Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια ελεύθερα!
Μηνιαία αρχεία: Μάρτιος 2024
Πανελλήνια μέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
6 Μαρτίου!
Πανελλήνια μέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
Μια σειρά από δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο με στόχο την ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών μας τόσο σε επίπεδο πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης του.
Αφού παρουσιάσαμε ένα βίντεο και συζητήσαμε για το θέμα του εκφοβισμού, τι είναι και τι δεν είναι τελικά bullying, προχωρήσαμε σε μια διαδραστική παρουσίαση όπου οι μαθητές ανώνυμα μέσω του υπολογιστή και του τάμπλετ απαντούσαν στη δημοσκόπηση που είχαμε ετοιμάσει για το θέμα.
Αφού το θέμα συζητήθηκε με όλες του τις προεκτάσεις με βάση τις απαντήσεις των παιδιών, κάναμε ένα παιχνίδι για την λεκτική βια.Κάποιες ομάδες μαθητών έγραφαν σε μπαλόνια φράσεις δυσάρεστες ενώ κάποιες άλλες ομάδες ευχάριστες.Στη συνέχεια καταλήξαμε στο ότι ο λόγος πονάει και αποφασίσαμε να σκάσουμε τις φράσεις που πληγώνουν ακόμα κι αν δεν απευθύνονται σε εμάς και να μην μένουμε παρατηρητές σε μία κατάσταση θεωρώντας ότι δεν μας αφορά.Τα μπαλόνια δέθηκαν στα πόδια των παιδιών και τα παιδιά με τις θετικές φράσεις κυνηγούσαν να σκάσουν τα μπαλόνια όλων των παιδιών με τις αρνητικές φράσεις.
Κλείσαμε τις δραστηριότητες μας με ένα υπέροχο καπελάκι που μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι μόνος και ένα τραγούδι των Locomondo για τα μαγικά και σκληρά χέρια των ανθρώπων…
που εμείς επιλέγουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε και ποιοι θα είμαστε τελικά!
Το παιχνίδι μας “Φύλακας -Άγγελος “
Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην προσφορά , στην ευγένεια και στην αλληλοβοήθεια;
Στα μέσα του Ιανουαρίου και μετά από κάποιες διαφωνίες και καβγάδες των μαθητών μας καταλήξαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την συνεκτικότητα της ομάδας και να ενισχύσουμε θετικές συμπεριφορές και κοινωνικές δεξιότητες . Αποφασίσαμε να το κάνουμε με ένα τρόπο αβίαστο που θα ξεκινάει από τα ίδια τα παιδιά και θα καταλήγει σε αυτά.
Καταλήξαμε στο να αξιοποιήσουμε ένα παιχνίδι που βρήκαμε στο διαδίκτυο με αρκετές τροποποιήσεις με απώτερο σκοπό να αμβλύνουμε τις διαφορές, να ενισχύσουμε την καλή συμπεριφορά και να συνδιαμορφώσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για όλους που θα χαρακτηρίζεται από αλληλοβοήθεια, αλληλοϋποστήριξη και σεβασμό του άλλου.
Έτσι προέκυψε ο «Φύλακας Άγγελος». Είναι ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά κάθε Παρασκευή καλούνται να τραβήξουν ένα κλήρο στον οποίο υπάρχει το όνομα ενός συμμαθητή ή μιας συμμαθήτριάς τους. Καλούνται λοιπόν να λειτουργήσουν ως φύλακες άγγελοι του ατόμου που τους έτυχε. Όλοι οι μαθητές είναι φύλακες άγγελοι κάποιου συμμαθητή τους που οφείλουν να προστατεύουν και όλα τα παιδιά έχουν έναν άγγελο να τους προστατεύει. Οι άγγελοι δεν αποκαλύπτονται και δεν πρέπει να καταλάβει κανείς ποιος άγγελος είναι ποιανού. Οι μαθητές για να μπερδέψουν τους συμμαθητές τους και να μην αποκαλυφθούν κάνουν καλές πράξεις και σε άλλους συμμαθητές, οπότε κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος πραγματικά είναι ο άγγελος του.
Στο τέλος της βδομάδας μαζευόμαστε όλοι μαζί και κάθε παιδί λέει ποιος πιστεύει ότι είναι ο άγγελος του και γιατί. Οι μαθητές που θεωρήθηκαν άγγελοι από τους περισσότερους συμμαθητές αποτελούν και την 5άδα αγγέλων του σχολείου της ερχόμενης εβδομάδας. Οι άγγελοι συναντιούνται με τους προστατευόμενούς τους και χαιρετιούνται με μια ζεστή αγκαλιά.
Οι 5 άγγελοι έχουν το πινακάκι τους όπου τους δίνεται η δυνατότητα να δώσουν κάποιες πληροφορίες για τους ίδιους ή να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους φωτογραφίες, ιστορίες και ό,τι άλλο τους αρέσει και επιθυμούν προκειμένου να τους γνωρίσουν καλύτερα. Οι συμμαθητές τους και οι δάσκαλοί τους μπορούν να τους αφήνουν μηνύματα σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Την επόμενη Παρασκευή οι πίνακες αδειάζουν, τα παιδιά παίρνουν τα αναμνηστικά των συμμαθητών, των δασκάλων καθώς και τον έπαινο από το σχολείο περιμένοντας την επόμενη 5άδα αγγέλων που θα ψηφιστεί και πάλι από τους μαθητές.
Το παιχνίδι παίζεται περίπου 2 μήνες και τα παιδιά συμμετέχουν με αμείωτο ενθουσιασμό κάτι το οποίο δεν περιμέναμε τουλάχιστον σε αυτό το βαθμό. Μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ΝΑΙ τα παιδιά εκπαιδεύονται στην ευγένεια, στην καλοσύνη και στην αλληλεγγύη και ΝΑΙ το μικρό μας παιχνιδάκι, έχει μειώσει αισθητά τις διαφορές και τις συγκρούσεις των μαθητών και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό!!!