ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Το 6/θ Δημ. Σχολείο Λάρυμνας δημιουργήθηκε – συστάθηκε νομοθετικά με Φ.Ε.Κ. του 8ο/1997 ως νέα ενιαία σχολική και διοικητική μονάδα. Νέο για το λόγω ότι αντικατέστησε τα μέχρι πρότινος δυο αυτόνομα και χωριστά λειτουργούντα Δημοτικά σχολεία στο χώρο της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα στον τοπικό οικισμό της Λάρυμνας από σειράς δεκαετιών του παρελθόντος λειτουργούσε ως αυτόνομη σχολική μονάδα το 3/θεσιο Δημοτικό σχολείο της Λάρυμνας σε όμορο και πλησίον της θάλασσας χώρο με το σημερινό σε κτήριο κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα με μεγάλο αριθμό μαθητών του χωριού της Λάρυμνας έως και τη δεκαετία του ’90. Αντίστοιχα από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 δυο περίπου χιλιόμετρα ανατολικότερα είχε συσταθεί και λειτουργούσε το 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο του εργατικού οικισμού Μεταλλείων της Λάρυμνας, σχολείο του οποίου ο βίος και η ύπαρξη του παραλληλίζεται με την έναρξη λειτουργίας της τοπικής μεταλλοβιομηχανίας της ΛΑΡΚΟ ιδιοκτησίας του αείμνηστου Πρόδρομου Μποδοσάκη και το οποίο επί σαράντα περίπου έτη λειτουργεί σε ιδιόκτητο της εταιρίας κτήριο αυτοεξυπηρετούμενο σχεδόν οικονομικά στο μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών του δαπανών από την εταιρία ΛΑΡΚΟ. Το σχολείο αυτό ακολουθεί την ανοδική και εξελικτική πορεία λειτουργίας του τοπικού εργοστασίου με επίσης μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων και φοιτούντων μαθητών με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ανομοιογενή σύνθεση του μαθητικού του πληθυσμού, ο οποίος προέρχεται από διάφορα μέρη της Ελλάδος, αφού είναι παιδιά εργαζομένων στην τοπική Μεταλλοβιομηχανία.
Με την πάροδο του χρόνου ο μαθητικός τους όμως πληθυσμός μειώνεται οπότε και το 1990 η οργανικότης του μειώνεται σε 4/θέσιο σχήμα με το οποίο λειτουργεί έως και το έτος 1997. Με δεδομένη τη μείωση του μαθητικού δυναμικού των δυο γειτονικών αυτών σχολείων, η τότε Δ/νση Α/θμιας Ν. Φθιώτιδας επί Δ/νσεως του κ. Τσούμα Αριστείδη προχωρά στην παύση – κατάργηση των δυο αυτών σχολείων και στην ενοποίηση σε ένα νέο ενιαίο 6/θεσιο Δημοτικό σχολείο με Φ.Ε.Κ. της 28ης/8/1997, με σύσταση και θέσεων καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αγγλικών.
Το νέο 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Λάρυμνας επί δέκα συνεχή έτη στεγαζόταν σε δυο απόμακρα κτηριακά συγκροτήματα εκείνου του εργατικού οικισμού μεταλλείων και εκείνο του τοπικού οικισμού της Λάρυμνας με απόσταση 2,5 χλμ μεταξύ τους με συνέπεια την ύπαρξη σχετικών λειτουργικών δυσχερειών που αφορούσαν κυρίως στη μετακίνηση μαθητών και συναδέλφων. Η έδρα της Δ/νσης του σχολείου ήταν στη Λάρυμνα και η μετακίνηση των μαθητών από τότε έως και σήμερα εξυπηρετείται με μαθητικά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδας δαπάνη της τότε Νομαρχίας και νυν Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Το σχήμα λειτουργίας του σχολείου αυτού – για λόγους ιστορικούς και πληροφοριακούς – ήταν οι μονές τάξεις (Α’, Γ’ και Ε’) φοιτούσαν στον εργατικό οικισμό Μεταλλείων και οι ζυγές τάξεις ( Β’, Δ’ και ΣΤ’) στη Λάρυμνα, ελλείψει των απαιτούμενων κτηριακών υποδομών για ενιαία στέγαση σε ένα χώρο. Το σχήμα αυτό λειτουργίας υφίσταται έως την 5-3-2007, ημερομηνία στην οποία εγκαινιάστηκε το νέο διδακτήριο του διώροφου σχολείου μας στο – χώρο και με τη μορφή που υπάρχει σήμερα – στο οποίο φοιτούν όλες οι τάξεις. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, νεόδμητο, διώροφο κτήριο, εμβαδού 300m 2 περίπου με έξι αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, WC κλπ, το οποίο δυστυχώς στερείται λοιπών βοηθητικών χώρων (αίθουσα τελετών, πληροφορικής κ.α)
Ο θεμέλιος λίθος ετέθη σε περίοδο λειτουργίας των Καποδιστριακών Δήμων επί Δημαρχίας της κ. Καρβούνη Δημ. και Νομάρχη του κ. Χειμάρα Αθ. και εγκαινιάστηκε όπως προαναφέρθηκε στις 5-3-2007 επί Δημαρχίας του κ. Καραμέρη Θ. Η σύμπτυξη των δυο σχολείων σε ένα ανέβασε τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών σε 110 μαθητές αρχικά και ο μέσος όρος φοίτησης των τελευταίων ετών παραμένει σταθερά στους 90 μαθητές. Από το 2009 συστάθηκε και θέση συναδέλφου δασκάλου Μουσικής Αγωγής και από το 2004 έως το 2011 λειτουργούσε και ως Oλοήμερο.
Σε περίοδο λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων πια και συγκεκριμένα από το 2011 και εξής προσήλθαν και εγγράφηκαν για φοίτηση στο σχολείο μας και 12 μαθητές από το κατηργημένο 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ιωάννη του N. Βοιωτίας (απόσταση 10 χλμ), οπότε το σχολείο μας φιλοξενεί μαθητές από τρεις όμoρους γειτονικούς οικισμούς: εκείνων των γηγενών της Λάρυμνας, του εργατικού οικισμού Μεταλλείων και του επίσης εργατικού οικισμού Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας.
Στο 60% διαθέτει ένα μόνιμο και μη εναλλασσόμενο βασικό κορμού υπηρετούντων δασκάλων και καθηγητών ειδικοτήτων και διατηρεί ένα σταθερό αριθμό φοιτούντων μαθητών σε βάθος χρόνου μιας πενταετίας τουλάχιστον.
Διαρκώς από τότε καταβάλλεται ποικιλοτρόπως προσπάθεια – και με τη συμβολή και αρωγή του τοπικού εργοστασίου – βελτίωσης των διαφόρων μορφών υποδομών που διαθέτει και η συμβολή του στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας είναι πάντα αισθητή και δεδομένη και τον παρόν του δυναμικό.