Δόντια γερά και υγιή, τα φροντίζω στη στιγμή!

1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

Υποενότητα: Διατροφή – Αυτομέριμνα – Οδική Ασφάλεια

Εκπαιδευτικός Α΄τάξης : Δήμητρα Κουφοτόλη

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Δόντια γερά και υγιή, τα φροντίζω στη στιγμή!

Στα πλαίσια εφαρμογής προγράμματος στοματικής υγιεινής με τους μαθητές της πρώτης τάξης κάναμε αρκετές δράσεις.

Μιλήσαμε ποιες τροφές κάνουν τα δόντια μας χαρούμενα, ποιες λυπημένα. Κάναμε λόγο για την σημασία της ισορροπημένης διατροφής. Συζητήσαμε την ωφελιμότητα της κάθε ομάδας τροφών. Παρουσιάσαμε την διατροφική πυραμίδα. Στη βάση βρίσκονται τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά, στην κορυφή αυτά που καταναλώνονται σπάνια.

Κατασκευάσαμε με κουτιά από οδοντόκρεμες τον Oδοντοβουρτσάκη και ήταν η παρέα μας σε όλο το πρόγραμμα.

Παρατηρήσαμε μέσω προσομοίωσης τη στοματική κοιλότητα, μετρήσαμε τα δόντια, ονομάσαμε τα μέρη του δοντιού και θελήσαμε να το αποτυπώσουμε κάπως πιο χαρούμενα. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά κατασκευάσαμε τη στοματική κοιλότητα με χαρτόνι, κόλλα και βαμβάκι ,τα μόνιμα δόντια και τα νεογιλά .

Παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι το «Δοντάκι» μοιάζει με το φιδάκι και  τα παιδιά το χάρηκαν πολύ.

Γίναμε και στιχουργοί, γράψαμε το τραγούδι   «Το Δοντάκι» και το μελοποίησε ο δάσκαλος της Μουσικής κ. Κωνσταντίνος Τερμεντζή.

Μετά από πρόσκληση μας επισκέφτηκαν στη τάξη οι οδοντίατροι κύριοι Νικόλαος Φρυδάς και Δημήτρης Παυλακάκης, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ. Τους μίλησαν για τα δοντάκια τους, πόσα είναι, πως είναι, την χρησιμότητα τους και την υγιεινή τους. Τους έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για να έχουν πάντα γερά δοντάκια και τους έλυσαν τις απορίες τους. Μάλιστα κάποια παιδιά που τρόμαζαν με την ιδέα του οδοντίατρου στο τέλος της δράσης κατάφεραν  να ξεπεράσουν τη φοβία τους.

Πατήστε εδώ για να δείτε το τραγούδι μας

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση