Κοπή βασιλόπιτας

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να κόψουν μαζί με τις εκπαιδευτικούς την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Αφού πρώτα δόθηκαν οι απαραίτητες ευχές στους μαθητές μας για το νέο έτος, μοιράστηκε η βασιλόπιτα. Η φετινή χρονιά έκρυβε 2 τυχερές, μία της ΣΤ’ τάξης και μία της Δ’ , ενώ το δώρο που κέρδισαν ήταν ένα υπέροχο βιβλίο.

Ως σύλλογος διδασκόντων νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που γι’ άλλη μια φορά φρόντισε για τα παιδιά μέσα από τη χειροποίητη βασιλόπιτα και το δώρο που δόθηκε στις τυχερές.

 

Γιορτή Χριστουγέννων

Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας. Οι δασκάλες των τάξεων διοργάνωσαν από κοινού τη γιορτή, οπότε συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Παρουσίασαν, τόσο τα δύο θεατρικά που είχαν προετοιμάσει, όσο και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που επιλέχθηκαν. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μας προσπάθησαν να μεταφέρουν το νόημα των Χριστουγέννων στο κοινό, το οποίο εκτός απο τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου αποτελούνταν και από τους γονείς που είχαμε τη χαρά να μας τιμήσουν με την παρουσία τους για πρώτη φορά ξανά έπειτα από την περίοδο του covid.

Με την ολοκλήρωση της γιορτής, ακολούθησε διασκέδαση με μουσική και τα κεράσματα που ετοίμασε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για τα παιδιά. Δεν έλειψε φυσικά η παρουσία του Άγιου Βασίλη, ο οποίος μοίρασε στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού δωράκια για να τον ερχομό του νέου έτους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που εκτός από τα κεράσματα κανόνισε και την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη, αλλά και για τα δώρα που μοιράστηκαν στους μαθητές μας.

Ο δικός μας κήπος

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 οργανώθηκε μια δράση από κοινού με το Νηπιαγωγείο Μητρόπολης στην αυλή του σχολείου μας. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε μια γωνιά της αυλής ώστε να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο. Μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν, να μάθουν και να βιώσουν πως φυτεύονται τα λαχανικά παράλληλα με την πολύτιμη βοήθεια μιας μητέρας. Αφού είχε ήδη γίνει η επιλογή των λαχανικών, δηλαδή το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το κολοκύθι και η λόλα, μιλήσαμε αρχικά για τη διαδικασία, τα παιδιά σηκώθηκαν ένα ένα για να βάλουν το δικό τους σπόρο. Άνοιξαν τρύπες, τοποθέτησαν μέσα σε αυτές τα σποράκια τους και έβαλαν το λίπασμα που είναι απαραίτητο, ώστε να μεγαλώσουν τα λαχανικά μας. Για άλλη μία φορά τα παιδιά μας γέμισαν εμπειρίες και κατέκτησαν νέες γνώσεις. Μέσω της βιωματικής μάθησης γνώρισαν ότι πρέπει να φροντίζουν με αγάπη και μεράκι το δημιούργημά τους και έμαθαν ότι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για καθετί που φτιάχνουμε.

Το διαμάντι του σεβασμού

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές του σχολείου μας ασχολήθηκαν στην υποενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ ζην» με την έννοια του σεβασμού, με σκοπό να αποκτήσουν δεξιότητες συνεργασίας, ομαδικότητας και αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ τους σε ένα πλαίσιο σεβασμού και αμοιβαίας αποδοχής. 

Οι μαθητές, αφού ήρθαν σε επαφή με την έννοια της αγάπης, της διαφορετικότητας και όλων των απαραίτητων συστατικών που χρειάζονται για να συνυπάρχουμε ομαλά, ανέδειξαν τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους και γνώρισαν μέσα από διάφορες δραστηριότητες την έννοια του σεβασμού, κλήθηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους διαμάντι του σεβασμού με τις έννοιες εκείνες οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτό. Συγκεκριμένα, έπειτα από συζήτηση κατέληξαν στις σημαντικότερες αξίες που πρέπει να έχουν στη ζωή τους, τόσο για να συνυπάρχουν ομαλά στο σχολείο με τους συμμαθητές τους, όσο και στην κοινωνία ως μελλοντικοί πολίτες. Εν τέλει, μέσα από διάλογο επέλεξαν όσες από αυτές τις αξίες θεωρούσαν περισσότερο συνδεδεμένες με την έννοια του σεβασμού, προκειμένου να «οικοδομήσουν» το διαμάντι τους.

 

   

 

       

 

 

Ημερήσια σχολική εκδρομή

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Μητρόπολης, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Βώρων πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή. Συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη φάρμα του Καμίχη στο Ζαρό Ηρακλείου.

Οι μαθητές βρέθηκαν για αρκετές ώρες στους χώρους της όμορφης αυτής φάρμας όπου είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν, να ακούσουν με προσοχή και να συνομιλήσουν με τον ιδιοκτήτη και υπεύθυνο. Παράλληλα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που οργάνωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Συγκεκριμένα, τάισαν, χάιδεψαν και πήραν αγκαλιά τα προβατάκια, μάζεψαν αυγά από τις κότες και γνώρισαν το χώρο όπου ζουν εκείνες και τα κουνέλια της φάρμας, άρμεξαν την κατσίκα και τάισαν τα γουρούνια της φάρμας. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία αφενός να ζυμώσουν και να ψήσουν το δικό τους ψωμί, αφετέρου να φτιάξουν τις δικές τους παραδοσιακές σαρικόπιτες. Η επίσκεψή μας έκλεισε με τον ωραιότερο τρόπο, καθώς παρατέθηκε γεύμα από τους ανθρώπους της φάρμας για τους μικρούς μας μαθητές. Η παραμονή στο ζεστό αυτό χώρο, είχε ως αποτέλεσμα να τους φέρει απέραντη χαρά και να τους χαρίσει στιγμές ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς, εμπειριών και γνώσεων.