μικρές διαφορές ή παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή.

ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Κυριακή της Τυρινής το βράδυ είθισται να καίμε τον Βασιλιά Καρνάβαλο

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την Κυριακή της Τυρινής το βράδυ είθισται να καίμε τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Με το άναμμα της φωτιάς και το κάψιμο του Καρνάβαλου ξορκίζονται τα πνεύματα και θεωρείται ότι καίγονται τα πάθη, το μίσος, η κακία και η εχθρότητα ανάμεσα στους ανθρώπους.

2) Οι επόμενες έξι εβδομάδες της περιόδου του Τριωδίου, είναι εβδομάδες νηστειών, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, από την Καθαρά Δευτέρα (μετά την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής) μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου (πριν την Κυριακή των Βαΐων). Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή προέρχεται από τον εκκλησιαστικό όρο Τεσσαρακοστή και σημαίνει νηστεία σαράντα ημερών πριν από το Πάσχα.

Η νηστεία, είναι η εκούσια (με τη θέλησή μας) αποχή από συγκεκριμένα είδη τροφών και υπάρχει στα έθιμα όλων των λαών του πλανήτη, κυρίως βασιζόμενη σε θρησκευτικές επιταγές. Από την αρχαία Αίγυπτο και τους αρχαίους ασιατικούς πολιτισμούς ως τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μωαμεθανούς, η νηστεία σήμαινε πίστη και ελπίδα για εξαγνισμό. Ο μόνος λαός στον κόσμο που δεν κάνει νηστεία, γιατί θεωρεί ότι η ψυχή γίνεται πιο ισχυρή με το καλό φαγοπότι, είναι οι Πάρσοι (Πέρσες πυρολάτρες), που πρεσβεύουν τη θρησκεία του Ζωροάστρη.

Στη χώρα μας η νηστεία είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη λόγω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι συνδεδεμένη με «κάθαρση» της ψυχής. Οι ξένοι, μάλιστα, θεωρούν τη νηστεία μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής δίαιτας, μιας διατροφής για αποτοξίνωση, που υπόσχεται μακροζωία. Από επιστημονικής πλευράς, η νηστεία αποτελεί όντως κάθαρση του οργανισμού και πρόκειται για μια σαφώς μελετημένη πράξη.

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Το έθιμο της «Κυράς Σαρακοστής»

Γνωστό είναι στη χώρα μας το έθιμο της «Κυράς Σαρακοστής». Η «Κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια -επειδή προσευχότανκαι χωρίς στόμα, διότι νήστευε. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη.

3) Η τελευταία εβδομάδα της περιόδου του Τριωδίου, η Μεγάλη Εβδομάδα, από Μεγάλη Δευτέρα (μετά την Κυριακή των Βαΐων) μέχρι την Κυριακή του Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού. Είναι εβδομάδα νηστείας μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Η Αγία Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, περιλαμβάνει τις μέρες που αφιερώθηκαν είτε σε γεγονότα που είχαν συμβεί πριν, κατά και μετά το πάθος, είτε στη διδασκαλία του Χριστού. Μετά την λύπη για τα Πάθη του Σωτήρα Χριστού, έρχεται η χαρά της Ανάστασης Του. Ένα παιχνίδι που βασίζεται σε παιδικό ποίημα που μαθαίναμε στο σχολείο δείτε εδώ.

Καλό κι ευλογημένο Τριώδιο, καλή μετάνοια και το Πάσχα με υγεία!

 

Πολεμικό Μουσείο 1

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πολεμικό Μουσείο 3
Οι Θερμοπύλες απέκτησαν τεράστια φήμη καθώς ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές με το παράδειγμα των λίγων και ανδρείων στρατιωτών του Λεωνίδα. «Μολών λαβέ»

Την Πέμπτη, 18₋1₋2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της Στ′ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα παιδιά παρακολούθησαν τα εκθέματα του μουσείου από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, δίνοντας έμφαση στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Πολεμικό Μουσείο 4
Πανοπλία Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Πολεμικό Μουσείο 5
Όπλα Ελληνικής Επανάστασης του 1821

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολεμικό Μουσείο 7
Αναμνηστική Φωτογραφία περιμετρικά του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών

 

Μετά το πέρας της ξενάγησης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέματα περιμετρικά του Μουσείου.

Ήταν μια πολύ χρήσιμη εκπαιδευτική εμπειρία που άρεσε στους μαθητές και στις μαθήτριες, καθώς ήρθαν σε επαφή με την πλούσια κι ένδοξη ιστορία των προγόνων μας.

Το βίντεο, 1821-2021:«Τετράδιο Γενεθλίων μιας Όμορφης και Παράξενης Πατρίδας» είναι παραγωγή του Πολεμικού Μουσείου, ως «Αντίδωρο μνήμης και τιμής στους Ήρωες του 1821»

Κ.Α.Π.Η 1

Να τα πούμε τα κάλαντα στο 5ο Κ.Α.Π.Η. Ιλίου;

Κ.Α.Π.Η 2
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ′ τάξης γνωρίζουν τα άτομα του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

Τη Δευτέρα, 18₋12₋2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ′ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το 5ο Κ.Α.Π.Η. Ιλίου με σκοπό να απαγγείλουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους παρευρισκόμενους και στις παρευρισκόμενες, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Κ.Α.Π.Η 3
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ′ τάξης απαγγέλουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Η δράση αυτή ενθουσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άτομα τρίτης ηλικίας, να συνομιλήσουν και να περάσουν χρόνο μαζί τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, πέρα από τα κεράσματα που δόθηκαν στα παιδιά, η υπεύθυνη του Κ.Α.Π.Η. μάς δώρισε επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία κοσμούν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας καθώς και 2 τόμους σχετικούς με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας, με τίτλο : «Ίλιον, οι ναοί μέσα από το πρίσμα της ιστορίας».

Τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε υγεία, αγάπη και χαρά για το νέο έτος. Ευχόμαστε να απολαμβάνουν τις αναμνήσεις τους και κάθε στιγμή της ζωής τους.



Λήψη αρχείου

Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία 3

Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία

Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία 4
Η κα. Χαραμή και η βοηθός της από το Κέντρο Υγείας Ιλίου παρουσιάζουν το πρόγραμμα στα αγόρια

Την Πέμπτη, 7₋12₋2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της Στ′ τάξης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία» που έλαβε χώρα στο σχολείο μας.

Το εν λόγω πρόγραμμα Αγωγής Υγείας υλοποιήθηκε από επαγγελματίες υγείας, την κα. Χαραμή και τη βοηθό της, του Κέντρου Υγείας Ιλίου.

Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία 5
Η κα. Χαραμή και η βοηθός της από το Κέντρο Υγείας Ιλίου παρουσιάζουν το πρόγραμμα στα κορίτσια

Η συγκεκριμένη δράση άρεσε στους μαθητές και στις μαθήτριες της Στ′ τάξης καθώς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν γύρω από το θέμα και να λύσουν τις απορίες τους.

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΞ ΛΟΓΚΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΞ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΞ 1
Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε βιωματικές δραστηριοτήτες

Την Τρίτη, 14₋11₋2023, οι μαθητές/μαθήτριες των Ε′ και Στ′ τάξεων του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Πειραμάτων «Πειραματίξ» και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ενημερώθηκαν για τις διάφορες μορφές ενέργειας, μια έννοια που περιλαμβάνεται στα βιβλία της Φυσικής, τόσο της Ε′ όσο και της Στ′ τάξης.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εκπαιδευτική εμπειρία που άρεσε πολύ στους μαθητές και στις μαθήτριες. Τους δόθηκε η δυνατότητα – μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και συμμετοχής τους σε πειράματα – να κατανοήσουν καλύτερα τα όσα έχουν διδαχθεί σχετικά με τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, να βιώσουν με ευχάριστο τρόπο θέματα που αφορούν την ενέργεια και να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από την πειραματική διαδικασία.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΞ 3
Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε πειράματα
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΞ 2
Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε πειράματα
ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ HALF1

Γιατί μοιράζονται αρτίδια στα σχολεία στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών;

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ALLΟι Τρεις Ιεράρχες είναι οι Τρεις Άγιοι: ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί, τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων, των μαθητών και μαθητριών, των σχολείων, των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης, διότι και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Σοφοί Άνθρωποι των γραμμάτων, και οι ίδιοι αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Θεωρούνται προστάτες της Παιδείας.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι τόσο σχολική όσο και Χριστιανική, κι έχει τις ρίζες της στα μέσα του 11ου αιώνα. Τελικά, καθιερωθηκε ως Εκκλησιαστική Εορτή των Τριών Ιεραρχών και ο πρώτος Εορτασμός-μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1842.

Εδώ και πολλά χρόνια, την ημέρα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, έχει επικρατήσει σε όλα τα σχολεία να έχουν εκκλησιασμό, και στη συνέχεια να μοιράζουν μικρά ατομικά στρογγυλά αρτίδια (ψωμάκια) στα παιδιά.

Το μοίρασμα των αρτιδίων στους μαθητές και τις μαθήτριες, έχει να κάνει ότι και με την αρτοκλασία στις εκκλησίες. Η αρτοκλασία στην ουσία σημαίνει τεμαχισμός ψωμιού ή άρτου. Οι πιστοί και οι πιστές προσφέρουν άρτους στους Αγίους, υπέρ υγείας, ευλογίας και σωτηρίας της ψυχής. Γίνεται με σκοπό να ευχαριστήσουν τους Αγίους, να τους τιμήσουν, αλλά και για να τους παρακαλέσουν να φέρουν υγεία, ευλογία και προστασία στη ζωή τους. Η ακολουθία της αρτοκλασίας γίνεται συνήθως μετά τον όρθρο και στο τέλος οι άρτοι κόβονται σε μικρά κομμάτια και μοιράζονται στους πιστούς και στις πιστές που βρίσκονται στην εκκλησία. Αντί όμως μετά τον εκκλησιασμό να μοιράζονται κομμάτια άρτου στα παιδιά, καθιερώθηκε κάθε παιδί να κάνει την παράκλησή του με δικό του ατομικό αρτίδιο, για να τιμήσει ξεχωριστά και ιδιαίτερα τους Τρεις Ιεράρχες και να ζητήσει την προστασία τους!

Έτσι, στο κοινό αυτό μνημόσυνο των Τριών Αγίων της εκκλησίας, κάθε παιδί πλέον με το δικό του αρτίδιο, κάνει την αρτοκλασία του, και μπορεί να τιμά ξεχωριστά τους Τρεις Ιεράρχες! Κάνει δηλαδή το κάθε παιδί ξεχωριστά την προσφορά και την παράκλησή του, με τον μικρό ατομικό άρτο!

Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε τους Τρεις Άγιους με την αρτοκλασία! Είναι η δική μας προσφορά και παράκληση στους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη σημερινή δυνατότητα των παιδιών στη μόρφωση και φώτισαν με το παράδειγμά τους τον δρόμο της Παιδείας που οδηγεί στην ατομική και στη συλλογική πρόοδο.

Φέτος, στις 30 Ιανουαρίου 2024, το σχολείο μας είχε την ευλογία να συμμετέχει στην Ακολουθία της Αρτοκλασίας, προσφορά του Συλλόγου Διδασκόντων υπέρ υγείας  και σωτηρίας των μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και του προσωπικού του σχολείου μας.

Screenshot 20240209 185746 Viber

Κοπή βασιλόπιτας 2024

Φλουρί 2024Έγινε η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Διδασκόντων στο σχολείο μας. Την ωραία αυτή βασιλόπιτα καθώς και το δώρο για το φλουρί, τα προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και τον ευχαριστούμε ολόψυχα.

Εύχομαι στις συναδέλφους και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ένα έτος γεμάτο ενέργεια, έμπνευση κι επιτυχίες στην προσφορά μας για την εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας, δημιουργώντας ένα κλίμα στήριξης και καλλιέργειας της μάθησης.

Στον  Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων εύχομαι να βρίσκει χαρά και ικανοποίηση στην εκπαίδευση των παιδιών τους, προσφέροντας δραστηριότητες και διατηρώντας ένα κλίμα αλληλεγγύης και επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.

Επιθυμούμε να βιώνουν οι γονείς και οι κηδεμόνες στενή συνεργασία με το σχολείο, να ενισχύουν το κλίμα εκπαίδευσης στο σπίτι και να διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία για την καλή πορεία των παιδιών τους.

«Ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών»!

Καλή χρονιά!

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση