ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Κατά την επικοινωνία μέσω διαδικτύου

Μια ημερίδα οργανώθηκε από τον Χαράλαμπο Ψαρά, Σχολικό Σύμβουλο Π/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Δωδεκανήσου.

Θέμα της ημερίδας ήταν:

«Το ολιγοθέσιο σχολείο σήμερα.

  • Σχολείο ανάγκης ή σχολείο αναζωογόνησης; Ανάδειξη πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.
  • Τοπική κοινότητα – Σχολείο: Σχέσεις και προοπτικές».

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δυο εργαστήρια. Το 1ο για τη διδακτική και τη μεθοδολογία στη συνδιδασκαλία Τμημάτων, τις ημίωρες διδασκαλίες στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά Το 2ο για τις ημίωρες διδασκαλίες στα υπόλοιπα μαθήματα του Ωρολογίου Προγράμματος, τη δημιουργική απασχόληση και τη χρήση ΤΠΕ.

Στόχος ήταν η καταγραφή των προβλημάτων καθώς και η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών.

Το σχολείο μας ως ολιγοθέσιο συμμετείχε στην ημερίδα, επικοινωνώντας μέσω του διαδικτύου και παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και μεθόδους για την καλύτερη οργάνωση και παρουσίαση της διδασκαλίας.

Τα ολιγοθέσια σχολεία της Ελλάδας λειτουργούν με ένα από τα καλύτερα συστήματα της Ευρώπης. Είναι σχολεία με πολλές δυνατότητες προσφοράς στους/στις μαθητές/τριες του. Η καλή οργάνωση του χώρου, ο καθορισμός στόχων, η επιλογή σωστής μεθοδολογίας στη διδασκαλία, η παρότρυνση των μαθητών/τριών να εξωτερικευόσουν τη φαντασία τους και η πολύ αγάπη είναι αυτά που χρειάζονται ώστε το ολιγοθέσιο σχολείο να πετύχει το σκοπό του. Να κρατήσει, δηλαδή αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών αλλά και την εμπιστοσύνη των γονέων για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τα ολιγοθέσια σχολεία λειτουργούν κυρίως στην επαρχία και στα νησιά της πατρίδας μας. Άρα το νόημα της προσφοράς του/τις εκπαιδευτικού είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού πρέπει να πείσει την κοινότητα ότι είναι ένας καλός παράγοντας ώστε οι οικογένειες να παραμείνουν στους μικρούς τόπους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων