Συμμετοχή σε διαγωνισμoυς Μαθηματικών, Φυσικών και Γλώσσας

Σας ενημερώνουμε για τους μαθητικούς διαγωνισμούς που πρόκειται να διεξαχθούν το προσεχές διάστημα:

  • Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία υλοποιεί το μαθηματικό διαγωνισμό «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ»,  καλύπτοντας σχεδόν όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση (από Β Δημοτικού έως Γ Γυμνασίου). Ως ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίστηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί όπως και το 2021, ηλεκτρονικά, σε επιλεγμένα κέντρα τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και μπορείτε να δηλώσετε ατομικά αν επιθυμείτε να λάβει μέρος το παιδί σας, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
  • Ο 10ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικών Δημοτικού της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) θα διεξαχθεί για τους μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης σε δύο φάσεις:

    Α φάση : Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 (10:00-11:30) στα Δημοτικά Σχολεία σε όλη την χώρα – τα σχολεία μας έχουν δηλώσει μαζικά συμμετοχή

    Β φάση : (μόνο για τους 2 πρώτους μαθητές/τριες κάθε τμήματος – μετά την αξιολόγηση των γραπτών τους από τους/τις εκπαιδευτικούς τους– από κάθε σχολείο) το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 (10:00-11:30) σε εξεταστικά κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας, που θα ανακοινωθούν εγκαίρως από τους διοργανωτές. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα.

  • Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, διοργανώνει τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας «Κλείταρχος και Βερενίκη» στην Α/θμια Εκπαίδευση των σχολείων όλης της χώρας και σχολείων του εξωτερικού όπου διδάσκεται η ελληνική. Ο γλωσσικός διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των Ε ́ και ΣΤ ́ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και ημερομηνία διεξαγωγής του θα είναι η Δευτέρα, 11 Απριλίου του 2022 κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το ακόλουθο έγγραφο 1η Επιστολή Διαγωνισμού Κλείταρχος και Βερενίκη 2021-2022

ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΕΝΙΚΗ 2021 22 002

“Στην τσέπη χαρτζιλίκι”

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  στην Γ’  τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου  ασχοληθήκαμε με τη δεύτερη θεματική ενότητα που έχει τίτλο: “Δημιουργώ και Καινοτομώ”. Το πρόγραμμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ανήκει στην ενότητα “Οικονομικός Γραμματισμός” και έχει τίτλο “Στην τσέπη χαρτζιλίκι”

Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε απλές οικονομικές έννοιες, τις οποίες συναντούν στην καθημερινότητά τους και κυρίως στη διαφοροποίηση ανάμεσα στις έννοιες “χρειάζομαι” και “έχω ανάγκη” αλλά και να κατανοήσουν έννοιες όπως εισόδημα, ξοδεύω με υπευθυνότητα και σχεδιάζω τον οικονομικό μου προϋπολογισμό ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να εφαρμόσουν μέσα από απλές δραστηριότητες.

Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά και ατομικά σε 6 εργαστήρια.Αναλυτικά στο καθένα εργαστήριο ασχολήθηκαν με τα παρακάτω:

1.Γνωριμία με διαφορετικούς τρόπους πληρωμής

2.Γνωριμία με έννοια εισοδήματος

3.Διαφοροποίηση εννοιών “έχω ανάγκη” και “επιθυμώ”

 

Viber 2022 02 27 22 12 20 771                Viber 2022 02 27 22 13 24 701

 

 

4.Εντοπίζω τις πηγές των εσόδων μου (χαρτζιλίκι)

Viber 2022 02 27 22 11 17 273

5.Κάνω τον προϋπολογισμό μου.

6.Τελική αξιολόγηση εργαστηρίου μέσω ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού.

 

Viber 2022 02 27 22 09 25 444

 

Οι μαθητές κατανόησαν τη διαφορά ανάμεσα στο “έχω ανάγκη” και στο “χρειάζομαι”, αλλά και αντιλήφθηκαν  πόσο σημαντικό είναι να κάνουν ένα προϋπολογισμό στα έξοδά τους και να ξοδεύουν τα χρήματά τους με σύνεση.

Συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανακύκλωσης

ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 003

 

Τα Σχολεία μας συμμετέχουν σε Σχολικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης που διοργανώνει  το Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. (Άνθρωποι Της Αλληλεγγύης Χωρίς Τείχη & Οικονομική Ιδιοτέλεια) και αφορά σε πλαστικά καπάκια (από νερό, αναψυκτικό) και αλουμίνιο (κουτάκια από αναψυκτικά κ.ά) .

Οι όροι του διαγωνισμού είναι ως εξής: Ο διαγωνισμός  θα ολοκληρωθεί στις 31/05/22. Κάθε σχολείο θα πρέπει να συλλέγει στους χώρους του το ανακυκλώσιμο υλικό μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Το σχολείο που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα προκύψει με βάση την αναλογία ανακυκλώσιμου υλικού που θα συλλεχθεί σε κιλά προς τους μαθητές του σχολείου. Παράδειγμα: Α’ σχολείο με 100 παιδιά : συλλέγει 50kg καπάκια & 10Kg τενεκεδάκια αλουμινίου Β΄ σχολείο με 30 παιδιά : συλλέγει 30kg καπάκια & 3kg τενεκεδάκια αλουμινίου (πρώτο σχολείο κατατάσσεται το σχολείο Β’ , λόγω μεγαλύτερης ποσόστωσης ανά μαθητή σε κιλά). Όλα τα σχολεία που θα συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια θα τιμηθούν με έπαινο συμμετοχής! Αντίστοιχα τα τρία (3) πρώτα σχολεία θα τιμηθούν με αναμνηστικό κύπελλο και δώρο που θα καλυφθούν από υποστηρικτές και από τα έσοδα της ανακύκλωσης.

Στο σχολείο μας, τα παιδιά θα μπορούν να φέρνουν τα υλικά προς ανακύκλωση κάθε πρωί και να τα τοποθετούν στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το κυλικείο. Θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε καπάκια και σε αλουμινένια κουτάκια το οποία θα είναι συμπιεσμένα για μείωση του όγκου τους.

 

Ταυτόχρονα, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε μπαταρίες προς ανακύκλωση στον ειδικό κάδο συμμετέχοντας στο διαγωνισμό της ΑΦΗΣ που λήγει στις 15 Απριλίου, τους όρους του οποίου θα βρείτε εδώ

 

 

 

Εγγραφές στην Α’ Τάξη

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στην Α’ τάξη, των παιδιών που έχουν γεννηθεί το 2016,  θα πραγματοποιούνται από την 1η έως την 20η Μαρτίου.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι τα εξής:

  • Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού
  • Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) – Το επισυναπτόμενο έγγραφο που θα επιστρέψετε συμπληρωμένο από τον Παιδίατρο σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή (λογαριασμός νερού, ΔΕΗ, τηλεφώνου κτλ)
  • Υπεύθυνη δήλωση του γονέα που συμπληρώνεται στο Σχολείο

 ****Για αλλοδαπούς μαθητές απαιτείται επίσημα μεταφρασμένο πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης

—————————————————————————————————————–

Ώρες προσέλευσης: 11:00-13:00, Δευτέρα έως Παρασκευή

Παρακαλούμε να τηρείτε τα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα κατά την προσέλευσή σας και την παραμονή στο χώρο του Σχολείου.

 

Περπατώντας τον Κόσμο

  Screenshot 20220219 201409 Google

Η Ε2 τάξη του 2ου δημοτικού, ξεκινώντας την τρίτη ενότητα των Εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, και πιο συγκεκριμένα την Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, ασχολείται με την αποδοχή και την συμπερίληψη μέσω του προγράμματος Out of Eden Walk. Το πρόγραμμα, που στηρίχτηκε από το National Geographic,  ακολουθεί τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Πολ Σάλοπεκ στο ταξίδι του στον κόσμο.

