O Μαραθώνιος Γραμμάτων αποτελεί την μεγαλύτερη εκστρατεία στον κόσμο για την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία οργανώνει και στηρίζει κάθε χρόνο τον Μαραθώνιο Γραμμάτων μέσα από όλους τους τομείς δραστηριοποίησης της, δηλαδή τις Εκστρατείες, τον Ακτιβισμό και φυσικά την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Μαραθώνιος Γραμμάτων δίνει ορατότητα σε ατομικές υποθέσεις καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, την ανάληψη αλληλέγγυας δράσης και την άσκηση πίεσης προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες παραβιάσεις….και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά! Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων, εδώ και 17 χρόνια, δεκάδες άνθρωποι έχουν δικαιωθεί. Η Gulzar Duishenova που πάλευε για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία στο Καζακστάν δικαιώθηκε όταν, τον Μάρτιο του 2019, το Καζακστάν υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρίες. Χιλιάδες μηνύματα συγκεντρώθηκαν στηρίζοντας έτσι τον αγώνα της. Ο Magai Matiop Ngong από το Νότιο Σουδάν, σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε καταδικαστεί σε θάνατο. 765,000 δράσεις απ’ όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην ανάκληση της καταδίκης του με τον ίδιο να δηλώνει γεμάτος συγκίνηση: «Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν έχω λόγια. Δεν ξέρετε με πόση χαρά έχει γεμίσει η καρδιά μου». Το 2019, η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ιράν, Yasaman Aryani, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης επειδή έβγαλε τη μαντίλα της και μοίρασε λευκά λουλούδια στις επιβάτιδες ενός τρένου. Τον Φεβρουάριο του 2020, η ποινή της μειώθηκε σημαντικά, χάρη εν μέρει στις περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια επιστολές που γράφτηκαν στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, ζητώντας την ελευθερία της. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα νικών που επιτεύχθηκαν μέσω του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκστρατεία του Μαραθώνιου Γραμμάτων!
Μέσα από το μάθημα των ΤΠΕ τα παιδιά έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στην Janna. Η 15χρονη Janna Jihad αντιμετωπίζει απειλές θανάτου και εκφοβισμό για το έργο της στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η Janna Jihad ρισκάρει τα πάντα για να μιλήσει ανοιχτά εναντίον του καταπιεστικού συστήματος του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Όταν ήταν 7 ετών, ο θάνατος του θείου της από τον ισραηλινό στρατό την ώθησε να μιλήσει για τη στυγνή στρατιωτική κατοχή. H Janna βιντεοσκόπησε τον θάνατο του θείου της με το κινητό της μητέρας της και το μοιράστηκε με τον κόσμο. Μέχρι τα δεκατρία της, η Janna ήταν γνωστή ως η νεότερη δημοσιογράφος του κόσμου, καταγράφοντας την καταπιεστική και συχνά θανατηφόρα αντιμετώπιση του ισραηλινού στρατού προς τους/τις Παλαιστίνιους/ες.
Τα παιδιά στην Παλαιστίνη και οι κοινότητές τους στερούνται τα δικαιώματά τους και αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε καθημερινή βάση. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2021, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 73 παιδιά στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Κάθε χρόνο το Ισραήλ οδηγεί 500 με 700 παιδιά από την Παλαιστίνη σε στρατιωτικά δικαστήρια. Αυτά τα δικαστήρια δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης. Παρότι το Ισραήλ έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ωστόσο έχει αποκλείσει από αυτές τις προστασίες τα παιδιά παλαιστινιακής εθνικότητας από τη Δυτική Όχθη. Τα παιδιά από το Ισραήλ που ζουν στους παράνομους εποικισμούς κοντά στη Janna είναι προστατευμένα, αλλά εκείνη όχι. Η Janna Jihad θέλει απλώς μια φυσιολογική παιδική ηλικία. Θα έπρεπε να της δοθούν τα ίδια δικαιώματα όπως και σε κάθε παιδί και να μην της αφαιρεθούν επειδή είναι Παλαιστίνια.
Οι μαθητές/τριες της Στ τάξης ένωσαν τις φωνές τους και απαιτούν προστασία στην Janna. Δημιούργησαν αφίσα για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην Janna. Τα παιδιά μας προσκαλούν να υπογράψουμε την έκκληση της Διεθνής Αμνηστία και να πούμε στις ισραηλινές αρχές να τερματίσουν τις διακρίσεις εις βάρος της Janna και να προστατεύσουν αυτήν και τα υπόλοιπα παιδιά της Παλαιστίνης, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού: https://www.amnesty.gr/action/petitions/24676/katehomena-palaistiniaka-edafi-apaitiste-prostasia-gia-tin-janna