Τεχνική ημερίδα εγκεκριμένων προγραμμάτων Erasmus+

Νοέ 20199

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 12019 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τεχνική ημερίδα ενημέρωσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) σχετικά με τα εγκεκριμένα προγράμματα Erasmus+ Σχολικής Εκπαίδευσης . Στην ημερίδα αυτή το δημοτικό σχολείο Λευκοπηγής εκπροσωπήθηκε από την κ. Ελένη Τσιαρτσιώνη, συντονίστρια του προγράμματος, και την κ. Βασιλική Μπλιούμη, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος. Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν παρείχαν  χρήσιμες πληροφορίες για την υλοποίηση, τη διαχείριση, την αξιοποίηση και τη διάδοση των προγραμμάτων Erasmus+.  Μέσα από την ημερίδα ήταν κοινή η διαπίστωση της σημασίας  των προγραμμάτων αυτών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών της σύγχρονης εποχής.

 

Γνωριμία με το έθιμο του Halloween

Νοέ 20198

Τη νύχτα της 31ης Νοεμβρίου γιορτάζεται στην Αμερική το Halloween, εξέλιξη μιας αρχαίας Κέλτικης γιορτής, του Samhaim. Κατά τη γιορτή αυτή τα μικρά παιδιά φορούν τρομακτικές ενδυμασίες και τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας κεράσματα και φωνάζοντας «trick or treat” (φάρσα ή κέρασμα). Με την πάροδο των χρόνων το έθιμο αυτό εξαπλώθηκε σε πάρα πολλές χώρες του δυτικού και όχι μόνο κόσμου και εορτάζεται σήμερα από τον Καναδά ως την Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας, οι μαθητές του σχολείου μας γνώρισαν αυτό το έθιμο συμμετέχοντας σε μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες. Μετά την παρουσίαση του εθίμου, της ιστορίας και των συμβολισμών του από την κ. Ελένη Τσιαρτσιώνη, καθηγήτρια αγγλικών του σχολείου, οι μαθητές  αναπαράστησαν το έθιμο trick or treat από τάξη σε τάξη, μαζεύοντας κεράσματα ή κάνοντας φάρσες και έπαιξαν παιχνίδια συνδεδεμένα με αυτή τη μέρα, όπως το “pin the tail on the donkey” (βάλε την ουρά στον γάιδαρο) και κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές οι μαθητές γνώρισαν το δημοφιλές αυτό έθιμο, διασκέδασαν και εξάσκησαν την αγγλική γλώσσα.

ΓΙΟΡΤΗ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Οκτ 201930

Με συγκίνηση, χαρά, υπερηφάνεια και πολλές μνήμες της εποχής του ελληνοϊταλικού πολέμου γέμισε, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, η αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου Λευκοπηγής.

Οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης παρουσίασαν το θεατρικό έργο της νηπιαγωγού Γιώτας Καλτσίδου, «Ο Αποχαιρετισμός», στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τιμώντας αυτούς που πάλεψαν και υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας, αυτούς που έζησαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια, αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για μας… τις μάνες που έχασαν τα παιδιά τους…

Το θεατρικό έργο αναφέρεται στην ιστορία και στα συναισθήματα μιας μάνας της εποχής του πολέμου του 1940, που καλείται να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί τη στρατολόγηση του αγαπημένου της γιου. Η άρνηση της κυρά Λένης να δεχτεί την πραγματικότητα, οι ετοιμασίες, ο αποχαιρετισμός δόθηκαν με πολλή φροντίδα, αγάπη και προσπάθεια από τα παιδιά μας…

Έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν: Στέλιος Σταμόπουλος, Αναστασία Καραγιάννη, Θανάσης Δουγαλής, Χρήστος Αδαμίδης, Θεόφιλος Τσεγγενές, Θανάσης Ζάμπακας, Ραφαηλία Πεκιαρίδου, Νικολέτα Δραγγώγια, Μαρία Νένου, Παντελής Κερασιώτης, Ραφαήλ Μάστορας, Μάριος Βατάλης, Θανάσης Δραγγώγιας, Στάθης Πεκιαρίδης, Ελένη Κερασιώτη, Κωνσταντίνα Κουτρότσιου, Ελένη Παπαδοπούλου, Βασίλης Μηντελής, Λάζαρος Τσεγγενές.

Τη γιορτή επιμελήθηκαν η δασκάλα της Γ’ τάξης κ. Λεοντία Χατζηαναστασίου και η δασκάλα της Δ’ τάξης κ. Βασιλική Μπλιούμη.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Οκτ 201916

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Λευκοπηγής, η ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για τα σχολικά έτη 2019- 2021, παρουσία του Συλλόγου Διδασκόντων και των κ.κ. Παπαευαγγέλου Αθανάσιο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ποζουκίδη Νικολάου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας Δυτικής Μακεδονίας.

Τη συνάντηση άνοιξε ο διευθυντής του σχολείου κ. Ευστάθιος Πολύμερος, ο οποίος καλωσόρισε τους γονείς και παρουσίασε τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, τονίζοντας την ανάγκη καλής διάθεσης και συνεργασίας των εμπλεκομένων- εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών- στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Ο κ. Παπαευαγγέλου έκανε μια ιστορική αναδρομή των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, μιλώντας παράλληλα για τα οφέλη αυτών των προγραμμάτων στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τη σχολική μονάδα, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Η συντονίστρια του προγράμματος κα Ελένη Τσιαρτσιώνη, η καθηγήτρια αγγλικών του σχολείου, παρουσίασε με ενθουσιασμό το πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχει το σχολείο μας: «Μιλάω για τα δικαιώματά μου». Αφού εξήγησε με λίγα λόγια τι είναι το Erasmus+, περιέγραψε το περιεχόμενο του προγράμματος, ανέφερε τις χώρες που θα λάβουν μέρος σ’ αυτό, μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Λευκοπηγής, καθώς και τις εκπαιδευτικούς που θα αποτελέσουν την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος, σε συνεργασία, φυσικά, με όλο τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου. Ανέλυσε το θέμα του προγράμματος και τα οφέλη του για μαθητές, σχολείο και τοπική κοινωνία. Τέλος, περιηγήθηκε στην ιστοσελίδα του προηγούμενου προγράμματος, δίνοντας μια ιδέα στους παρευρισκόμενους γονείς, για τις δράσεις που θα υλοποιήσουν με τα παιδιά και τους άλλους εταίρους.

Τον λόγο, έπειτα, πήρε ο κ. Ποζουκίδης, επισημαίνοντας τη σημασία ενός τέτοιου προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τονίζοντας ιδιαίτερα την ευκαιρία που θα έχουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη γλωσσομάθειά τους, καθώς, στα πλαίσια του προγράμματος, περνούν πλέον από τη θεωρητική γνώση στην πρακτική χρήση της αγγλικής γλώσσας για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Τόνισε, τέλος, την ευκαιρία που έχουν οι μαθητές να συνεργαστούν με άλλα παιδιά, από την Ευρώπη, γνωρίζοντας άλλες κουλτούρες, άλλους πολιτισμούς, άλλα ήθη και έθιμα, άλλον τρόπο μάθησης, δουλεύοντας στο πρόγραμμα ως ευρωπαίοι πολίτες.

Η συνάντηση έκλεισε με ερωτήσεις των γονέων και συζήτηση.

 

 

 

 

Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Λευκοπηγής σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Οκτ 201915

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια σας ενημερώνουμε πως εγκρίθηκε η αίτηση συμμετοχής του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο  “I speak for rights” “Μιλώ για τα δικαιώματά μου”. Για τα επόμενα δύο σχολικά έτη, 2019-2021, μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας  θα συνεργαστούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, και συγκεκριμένα από την Ουαλία (συντονιστικό σχολείο), την Ιρλανδία, τη Φιλανδία και την Ιταλία. Οι μαθητές μας θα συμμετάσχουν σε κοινές δράσεις μαζί με τους Ευρωπαίους μαθητές σχετικά με το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα πραγματοποιηθούν στα εταιρικά σχολεία. Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προβολής του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας.

 

Οκτ 201910

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 17.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Λευκοπηγής, για ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για τα σχολικά έτη 2019- 2021, παρουσία του Συλλόγου Διδασκόντων και των κ.κ. Παπαευαγγέλου Αθανάσιο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ποζουκίδη Νικολάου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας Δυτικής Μακεδονίας.

Η παρουσία όλων των γονέων κρίνεται απαραίτητη.

 

26 Σεπτεμβρίου- Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Οκτ 20197

Κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θέσπισε το 2001 αυτή την ημέρα με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών  και την καλλιέργεια και τη διατήρηση της πλούσιας γλωσσικής πολυμορφίας που υπάρχει (εκτιμάται ότι μιλιούνται πάνω από 200 ευρωπαϊκές γλώσσες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη).

Το σχολείο μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις της ημέρας αυτής με δραστηριότητες στο πλαίσιο του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας. Οι μαθητές πήραν μέρος σε γλωσσικά παιχνίδια και κουίζ, δοκίμασαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη, άκουσαν και αναγνώρισαν διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, προσπάθησαν να πουν γλωσσοδέτες στις ευρωπαϊκές γλώσσες, ζωγράφισαν τον χάρτη της Ευρώπης και έμαθαν και ζωγράφισαν τη λέξη «καλημέρα» σε πολλές γλώσσες. Μέσα από τα παιχνίδια αυτά κατανόησαν τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και ήρθαν σε επαφή με λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες. Συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη αποτελεί ένα πολύχρωμο παζλ γλωσσών και πολιτισμών και ότι μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας.