Screenshot 20220219 201513 Google 1

Ο Σάλοπεκ ξεκίνησε το 2014 με τα πόδια (!!!) απο την Αφρική, με σκοπό να περπατήσει όλη τη διαδρομή του ανθρώπινου γένους, από τότε που οι πρώτοι άνθρωποι πέρασαν από την Αφρική στην Ασία και την Ευρώπη, κι από εκεί στην Αμερική και τη σημερινή Αυστραλία. Μαζί του θα γνωρίσουμε πολιτισμούς, γλώσσες, θρησκείες, έθιμα, θα κοιμηθούμε σε μια σκηνή στην έρημο, θα τραγουδήσουμε κάτω από τα αστέρια, θα προσκυνήσουμε σε διαφορετικούς ναούς. Το ταξίδι κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια!

Ακολουθείστε τον Πολ εδώ:

https://www.nationalgeographic.org/projects/out-of-eden-walk/

 

Λέμε τα κάλαντα στους ξένους φίλους μας

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus, τα παιδιά του σχολείου  είπαν τα κάλαντα στους φίλους μας από την Κύπρο, την Κροατία και την Ιταλία.

Κυπριακά κάλαντα από το Δ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Ιταλικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι από το Στ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Κάλαντα Κροατίας από το Δ1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

 

 

Ομιλία “Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση ως μέσο θωράκισης των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το 25ο & 34ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου σε συνεργασία με την ΜΚΟ “το Χαμόγελο του Παιδιού” διοργανώνει ομιλία/συζήτηση στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων που φέτος υλοποιεί. Με το σκοπό αυτό και σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, προσκαλούν το κοινό της πόλης σε μια ομιλία ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση ως μέσο θωράκισης των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση», την Παρασκευή 18/02/2022 και ώρα 17:00 στην αίθουσα “Οδυσσέας Ελύτης” του Κοινωνικού Χώρου (Μονής Αγκαράθου 9) λήψης 1Στόχος της συγκεκριμένης ομιλίας είναι να ενημερωθούν οι γονείς για τρόπους ενίσχυσης της εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους σε ό,τι αφορά θέματα σεξουαλικότητας, καθώς και να δίνουν απλές συμβουλές για να τα θωρακίσουν απέναντι σε κάθε κίνδυνο.

Εισηγήτρια της εκδήλωσης είναι η κυρία Φωτεινή Παπαδάτου (Ψυχολόγος στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»)

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας είναι υποχρεωτική.

Επιπρόσθετα η είσοδος θα γίνεται ΜΟΝΟ μετά από επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή νόσησης, που θα σαρώνονται ηλεκτρονικά κατά την είσοδο τους, μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Ά 118) Covid Free, ενώ για τους ανήλικους (κάτω των 14 ετών) η είσοδος επιτρέπεται μετά από επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (rapid / self test) εντός 48 ωρών από την στιγμή που εκδόθηκε.

Όπως σε όλες τις δράσεις που φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Χώρο, η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, για την ενίσχυση της δράσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο – Φαγητό με την Αγάπη μας) των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που στηρίζουν άτομα και οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία και αποκλεισμό, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Ερωτηματολόγιο επιμορφωτικών αναγκών γονέων

Στο πλαίσιο σχεδίου δράσης των δημοτικών σχολείων Μαλίων σχετικά με την επιμόρφωση γονέων και κηδεμόνων και προκειμένου να γίνει διερεύνηση των ενδιαφερόντων σας , σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε το παρακάτω ανώνυμο ερωτηματολόγιο μέχρι την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.

EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και εν μέσω μιας πανδημίας που μπορεί να έφερε την ψηφιακή τεχνολογία πιο κοντά  μας από ποτέ, από την άλλη όμως γιγάντωσε τους διαδικτυακούς κινδύνους ,όπως είναι ο εκφοβισμός.Στην Ευρώπη το 44% των παιδιών που είχαν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό πριν από τον Covid-19 ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του lockdown.Η εμπλοκή σε εκφοβισμό είτε ως θύμα είτε ως θύτης , μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία και στην κοινωνική ευημερία ενός ατόμου.

Η Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πρόγραμμά του “Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα” (Digital Citizenship Education), και το οποίο έχει ως στόχο να εξοπλίσει τα παιδιά με τις δεξιότητες και τη γνώση που χρειάζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ενεργά, με σύνεση, με ηθική, με ασφάλεια, και προς όφελός τους.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το Συμβούλιο δημοσίευσε ένα ειδικό φυλλάδιο που απευθύνεται σε γονείς  με τίτλο «Λάβετε δράση για την εξάλειψη του αποκλεισμού και του εκφοβισμού εντός και εκτός διαδικτύου!», και το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες προς γονείς  έτσι ώστε αυτοί να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζεται κάθε πολίτης για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του διαδικτυακού κόσμου.

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Επίσης όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν και την επίσημη σελίδα σχετικά με την παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου  ΕΔΩ όπως και να δουν  το  υλικό για εργασία στο σπίτι:

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

 

«Η Ιστορία αλλιώς!!» Μαθαίνοντας την Ιστορία μέσω της μεθόδου Jigsaw και της Ταξινομίας του Bloom

  Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού στο μάθημα της Ιστορίας «Οι συνθήκες διαβίωσης των υποδούλων», μπήκαν στη διαδικασία να διδαχθούν τη νέα γνώση μέσα από φύλλα εργασίας και μέσω της ταξινομίας του Bloom.

  Αρχικά έγινε ανάκληση των μέχρι τώρα γνώσεων των μαθητών σε όσα έχουν αναφερθεί για τους υπόδουλους Έλληνες. Στη συνέχεια, αξιοποιήθηκε η μέθοδος της συνεργατικής συναρμολόγησης (ή μέθοδος Jigsaw), όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες των τεσσάρων ατόμων η κάθε μία (που ονομάζονται αρχικές ομάδες) και επεξεργάστηκαν τέσσερις διαφορετικές πηγές, τις οποίες κλήθηκαν να αναλύσουν και να απαντήσουν στα ερωτήματα της κάθε πηγής. Για την ανάλυση και επεξεργασία της κάθε πηγής απαραίτητη ήταν η συνεργασία μεταξύ των μαθητών καθώς επίσης και η συζήτηση.  

20211118 110131 20211118 110310 20211118 110344 20211118 110638

  Αμέσως μετά χωρίστηκαν εκ νέου σε ομάδες ανάλογα με την πηγή που επεξεργάζονταν (ομάδες ειδίκευσης). Στις ομάδες αυτές συζήτησαν τα ευρήματα της κάθε πηγής και έδωσαν παραπάνω πληροφορίες.

20211118 111617 20211118 111638 20211118 111650 20211118 111704

  Στο τέλος επέστρεψαν και πάλι στις αρχικές τους ομάδες, όπου έπρεπε να συζητήσουν τα ευρήματά τους και να φτιάξουν μια παρουσίαση power point με τα σημαντικότερα σημεία των ευρημάτων τους.

20211119 111543 20211119 111616 20211119 111746

  Ως αξιολόγηση της διδασκαλίας, οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλου του δασκάλου και παρουσίασαν στο δεύτερο τμήμα της Στ’ Δημοτικού τα ευρήματά τους.

  Όπως φάνηκε και στο τέλος της δράσης, οι μαθητές απόλαυσαν τη διαδικασία, καθώς συνεργάστηκαν σε ομάδες, ανέλαβαν πρωτοβουλίες μέσα σε αυτές, απέκτησαν κίνητρα για μάθηση και εν τέλει διδάχθηκαν την Ιστορία μέσα από εναλλακτικές μορφές μάθησης. Ακόμη, απόλαυσαν τον ρόλο του δασκάλου, τον οποίο ανέλαβαν με μεγάλη προθυμία και ζήλο.