ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, ποιήμα από την Παπανδρέου Θεοδοσία
Προσφυγοπούλα ξακουστή
όμορφη καμαρώνεις
ήσουν μια δύστυχη αρχή
σαν πόλη να ριζώνεις.
Είσαι η πατρίδα μας
για μας ξεριζωμένη
σαν μια κουκίδα λαμπερή
φαντάζεις ριζωμένη.
Μοιάζεις αρχή της χώρας μας
στη ζωγραφιά του χάρτη
από κοντά όσοι σε ζήσανε
σε λάτρεψαν μ’ αγάπη.
Κρατάς τα σύνορα γερά
με λεβεντιά και θάρρος
του Έβρου μας η διαλεχτή
στολίδι της Ελλάδος.
Και εσύ νησάκι ακριτικό
είσαι τιμημένο
θα ‘ναι το Καστελλόριζο
για μας αγαπημένο.
Και η σημαία σου ψηλά
γαλάζια κυματίζει
και πάντα την κυρά της Ρω
όλους θα μας θυμίζει.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ από την ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Από το βορειότερο άκρο της Ελλάδας, την Ορεστιάδα η κα Κεμαλή-Χαραλάμπους Μαρία οργάνωσε και επιμελήθηκε τη Δράση στο Ιστορικό και Λαογραικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας Έβρου, και ετοίμασε μαζί με μαθητές/τριες πανέμορφες πασχαλινές λαμπάδες για τους/τις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς της Σχολικής Κοινότητας Μεγίστης.
Έτσι, μια νέα συνεργασία ξεκινάει ανάμεσα σε μαθητές/τριες των δυο άκρων της Ελλάδας μας!
Τους ευχαριστούμε όλους/ες και ιδιαίτερα την κα Μαρία.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Αναμφισβήτητα το περιβάλλον που ζούμε και η φροντίδα του είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους.
Η κα Σπανίδου Αικατερίνη ευαισθητοποιημένη αποφάσισε να χαρίσει στο σχολείο μας έναν κομποστοποιητή, ώστε να παρακινήσει και τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου μας να γνωρίσουν ένα νέο, γι’ αυτούς/ές, είδος ανακύκλωσης.
Έτσι, σήμερα οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μια παρουσίαση για το πώς παράγουμε κομπόστ από οργανικά απορρίμματα.
Ευχαριστούμε πολύ την κα Σπανίδου για την παρότρυνσή της να φροντίζουμε το “σπίτι” μας…
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΗΣ
Ο κομποστοποιητής είναι πολύ χρήσιμος και απόλυτα οικολογικός. Είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία οργανικά απόβλητα, όπως κλαδιά, φρούτα, κτλ. μπορούν να γίνουν ένα πολύ καλό εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα για τον κήπο, το μικρό μποστάνι ή το χωράφι μας. Στην αγορά υπάρχουν πολύ κομποστοποιητές που μπορείτε να αγοράσετε ανάλογα πόσα λίτρα θέλετε και κάνετε τρία καλά: στην τσέπη σας, στο περιβάλλον μειώνοντας την ρίψη βιολογικών σκουπιδιών στις χωματερές και στη μείωση χημικών λιπασμάτων που προκαλούν προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα.
Τι είναι η Οικιακή Κομποστοποίηση;
Η κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε/ κομποστοποιήσουμε:
- Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
- Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
- Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόνκ.λπ.
- Στάχτη,απότζάκι.
- τσόφλια αυγών.
- Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινεςσακούλες).
- Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
- Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή καιφίλτραγαλλικούκαφέ.
- Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.).
Πως γίνεται;
Με τον κομποστοποιητή. Πρόκειται για συσκευή- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος – που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυκατοικίας ή και μόνο του δικού μας σπιτιού. Ανάλογα με το μέγεθός του ο κομποστοποιητής μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μας.
Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε;
Μόνο τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης, Πρόκειται για συσκευή- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος – που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυκατοικίας ή και μόνο του δικού μας σπιτιού. Ανάλογα με το μέγεθός του ο κομποστοποιητής μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μας.
Πώς φτιάχνουμε κομπόστ στο σπίτι;
Ρίχνουμε στον κάδο – κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτουμε φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Τροφοδοτούμε τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 3 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες μας ή και στα παρτέρια της γειτονιάς μας.
Μέχρι να γίνει το κομπόστ δεν γεμίζει ο κάδος;
Ο κάδος κομποστοποίησης δεν γεμίζει καθόλου εύκολα, θα μπορούσε μάλιστα να καλύψει τις ανάγκες δύο και τριών νοικοκυριών. Πρέπει να σκεφτούμε πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους. Oταν βγει και το κομπόστ για πρώτη φορά επέρχεται και ισορροπία.
Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;
Κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:
Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουμε, αν συνδυαστεί με αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των Δήμων για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Προς το παρόν η χρέωση των Δήμων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν για υγειονομική ταφή.
Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν πρόκειται να κατασκευασθεί ένας ΧΥΤΑ. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι ενεργά στη μείωση των αποβλήτων, θα χρειάζεται να κατασκευάζονται όλο και περισσότεροι ΧΥΤΑ. Οι ρυθμοί παραγωγής αποβλήτων αυξάνονται συνεχώς και οι ΧΥΤΑ γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες αποβλήτων το 1995 σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν περίπου 3,5 εκ. τόνους, ενώ το 2004 προσεγγίζαν τους 5 εκ. τόνους.
Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα οργανικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ θάβονται και αποικοδομούνται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και σε λιγότερες ποσότητες υδρόθειο (H2S) κ.α.. Τα αέρια αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπώς για την αλλαγή του κλίματος στη Γη, με τις γνωστές για όλους καταστρεπτικές συνέπειες.
Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι η ερημοποίηση των εδαφών. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευσή τους, έχουν κάνει τα εδάφη πολύ φτωχά σε οργανική ύλη. Η διάβρωσή τους είναι το επόμενο βήμα πριν την τελική ερημοποίηση. Η «λύση» για τη συνέχιση της καλλιέργειας της γης είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στα νερά, στην πανίδα και φυσικά στον άνθρωπο. Το κομπόστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης, επιστρέφει στο έδαφος τις απαραίτητες για τη γονιμότητά του οργανικές και ανόργανες ουσίες.
Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;
Όχι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν τους 650 με 700 C όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα. Κατά δεύτερον, ο κάτοχος του κάδου είναι αυτός που καθορίζει και τι θα ρίξει μέσα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την καθαρότητα του «λιπάσματος».
ΠΗΓΕΣ:
http://www.antemisaris.gr/homepage.aspx
http://easyandcheap.blogspot.com/2011/06/blog-post_5525.html