Το σχολείο είναι μια πολυδιάστατη κοινότητα, μέσα στην οποία οι μαθητές μπορούν να αναπτυχθούν πολύπλευρα, κοινωνικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Η ανάπτυξη φιλικών και διαπροσωπικών σχέσεων είναι αναμφίβολα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης του μαθητή. Η κοινωνικοποίηση και η συμβουλευτική του μαθητή είναι πια βασικός στόχος του σημερινού σχολείου. Οι στόχοι του σχολείου για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μπορούν να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις του κάθε σχολείου.
Η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών. Η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των συγκρούσεων και την προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης αποτέλεσε την αφετηρία των δράσεών μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές στόχευσαν όχι μόνο στην άμεση αντιμετώπιση των συγκρούσεων, αλλά και στην πρόληψη αυτών, μέσα από την καλλιέργεια θετικών διαπροσωπικών σχέσεων και δεξιοτήτων.
Η υλοποίηση των δράσεων μας οργανώθηκε ώς εξής:
Αρχικά, έχοντας στόχο την καθολική ενίσχυση της διαφορετικότητας όλων των μαθητών προβάλλαμε διάφορες ταινίες όπως το “The petshop movie” ”Το φως που σβήνει” ”Corto Ian” ”Η ζωή της Έλεν Κέλερ”, ώστε οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν μέσω της διαδραστικής μάθησης και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα δικά τους συναισθήματα. Επίσης, προχωρήσαμε στην ανάγνωση παραμυθιών, σε διάφορα παιχνίδια ενσυναίσθησης εντός και εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την ελληνική νοηματική γλώσσα και δημιούργησαν διάφορες αφίσες με εικόνες και σύμβολα ως προς την ένταξη των μαθητών με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Απώτερο στόχο, είχαμε, φυσικά, την καλλιέργεια ενσυναίσθησης, την βελτίωση της συνεργασίας των μαθητών μεταξύ τους και την γενικότερη δημιουργία φιλικού πνεύματος.
Στο πλαίσιο των διαθεματικών προσεγγίσεων της εκπαιδετικής πράξης και της συνεργασίας των εκπαιδευτικών με τους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση της εκπαιδευτικού των Εικαστικών. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια των καθημερινών εργασιών τους, οι μαθητές δημιουργούν καλλιτεχνικές δημιουργίες. Κάθε εβδομάδα επιλέγεται ένα έργο τέχνης και αναρτάται για μία εβδομάδα σε εμφανές σημείο στον διάδρομο του σχολείου, με το ονοματεπώνυμο του μικρού δημιουργού. Η δράση θα λέγαμε ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών να δουν τα έργα των συμμαθητών τους αλλά και να δημιουργήσουν έργα οι ίδιοι. Ακόμα οι μαθητές έφτιαξαν με πηλό ανθρώπινα πρόσωπα τα οποία χαρακτηρίζονταν από συναισθήματα. Πιο συγκεκριμένα, στην ώρα των εικαστικών η εκπαιδευτικός έδειξε στα παιδιά εικόνες ανθρώπων οι οποίοι διακατέχονταν από ένα έντονο συναίσθημα (π.χ. θυμός, λύπη, απορία κτλ). Οι μαθητές είπαν την γνώμη τους για τις εικόνες, ενώ κάποιοι θυμήθηκαν περιστατικά έντονων συναισθημάτων τους, ενώ σε δεύτερο χρόνο πραγματοποιήθηκε θεατρικό παιχνίδι κατά το οποίο οι μαθητές κλήθηκαν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους παίζοντας σε μία μικρή ιστορία. Στο τέλος οι μαθητές έφτιαξαν πρόσωπα από πηλό επιλέγοντας να δώσουν στο κάθε ένα από αυτά ένα συναίσθημα προερχόμενο από μια φανταστική ιστορία που επινόησαν οι ίδιοι.
Οργάνωσαμε μία στοχευμένη ομιλία προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ”Περιβολάκι” με θέμα την Διαχείριση θυμού άγχος στα παιδιά, ενημερώνοντας τους γονείς για καθημερινά ζητήματα άγχους, θυμού και εκρήξεων των μαθητών, καθώς και μέτρα αντιμετώπισης και εξάλειψης πιθανων περιστατικών βίας μεταξύ των μαθητών, δίνοντας επιπλέον την ευκαιρία στους γονείς να έρθουν πιο κοντά με τους εκπαιδευτικούς αλλά και με τα ίδια τους τα παιδιά.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν τέσσερα ψυχοεκπαιδευτικά εργαστήρια σε συνεργασία με το Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ”Περιβολάκι” στους μαθητές της Δ΄ Τάξης με θέμα Σχέσεις μεταξύ μαθητών. Σκοπός των εργαστηρίων ήταν η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η εποικοδομητική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί της Γ΄και Δ΄ Τάξης συνεργάστηκαν και οργάνωσαν μία ακόμα ομιλία με θέμα Αντιμετώπιση Δύσκολων Καταστάσεων με τα παιδιά μας που μεγαλώνουν, προς τους γονείς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Βίας δημιοργήσαμε κολάζ και αφίσες που αναρτήθηκαν στους διαδρόμους του σχολικού κτηρίου. Επίσης, είδαμε διάφορα σχετικά video με σκοπό μια εκτεταμένη συζήτηση με τους μαθητές μας. Αξιοσημείωρη είναι η εκπαίδευση των μαθητών μας στην έννοια της Διαμεσολάβησης.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων, όρισε Υπεύθυνους Εκπαιδευτικούς για την πρόληψη της σχολικής βίας, οι οποίοι θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την τετραμελή ομάδα δράσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και θα λειτουργούν ως σημείο αναφοράς και υποστήριξης στα θέματα περιστατικών βίας και εκφοβισμού. Επίσης, μία ακόμη δίωρη δράση έλαβε μέρος, καθώς Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί ήρθαν στο σχολείο μας να μιλήσουν στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄τάξεις για τη Διαχείριση Απώλειας, Θλίψης και Αρνητικών Συναισθημάτων, (ΕΔΥ Μαντουδίου).
Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η αξιολόγηση των δράσεών μας. Δώσαμε στος μαθητες μας έντυπα ερωτηματολόγια ώστε να κατανοήσουμε τη γνώμη και τα συναισθήματα αυτών ακόμα περισσότερο, και φυσικά, ως απότερο σκοπό, να συζητήσουμε τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη νέα χρονιά ώστε να λειτουργήσουν οι δράσεις μας στο μέγιστο.