Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2024
“Επιχείρηση Πρασινί-ΖΩ με τους 11 σπουδαίους πράσινους”

Σήμερα Παρασκευή 26/04/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του σχολείου μας μετέβησαν στην παιδική χαρά του Λιδωρικίου μαζί με τις κυρίες Αριστέα Πέτρου και Ευαγγελία Παπαποστόλου με σκοπό να τοποθετήσουν πινακίδες με περιβαλλοντικές οδηγίες, να φυτέψουν λουλούδια και δεντράκια, να τα ποτίσουν και γενικότερα να φροντίσουν για τον καλλωπισμό και τον εξωραϊσμό της παιδικής χαράς αφού τα παιδιά έχουν “υιοθετήσει” αυτόν τον χώρο.
Η δράση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος “Επιχείρηση Πρασινί-ΖΩ με τους 11 σπουδαίους πράσινους” που υλοποιούν τα παιδιά της Β’ τάξης μαζί με τη δασκάλα τους για τη φετινή σχολική χρονιά.
Να ευχαριστήσουμε θερμά τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου κ. Κώστα Κουτσούμπα και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Λιδωρικίου κ. Αργυρούλα Λαγγουράνη για την έμπρακτη στήριξη αυτής της δράσης που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και όλους τους πολίτες ότι η γη είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να την προσέχουμε και να τη φροντίζουμε γιατί είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε όχι μόνο εμείς αλλά και οι μελλοντικές γενιές.
Συγχαρητήρια στους μαθητές, στις μαθήτριες και στη δασκάλα της Β’ τάξης για την οργάνωση και υλοποίηση αυτής της δράσης.
“Τα κάλαντα του Λαζάρου”

Τα παλαιότερα χρόνια τα παιδιά πριν το Σάββατο του Λαζάρου έλεγαν τα κάλαντα.
Οι νοικοκυρές τα φίλευαν Λαζαράκια, κουλουράκια νηστίσιμα με γέμιση από σταφίδες και καρύδια ή αυγά φρέσκα.
Σήμερα, Παρασκευή 26/04/2024 παραμονή του Λαζάρου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας διατηρώντας και αναβιώνοντας αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο της περιοχής τραγούδησαν τα κάλαντα στις όμορφες γειτονιές και στα φιλόξενα σπίτια του Λιδωρικίου. Η αποδοχή και η ανταπόκριση των κατοίκων σε αυτή τη δράση του σχολείου μας είναι συγκινητική. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και ανοίγουμε το σχολείο μας στη φιλόξενη τοπική κοινωνία.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων κ. Ευθυμία Τσακανίκα και κ. Δήμητρα Συρακούλη.
Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Υγεία Ειρήνη, Δύναμη & Αγάπη.
“Πασχαλινές δημιουργίες από τα παιδιά του σχολείου μας”

Πριν τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συζήτησαν με τους/τις δασκάλους/ες για τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα, έφτιαξαν καλαθάκια, χειροτεχνίες, κατασκευές και στόλισαν με όμορφες δημιουργίες τις τάξεις τους προκειμένου να νιώσουν και να καταλάβουν καλύτερα το νόημα αυτών των ημερών.
Όλα φιλοτεχνήθηκαν με μεράκι και πολλή αγάπη από τους/τις μαθητές/τριες και έδωσαν ένα χαρούμενο και γιορτινό πνεύμα στο σχολείο μας.
Στο τέλος ευχηθήκαμε όλοι μαζί “ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στις ψυχές όλων μας!”
Μακάρι οι Άγιες αυτές μέρες να είναι για όλους ήρεμες, χαρούμενες και όμορφες, με υγεία και αγάπη!
“Ενδοσχολική επιμόρφωση για τους διαδραστικούς πίνακες”

Είμαστε στην εποχή της ψηφιακής εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνολογία διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ανταποκρινόμενοι σε αυτήν την εξέλιξη, οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Λυκείου Λιδωρικίου οργάνωσαν επιμόρφωση για τις διαδραστικές οθόνες με συντονιστή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Μιχάλη Γανωτή ο οποίος μας παρουσίασε τη σωστή χρήση και λειτουργία τους την Τετάρτη 24/04/2024 στις 13:15 μ.μ.
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα διδασκαλίας του Λυκείου. Να ευχαριστήσουμε θερμά τη Διευθύντρια του Λυκείου κ. Μ. Χατζοπούλου και τους/τις εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου & του Λυκείου για τη φιλοξενία.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχάλη Γανωτή για την υλοποίηση αυτής της δράσης που σκοπό έχει να βοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Επιστρατεύουμε την τεχνολογία για να ανανεώσουμε την εκπαιδευτική εμπειρία και να εμπνεύσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για νέα ταξίδια στη γνώση!
«Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» 2024

“Παρακολούθηση παράστασης Κουκλοθέατρου”

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄και Β΄ τάξης του σχολείου μας, παρακολούθησαν σήμερα Παρασκευή 19/04/2024 μία υπέροχη παράσταση Κουκλοθέατρου, από το Κουκλοθέατρο Λαμίας, της κ. Αναστασίας Ξηρομερίτου με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή και τίτλο «Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης».
Η παράσταση δόθηκε στο Νηπιαγωγείο Λιδωρικίου και πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και της βιωματικής μάθησης.
Μετά το πέρας της παράστασης τα παιδιά συμμετείχαν και σε εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούσαν την κυκλοφοριακή αγωγή.
Η Κυκλοφοριακή Αγωγή μέσα από τη μύηση των παιδιών στην κατάλληλη οδική συμπεριφορά με θεωρητικό αλλά και βιωματικό τρόπο, είναι ένα σύντομο και ασφαλές μονοπάτι για να μπορούν, σήμερα, να προστατεύσουν τον εαυτό τους στον δρόμο συνετίζοντας παράλληλα εμάς τους μεγάλους όποτε παρεκκλίνουμε από τα ίδια μας τα διδάγματα και αύριο να εξελιχθούν σε ευσυνείδητους οδηγούς και ευσυνείδητους χρήστες του οδικού δικτύου.
Το Κουκλοθέατρο αποτελεί ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο, που μπορεί να συγκινήσει αισθητικά, αλλά και να μεταφέρει γνώσεις και ηθικές αξίες.
Ευχαριστούμε θερμά τις εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου Λιδωρικίου κ. Σμαραγδή και κ. Κωνσταντίνα για την υπέροχη φιλοξενία και την εξαιρετική συνεργασία.
Οι “Εύφωνες Μνήμες” στο σχολείο μας

Με πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό υποδεχτήκαμε την Πέμπτη 18/04/2024 την έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων «ΕΥΦΩΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» του μουσικού, συνθέτη και φιλολόγου Σάκη Παπαδημητρίου που ταξίδεψε μέχρι το σχολείο μας, από το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο όπου στεγάζεται μόνιμα.
Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν χαρακτηριστικά ελληνικά και ξένα μουσικά όργανα, αλλά κυρίως να τα ακούσουν ζωντανά, να δοκιμάσουν να παίξουν και να συμπράξουν μουσικά με τον Σάκη Παπαδημητρίου που ως εκπαιδευτικός προσφέρεται προκειμένου να δώσει κίνητρα ενδιαφέροντος και δημιουργικότητας στους μαθητές/τριες.
Η μουσικός του σχολείου μας κ. Άσπα Παπαδημητρίου βοήθησε έμπρακτα να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε αυτή την όμορφη δράση τιμώντας με την επιλογή της το σχολείο μας.
Ο κ. Παπαδημητρίου και η σύζυγός του κ. Μαρία Παναγιωτακοπούλου προσήλθαν από νωρίς στον χώρο του σχολείου και προετοίμασαν την αίθουσα που θα γινόταν η δράση.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν σε αυτή την εκπαιδευτική-πολιτιστική δράση μαζί με όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες του σχολείου και πέρα από το καθημερινό τους πρόγραμμα κατάφεραν να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.
Στη δράση συμμετείχαν και οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου Λιδωρικίου μαζί με τις εκπαιδευτικούς κ. Σμαραγδή και κ. Κωνσταντίνα, τις οποίες ευχαριστούμε πολύ γιατί τιμούν με την παρουσία τους τις δράσεις του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σάκη Παπαδημητρίου για το υπέροχο μουσικό ταξίδι που με μεγάλη προθυμία και γενναιοδωρία μας χάρισε…
«Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα»
<<Πλάτων >>
“Η λίμνη του Μόρνου μέσα από μία ξεχωριστή δράση του σχολείου”

Με πολύ μεγάλη χαρά το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόταση-πρόσκληση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάρλας-Στεφανοβικείου Μαγνησίας και του Διευθυντή Απόστολου Νασίκα, να ενταχτούμε και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σχολείων ανά την Ελλάδα που βρίσκονται πλησίον σε τεχνητές λίμνες.
Στα πλαίσια αυτής της δράσης που εντάσσεται στον τριμηνιαίο προγραμματισμό και στον Θεματικό Άξονα Φροντίζω το περιβάλλον των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη λίμνη του Μόρνου, τον αγροτουρισμό και δημιουργούν έναν τουριστικό χάρτη της περιοχής. Αναζητούν πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής της λίμνης του Μόρνου. Τέλος, συλλέγουν πληροφορίες για τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της λίμνης του Μόρνου αλλά και για σημαντικά πρόσωπα που κατάγονται από την περιοχή πλησίον της λίμνης.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό είναι αυτή η πρωτότυπη συλλογή και έκθεση φωτογραφικού υλικού και πληροφοριακών κειμένων που κοσμεί τον διάδρομο στην είσοδο του σχολείου μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αφιερώνουν δημιουργικό χρόνο για να μελετούν τα πολύ ωραία κείμενα και να θαυμάζουν τις υπέροχες εικόνες μίας λίμνης με ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία!
Εκπαιδευτική επίσκεψη-Ολιγόωρη έξοδος στο Δημοτικό Στάδιο Λιδωρικίου (Γήπεδο ποδοσφαίρου)

Την Τρίτη 16/04/2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημοτικό Στάδιο Λιδωρικίου (Γήπεδο ποδοσφαίρου) που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σχολική μονάδα για γνωριμία και ξενάγηση στους χώρους του γηπέδου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων με πολλή χαρά και ευχάριστη διάθεση έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια και ασχολήθηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες στη φύση. Οι έξοδοι περιορισμένης χρονικής διάρκειας υλοποιούνται στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης και του ευρύτερου ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία.