Με μεγάλη λαμπρότητα και τις καθιερωμένες τελετές γιόρτασε σήμερα το νησί μας την επέτειο της 7ης Μαρτίου. Η 7η Μαρτίου 1948 ορίστηκε ως η επίσημη ημερομηνία της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31/3/1947 στη Ρόδο αλλά η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7/3/1948.
Τα Δωδεκάνησα από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικούνταν από Έλληνες οι οποίοι μεγαλούργησαν αλλά η σημαντικότατη γαιοστρατηγική τους θέση τα κατέστησε πόλο έλξης και επιβουλής από διάφορους λαούς ανά τους αιώνες.
Πέρσες, άραβες, Βενετοί, , Φράγκοι, Οσμανλήδες, Ιταλοί όλοι είχαν βάλει σκοπό να τα κατακτήσουν, τόσο για τα αγαθά που είχαν τα μεγαλύτερα νησιά, όσο και για το γεγονός ότι παρείχαν ασφαλή περάσματα στα πλοία της εποχής, αφού το ένα είναι κοντά στο άλλο.
Οι Ιωαννίτες ιππότες φεύγοντας μετά τις σταυροφορίες από τους Αγίους τόπους, στρατοπέδευσαν και κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα (1309) με έδρα τους τη Ρόδο, το νησί των ιπποτών.
Για χρόνια ήταν το αγκάθι στο μάτι του Σουλτάνο, μέχρι το 1522, οπότε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατέλαβε εξ εφόδου,ύστερα από αιματηρή πολιορκία που του στοίχισε χιλιάδες ψυχές, το κάστρο της Ρόδου.
Το 1821 με την κήρυξη της επανάστασης και στα Δωδεκάνησα, επικρατεί άνεμος ανεξαρτησίας, την οποία κέρδισαν αλλά για πολύ λίγο αφού ρο 1830, επιστράφηκαν στην Υψηλή Πύλη (μαζί με τη Σάμο), με αντάλλαγμα για το νεοσύστατο και ελεύθερο Ελληνικό κράτος, την Εύβοια
Το 1912, οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα. Ο πληθυσμός τους τότε σε σύνολο 141.482 ανθρώπων, ήταν συντριπτικά Ελληνικός (131.332 Έλληνες).
Ο “Μεγάλος Ασθενής” ήταν ανίκανος να ακολουθήσει τις εξελίξεις και το 1920, με την συνθήκη των Σεβρών, τα Δωδεκάνησα παραχωρούνται στην Ελλάδα, πλην της Ρόδου, η οποία θα παρέμενε για μικρό χρονικό διάστημα υπό Ιταλική διοίκηση.
Η μικρασιατική καταστροφή το 1922 και η αδυναμία του τότε ελληνικού κράτους που προσπαθούσε να συνέλθει, να έχει ισχυρό διαπραγματευτικό βάρος, άνοιξαν την όρεξη των Ιταλών οι οποίοι καταπατούν τη συνθήκη και παραμένουν στα νησιά.
Το 1943, οι Ιταλοί συνθηκολογούν και τα Δωδεκάνησα περνάνε σε Γερμανική κατοχή. Ενώ δύο χρόνια αργότερα το 1945, με τη λήξη του πολέμου, και τη συνθηκολόγηση των Γερμανών, τα νησιά περνάνε στη Μεγάλη Βρετανία για να τα παραχωρήσει μετά από 2 χρόνια στην Ελλάδα.