Μήνας: Μάιος 2025
Στο πλαίσιο της 4ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης Ατόμων με Αναπηρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, σήμερα Πέμπτη 15 Μαΐου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή δράση στο Ραπτόπουλο, με τίτλο «Παίζω Διαφορετικά».
Η εκδήλωση αυτή, που εντάσσεται στην 4η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διοργανώθηκε σε στενή συνεργασία με το «Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Δομή «ΓΕΦΥΡΑ» και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ΠΕ Ευρυτανίας.
Μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια σειρά από διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες ήρθαν πιο κοντά στην εμπειρία της αναπηρίας. Η συμμετοχή ήταν το κλειδί για να αντιληφθούν τη διαφορετικότητα μέσα από έναν ουσιαστικό και ανθρώπινο τρόπο.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και, φόρεσαν ειδικά γυαλιά προσομοίωσης προβλημάτων όρασης, κινήθηκαν με αναπηρικά αμαξίδια, ζωγράφισαν, συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση ενός παζλ, καλλιεργώντας έτσι την ενσυναίσθηση και τη συλλογικότητα. Παράλληλα, μέσα από συζητήσεις, ανέδειξαν την αξία της ισότητας, της αποδοχής και των ίσων δικαιωμάτων για όλους.
Ήταν μια μέρα γεμάτη συγκίνηση, προβληματισμό αλλά και αισιοδοξία. Η εμπειρία άφησε βαθιά χαραγμένο το μήνυμα πως η αναπηρία δεν είναι περιορισμός, αλλά μια διαφορετική οπτική ζωής που αξίζει σεβασμό και ισότιμη θέση στην κοινωνία.
Μέσα από το σύνθημα «Όλοι Μαζί, Όλοι Ίσοι», στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα συμπερίληψης, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης!
Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευρυτανίας «ΑΛΚΥΟΝΗ» επισκέφτηκε το σχολείο μας. Οι μαθητές όλων των τάξεων παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι λέξεις πληγώνουν» με περιεχόμενο την αναγνώριση και την έκφραση διάφορων συναισθημάτων μέσα από συζήτηση, παιχνίδια και κατασκευές. Οι μαθητές διάβασαν διάφορες φράσεις και εξήγησαν πως αισθάνονται όταν τις ακούνε, μίλησαν για τα δικά τους συναισθήματα και βρήκαν λέξεις και φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν αντί για λέξεις και φράσεις που πληγώνουν και στενοχωρούν.
Στη συνέχεια, έγραψε και ζωγράφισε ο καθένας σε τι νομίζει πως είναι πολύ καλός και ξεχωρίζει, δημιουργώντας με τα πορτρέτα αυτά μια τεράστια αφίσα.


Ευχαριστούμε πολύ τις δύο κυρίες για τα ενδιαφέροντα προγράμματα που μας παρουσίασαν και δεν άφησαν κανένα ασυγκίνητο καθώς και για την άριστη συνεργασία προκειμένου οι δράσεις να καταστούν εφικτές. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά για τα όμορφα τσαντάκια που μοίρασαν στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς ως αναμνηστικό δώρο.
Η Πρωτομαγιά είναι μια ξεχωριστή μέρα! Είναι η πρώτη μέρα του Μαΐου και γιορτάζει την ομορφιά της φύσης, την αναγέννηση και τον ερχομό της άνοιξης. Τα λουλούδια ανθίζουν, ο καιρός γίνεται πιο γλυκός και όλοι νιώθουμε πιο χαρούμενοι!
Είναι όμως και μια μέρα με βαθιά σημασία, γιατί τιμά τους ανθρώπους που εργάζονται. Πριν από πολλά χρόνια, εργάτες σε διάφορες χώρες αγωνίστηκαν για να έχουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, λιγότερες ώρες εργασίας και δικαιώματα. Έτσι, η Πρωτομαγιά είναι και μια μέρα μνήμης και σεβασμού στους αγώνες των εργαζομένων.
Φτιάχνουμε Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι!
Ας μαζέψουμε λουλούδια από τον κήπο, το πάρκο ή ας δημιουργήσουμε λουλούδια από χαρτί και υφάσματα. Με λίγη βοήθεια, μπορούμε να φτιάξουμε πολύχρωμα στεφάνια και να στολίσουμε την τάξη ή το σπίτι μας. Έτσι, καλωσορίζουμε την άνοιξη με δημιουργία, φαντασία και χαμόγελο!





















