Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. H Ά τάξη του σχολείου μας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σαββοπούλου Μαρία υλοποίησε έργο με τίτλο Kids save lives #skillslabs. Το πρώτο μέρος του τίτλου είναι εμπνευσμένο από την ονομασία του ελληνικού ανθρωπιστικού οργανισμού KIDS SAVE LIVES που δραστηριοποιείται με webinars και σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε απλούς πολίτες έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς να σώσουν μια ζωή. Το δεύτερο μέρος του τίτλου δηλώνει πως το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Τα σχολεία με τα οποία συνεργαστήκαμε είναι τα εξής: Uli-Wieland-Grundschule Vöhringen, Γερμανία και Hacı Mustafa Tarman İlkokulu, Keçiören, Τουρκία.
Το έργο χωρίζεται σε 3 μέρη: Τα παιδιά σώζουν το περιβάλλον, Τα παιδιά σώζουν μια ανθρώπινη ζωή, Τα παιδιά υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε συνεργατικά.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Δημιουργία logo του έργου
2. Το τελικό logo του έργου που επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία των παιδιών
3. Δημιουργία avatar για να συστηθούν τα παιδιά.
4. Θέσαμε 5 απλές αποστολές που έπρεπε να φέρουμε εις πέρας και οι 3 ομάδες. Πατήστε πάνω στην εικόνα για λεπτομέρειες.
5. Με αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και με τη βοήθεια της εφαρμογής Earthspeakr για έξυπνες συσκευές στείλαμε τα δικά μας οικολογικά μηνύματα στον πλανήτη.
6. Δημιουργήσαμε ένα “Εικονικό σουπερμάρκετ” όπου τα παιδιά συζητούν και αποφασίζουν τι θα ψωνίσουν ώστε η επιλογή τους να είναι τέτοια ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.
2η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ
- Φτιάχνουμε αυτοσχέδια προπλάσματα και εξασκούμαστε πάνω σ’ αυτά στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
2. Παίζουμε παιχνίδια προσομοίωσης ΚΑΡΠΑ.
3. Ο ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES μας δάνεισε 3 προπλάσματα και ένα εκπαιδευτικό απινιδωτή για τις ανάγκες του έργου μας. Συναντιόμαστε διαδικτυακά και δείχνουμε στις άλλες 2 ομάδες πώς λειτουργεί ένας απινιδωτής. Επίσης κάναμε ΚΑΡΠΑ όλοι μαζί στα αυτοσχέδια προπλάσματά μας.
4. Σε ακόμα μία διαδικτυακή μας συνάντηση παρακολουθήσαμε μαζί ένα βίντεο σχετικά με παροχή πρώτων βοηθειών και αναλύσαμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε στο chat.
5. Είχαμε τηλεδιάσκεψη με δύο μέλη του KIDS SAVE LIVES, την κ. Ντάσιου και τον κ. Ζαμπούνη, οι οποίοι μας έκαναν επίδειξη ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή.
6. Δημιουργήσαμε έναν πολυγλωσσικό οδηγό πρώτων βοηθειών όπου τα παιδιά περιγράφουν με εικόνες αλλά και με φωνητικές οδηγίες σε 4 γλώσσες ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν εάν έχουν μπροστά τους ένα θύμα καρδιακής ανακοπής.
7. Αφού χωρίσαμε τους μαθητές μας σε 5 διακρατικές ομάδες, δημιουργήσαμε 5 ταινίες μικρού μήκους με θέμα την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
8. Συγκεντρώσαμε σε ένα συνεργατικό έγγραφο φωτογραφίες από τα περιεχόμενα των κυτίων πρώτων βοηθειών των σχολείων μας και δημιουργήσαμε ηλεκτρονικά παιχνίδια με αυτές. Στη συνέχεια τα παίξαμε στην τάξη.
Τα παιχνίδια μας:
9. Η κάθε ομάδα έγραψε ένα σενάριο για το ρομπότ της άλλης κι εκείνη έπρεπε να το εκτελέσει. Στην παρακάτω παρουσίαση βλέπετε όλα τα βήματα που ακολουθήσαμε ώστε να υλοποιήσουμε τελικά το σενάριο.
10. Δημιουργήσαμε ένα κουίζ με ερωτήσεις εμπέδωσης. Οι μαθητές έπρεπε να απαντήσουν με μία φωτογραφία ή βίντεο. Για να δουν τις απαντήσεις των άλλοων ομάδων έπρεπε να σκανάρουν τους qr κώδικες των απαντήσεων.
3η ENOTHTA: TA ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
- Αρχικά με τη βοήθεια εικόνων μελετήσαμε και μάθαμε για τα δικαιώματα του παιδιού.
2. Ο κάθε μαθητής εκφωνεί ένα δικαίωμα αλλά σε μία από τις γλώσσες των άλλων ομάδων. Χρησιμοποιούμε και την εφαρμογή animaze για έξυπνες συσκευές για να φτιάξουμε avatar.
3. Κάθε μαθητής ζωγραφίζει από ένα δικαίωμα του παιδιού. Συγκεντρώνουμε τις ζωγραφιές με το εργαλείο dotstorming και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ζωγραφιά και να γράψουν κάτω από καθεμία ποιο δικαίωμα νομίζουν πως απεικονίζεται. Δημοσιοποιήσαμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και στα κοινωνικά δίκτυα και είχαμε πολλές ακόμα συμμετοχές.
4. Τραγουδήσαμε μαζί το τραγούδι Rights of the Child.
5. Ζωγραφίσαμε μαζί ηλεκτρονικά τα δικαιώματα των παιδιών. Δημιουργήσαμε ζευγάρια καρτών στα οποία η μία κάρτα ήταν η απεικόνιση του δικαιώματος και η άλλη η περιγραφή του.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.