ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και εν μέσω μιας πανδημίας που μπορεί να έφερε την ψηφιακή τεχνολογία πιο κοντά  μας από ποτέ, από την άλλη όμως γιγάντωσε τους διαδικτυακούς κινδύνους ,όπως είναι ο εκφοβισμός.Στην Ευρώπη το 44% των παιδιών που είχαν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό πριν από τον Covid-19 ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του lockdown.Η εμπλοκή σε εκφοβισμό είτε ως θύμα είτε ως θύτης , μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία και στην κοινωνική ευημερία ενός ατόμου.

Η Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πρόγραμμά του “Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα” (Digital Citizenship Education), και το οποίο έχει ως στόχο να εξοπλίσει τα παιδιά με τις δεξιότητες και τη γνώση που χρειάζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ενεργά, με σύνεση, με ηθική, με ασφάλεια, και προς όφελός τους.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το Συμβούλιο δημοσίευσε ένα ειδικό φυλλάδιο που απευθύνεται σε γονείς  με τίτλο «Λάβετε δράση για την εξάλειψη του αποκλεισμού και του εκφοβισμού εντός και εκτός διαδικτύου!», και το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες προς γονείς  έτσι ώστε αυτοί να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζεται κάθε πολίτης για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του διαδικτυακού κόσμου.

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Επίσης όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν και την επίσημη σελίδα σχετικά με την παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου  ΕΔΩ όπως και να δουν  το  υλικό για εργασία στο σπίτι:

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

 

«Η Ιστορία αλλιώς!!» Μαθαίνοντας την Ιστορία μέσω της μεθόδου Jigsaw και της Ταξινομίας του Bloom

  Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού στο μάθημα της Ιστορίας «Οι συνθήκες διαβίωσης των υποδούλων», μπήκαν στη διαδικασία να διδαχθούν τη νέα γνώση μέσα από φύλλα εργασίας και μέσω της ταξινομίας του Bloom.

  Αρχικά έγινε ανάκληση των μέχρι τώρα γνώσεων των μαθητών σε όσα έχουν αναφερθεί για τους υπόδουλους Έλληνες. Στη συνέχεια, αξιοποιήθηκε η μέθοδος της συνεργατικής συναρμολόγησης (ή μέθοδος Jigsaw), όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες των τεσσάρων ατόμων η κάθε μία (που ονομάζονται αρχικές ομάδες) και επεξεργάστηκαν τέσσερις διαφορετικές πηγές, τις οποίες κλήθηκαν να αναλύσουν και να απαντήσουν στα ερωτήματα της κάθε πηγής. Για την ανάλυση και επεξεργασία της κάθε πηγής απαραίτητη ήταν η συνεργασία μεταξύ των μαθητών καθώς επίσης και η συζήτηση.  

20211118 110131 20211118 110310 20211118 110344 20211118 110638

  Αμέσως μετά χωρίστηκαν εκ νέου σε ομάδες ανάλογα με την πηγή που επεξεργάζονταν (ομάδες ειδίκευσης). Στις ομάδες αυτές συζήτησαν τα ευρήματα της κάθε πηγής και έδωσαν παραπάνω πληροφορίες.

20211118 111617 20211118 111638 20211118 111650 20211118 111704

  Στο τέλος επέστρεψαν και πάλι στις αρχικές τους ομάδες, όπου έπρεπε να συζητήσουν τα ευρήματά τους και να φτιάξουν μια παρουσίαση power point με τα σημαντικότερα σημεία των ευρημάτων τους.

20211119 111543 20211119 111616 20211119 111746

  Ως αξιολόγηση της διδασκαλίας, οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλου του δασκάλου και παρουσίασαν στο δεύτερο τμήμα της Στ’ Δημοτικού τα ευρήματά τους.

  Όπως φάνηκε και στο τέλος της δράσης, οι μαθητές απόλαυσαν τη διαδικασία, καθώς συνεργάστηκαν σε ομάδες, ανέλαβαν πρωτοβουλίες μέσα σε αυτές, απέκτησαν κίνητρα για μάθηση και εν τέλει διδάχθηκαν την Ιστορία μέσα από εναλλακτικές μορφές μάθησης. Ακόμη, απόλαυσαν τον ρόλο του δασκάλου, τον οποίο ανέλαβαν με μεγάλη προθυμία και ζήλο.  

Ψυχό-εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχό-εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς με θέμα:

1. «Διάβασμα και ο ρόλος γονέων»: Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 17.30-19.00 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να συζητηθούν λειτουργικοί τρόποι εμπλοκής των γονέων στη διαδικασία της μάθησης με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

2.  «Σχολικός Εκφοβισμός»: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30- 19:00

Σκοπός του σεμιναρίου  είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η κατανόηση όλων των πτυχών του σχολικού εκφοβισμού και η βοήθεια στη διασαφήνιση του ρόλου του γονέα.

Τα ψυχό – εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν link για να συνδεθούν μισή ώρα πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Τα σεμινάρια είναι ΔΩΡΕΑΝ και απευθύνονται αποκλειστικά σε κατοίκους Κρήτης, Κυκλάδων, Κορίνθου, Θήβας και Οινοφύτων. Για εγγραφή, μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη σελίδα

Πληροφορίες: στην Τηλεφωνική  Γραμμή 115 25  ή στο email: 11525@mazigiatopaidi.gr
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, οι θέσεις είναι περιορισμένες.

*Τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια διεξάγονται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας «Ελληνικά Καλώδια».