 

 


«6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019»

Οκτ 20196

Με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 συνέπεσε φέτος η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου».

Κεντρικός στόχος ήταν η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου, μέσω της ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Προσπαθώντας να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή μια σειρά δραστηριοτήτων. Αρχικά, οι μαθητές/τριες μας παρακολούθησαν στην αίθουσα προβολών βίντεο και συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σχετικά με τη σωστή διατροφή και την άθληση, προκειμένου να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται με υγεία.

Στη συνέχεια, τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, με ακροστιχίδες, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, λαβύρινθους, ερωτήσεις, κ.α. σχετικά με τις ομάδες τροφίμων: τα δημητριακά, τα φρούτα- λαχανικά, τα κρέατα, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά, τα ψάρια, τα λίπη και τα έλαια, μαθαίνοντας τη χρησιμότητα της κάθε κατηγορίας, τα οφέλη και την προσφορά κάθε τροφής στον οργανισμό τους. Συγκέντρωσαν τις πληροφορίες και έκαναν κολάζ, χρωματίζοντας και παίζοντας.

Τέλος, υλοποιήθηκαν αθλητικές δράσεις με συναγωνιστικά παιχνίδια, σκυταλοδρομίες, καθώς και ομαδικά αθλήματα για κάθε τάξη. Τα παιδιά έπαιξαν ποδόσφαιρο, χάντμπολ, μπάσκετ, 3Χ3 και άλλα παιχνίδια, συναγωνίστηκαν, γυμνάστηκαν και έτρεξαν με χαρά και ενθουσιασμό.

Αγιασμός σχολικού έτους 2019-2020

Σεπ 201912

Την Τετάρτη, 11-9-2019, στις 9:00 π.μ., τελέστηκε στο σχολείο μας ο Αγιασμός από τον πατέρα Ιωάννη Χρυσοστομίδη.

Παίρνοντας το λόγο ο Διευθυντής κ. Ευστάθιος Πολύμερος καλωσόρισε εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων τα παιδιά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους μαθητές της Α’ τάξης, τις οικογένειές τους, το Σύλλογο Γονέων- Κηδεμόνων και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λευκοπηγής κύριο Αναστάσιο Κανάβα.

Ο ιερέας έδωσε εγκάρδιες ευχές για Καλή Σχολική χρονιά και μοίρασε σε όλα τα παιδιά μικρές εικόνες, δίνοντας την ευλογία του.

Ο κ. Κανάβας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα σχολική χρονιά, για μια αγαστή συνεργασία δήμου, εκπαιδευτικών και γονέων, με στόχο το καλό των παιδιών.

Στη συνέχεια ο Δ/ντής ενημέρωσε τους γονείς για τα λειτουργικά και τα εκπαιδευτικά ζητήματα του σχολείου. Επιπλέον, τόνισε ότι τα καλά αποτελέσματα του σχολείου οφείλονται στην εποικοδομητική συνεργασία σχολείου- οικογένειας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολύτιμη εθελοντική βοήθεια μελών του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που φρόντισαν να βάψουν τις τάξεις του σχολείου. 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλωσόρισε με τον δικό του τρόπο τους μαθητές του σχολείου, προσφέροντάς τους ένα μικρό δωράκι και γλυκάκι.

Τέλος, οι μαθητές πέρασαν στις τάξεις τους, γνώρισαν τις δασκάλες τους, μίλησαν για λίγο μαζί τους για την καινούρια χρονιά και αφού αντάλλαξαν ευχές και πήραν δωράκια από τις εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά έφυγαν από το χώρο του σχολείου νιώθοντας, ελπίζουμε, ότι το σχολείο, με προσήλωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, «αγκαλιάζει» όλα τα παιδιά και τους προσφέρει σεβασμό και φροντίδα.

Έτσι ξεκίνησε η Σχολική Χρονιά 2019-20 με καλή διάθεση και όμορφα συναισθήματα!

Καλωσήρθατε στον ιστότοπο του σχολείου μας!

Σεπ 20195

Αγαπητοί Επισκέπτες,

Καλωσορίσατε στο νέο ιστότοπο του Δημοτικού Σχολείου Λευκοπηγής Κοζάνης!

Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το Σχολείο μας, φωτογραφικό υλικό, ενημέρωση για εκδηλώσεις και προγράμματα, ανακοινώσεις που αφορούν στη λειτουργία του Σχολείου, εκπαιδευτικό υλικό και  αναρτήσεις των εκπαιδευτικών των τάξεων.

« Παλιότερα άρθρα

Ανακοινώσεις

Νοέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Σκακιστική άσκηση

Σαν σήμερα

  1. 16/11/: Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας
    Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων