Οι μαθητές της Ε΄- ΣΤ΄ τάξης τα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους να επισκεφθούν την Αθήνα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων, με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Στρατούρη Ελένη και Συργιάννη Αικατερίνη, αλλά και έξι γονείς, οργανώθηκε ένα διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Oι μαθητές ξεναγήθηκαν στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επίσκεψη, η οποία σίγουρα συνέβαλε στην ενδυνάμωση της πολιτικής παιδείας και στην ιστορική και μορφωτική καλλιέργεια των μαθητών.
Λίγα μέτρα κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, πάνω από τα απομεινάρια της αρχαίας γειτονιάς της Αθήνας, βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης. Σύγχρονο, φωτεινό, ιδιαίτερο, μας περίμενε να ανακαλύψουμε τα διάσημα εκθέματά του. Το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι από τα σπουδαιότερα του κόσμου, ενώ τα ευρήματα που φιλοξενεί προέρχονται αποκλειστικά από την αθηναϊκή Ακρόπολη και τις πλαγιές της. Ο ενθουσιασμός μας κορυφώθηκε στον τρίτο όροφο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί ειδικά για να υποδεχθεί τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η γυάλινη αίθουσα έχει τον προσανατολισμό και τις διαστάσεις του σηκού του Παρθενώνα. Η έκθεση συνδυάζει τα αυθεντικά μαρμάρινα γλυπτά με τα γύψινα αντίγραφα αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ή σε άλλα μουσεία του εξωτερικού. Δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών δεν καταφέραμε να ανέβουμε στον Ιερό Βράχο και να θαυμάσουμε και από κοντά τα διεθνώς ξακουστά του αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα.
Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο, ένας εκθεσιακός χώρος της Πολεμικής Ιστορίας των Ελλήνων. Συλλογές ανεκτίμητης αξίας από χιλιάδες σπάνια όπλα και εξαρτήματα οπλισμού διαφόρων ιστορικών περιόδων, πλήθος έργων τέχνης, αρχείων, κειμηλίων και στολών μας εντυπωσίασαν. Ο κ. Φίλιππος Ευθυμίου έκανε την ξενάγησή μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και παιγνιώδη, καθώς οι μαθητές έπρεπε να βρουν εκθέματα επιλύοντας γρίφους.
Ένα μοναδικό στον κόσμο, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα ήταν η επόμενη στάση μας. Το Μουσείο Συναισθημάτων με τη διαδραστική έκθεση «Στο παλάτι του θυμού» μας βοήθησε να εξερευνήσουμε λίγο καλύτερα το συναίσθημα του θυμού. Ο θυμός, ένα συναίσθημα που μπορεί να κρύβει πολλά διαφορετικά συναισθήματα, έχει δύναμη ικανή να κυμαίνεται από την καταστροφή έως τη δημιουργικότητα. Μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα αναγνωρίσαμε τις παρορμήσεις που προκαλεί στο σώμα μας, ψάξαμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καταστάσεις συγκρούσεων σαν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, εξερευνήσαμε τις βαθύτερες πηγές του και αναζητήσαμε αντίδοτα, ανακαλύψαμε τα μηνύματα που μας χαρίζει για να μπορούμε να τον ακούμε καλύτερα και να βοηθάμε τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να τον μεταμορφώνουμε σε δημιουργική δύναμη που θα μας οδηγεί στην ανάπτυξη. Ένα υπέροχο ταξίδι για αυτό το συναίσθημα που νιώθουμε όλοι οι άνθρωποι και μας δυσκολεύει τόσο πολύ στις σχέσεις μας. Άλλωστε η φιλοσοφία του μουσείου είναι: «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο φύλαξε την καρδιά σου, γιατί από αυτήν αναβλύζει η ζωή».
Η δεύτερη ημέρα της εκδρομής μας μάς βρίσκει στο Μοναστηράκι, στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων. Μικροί και μεγάλοι ανακαλύψαμε τη μαγεία των διαδραστικών εκθεμάτων. Μια μοναδική συλλογή από δωμάτια που αλλάζουν λόγω της προοπτικής, συναρπαστικές εγκαταστάσεις και μαγικές εικόνες μας έδειξαν ότι τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Παρατηρήσαμε, αγγίξαμε, ποζάραμε, γελάσαμε και η εμπειρία ήταν μοναδική.
Στην εκδρομή μας είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε δύο ψηφιακές παραστάσεις. Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έχει δημιουργήσει μία διαδραστική παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο: «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας». Οι μαθητές πραγματοποίησαν ένα μαγευτικό ταξίδι στο μνημείο – σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την Αγία Σοφία την γνώρισαν μέσα από το σχολικό βιβλίο Ιστορίας, ωστόσο στον Θόλο Εικονικής Πραγματικότητας αναπαρίστανται με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Η διαδραστική αυτή παραγωγή έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές «να επισκεφθούν» τον εμβληματικό αυτό χώρο και να τον παρατηρήσουν όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του.
Το Πλανητάριο του ιδρύματος Ευγενίδου έχει δημιουργήσει μία ψηφιακή παράσταση με τίτλο: «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας» την οποία είχαμε την τύχη και την χαρά να παρακολουθήσουμε. Μέσα από την προβολή ήρθαμε σε επαφή με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού μας συστήματος. Ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να βραχυκυκλώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες ωστόσο αλληλοεπιδρώντας με το μαγνητικό πεδίο της γης, δίνουν το έναυσμα για την δημιουργία ενός από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης, του Βόρειου Σέλαoς.
Μοναδική εμπειρία για όλους ήταν η επίσκεψη και η ξενάγησή μας στο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, το οποίο έχει μετατραπεί σε πλωτό μουσείο και βρίσκεται στο Φάληρο για να τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος. Το Θωρηκτό Αβέρωφ καθελκύστηκε το 1910 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, τις επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας, καθώς και στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Παροπλίσθηκε το 1952 και μέχρι το 1983 παρέμεινε πρυμνοδετημένο στον Πόρο. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν μεταξύ άλλων στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο διαμέρισμα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, το οποίο περιλαμβάνει την το υπνοδωμάτιο του, το γραφείο του, την τραπεζαρία και την αίθουσα συσκέψεων, όπου μία φορά τον χρόνο γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Επίσης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους ύπνου και φαγητού των ναυτών, στους χώρους ανθράκευσης και στο διαμέρισμα ασυρμάτου. Έμαθαν τον κανόνα διεθνούς ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με τον οποίο το αριστερό μέρος του καραβιού σηματοδοτείται με κόκκινο χρώμα και το δεξί με πράσινο χρώμα, έχοντας μπροστά την πλώρη και πίσω την πρύμνη, τους συμβολισμούς της στολής του ναύτη και τη εντυπωσιακή και συγκινητική ιστορία πίσω από έναν κουβά, στον οποίο με θαυματουργό τρόπο βρέθηκε ζωγραφισμένη η εικόνα του Αγίου Νικολάου, γεγονός που έμελλε να οδηγήσει στη νικηφόρα έκβαση της ναυμαχίας της Έλλης.
Επόμενος προορισμός το στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Γαβαλά, Διευθυντή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την ξενάγηση τόσο στον χώρο του γηπέδου, όσο και στα αποδυτήρια, στον χώρο ανάπαυσης των παικτών και στους χώρους που διατίθενται για τα ΜΜΕ. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του συλλόγου του Ολυμπιακού και τη μακρόχρονη διαδρομή του. Παρατήρησαν τα 21 μαύρα καθίσματα στη Θύρα 7, προς τιμή των θυμάτων, της τραγωδίας που συνέβη στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, γιατί το πάθος για μία ομάδα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την ασφάλειά μας. Επίσης, ο κ. Γαβαλάς μας ενημέρωσε ότι ο Ολυμπιακός έχει εγκαινιάσει την ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να μπορούν να παρακολουθούν και εκείνοι τους αγώνες του Ολυμπιακού στις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην αίθουσα συνεντεύξεων ο κ. Γαβαλάς μας αποχαιρέτησε με δώρα για τους μαθητές και μία μινιατούρα του γηπέδου για το σχολείο μας.
Η εκδρομή μας έκλεισε με το υπέροχο γεύμα που μας προσέφεραν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου, με το οποίο έχουμε αδελφοποιηθεί. Η συνάντηση μαζί τους, έπειτα από την επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει στο Καστελλόριζο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, μας γέμισε χαρά. Οι μαθητές μας συνομίλησαν, έπαιξαν, γέλασαν, δέχθηκαν τα υπέροχα δώρα των φίλων τους και τους αποχαιρέτησαν με την ελπίδα της επόμενης συνάντησης, γιατί για πάντα θα μας δένει η επικοινωνία που δημιουργήσαμε αυτή τη σχολική χρονιά. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δε θα είχε γίνει χωρίς τους εκπαιδευτικούς της Ε΄ τάξης κ. Πολυζώη Μπαμπούρα και κα. Μυρτώ Νικολοπούλου, αλλά και τη διευθύντρια του σχολείου κα. Καλλιόπη Γραμματικού. Τους ευχαριστούμε θερμά και είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη γνωριμία και τη συνεργασία.
Τέλος, είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής, τον κ. Νικόλαο Ασβέστη, Δήμαρχο του νησιού, τον κ. Νικόλαο Μαγιάφη, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, τους χορηγούς για την οικονομική τους ενίσχυση και το πρακτορείο γενικού τουρισμού “Papoutsis Travel”.