Εγγραφές Μαθητών στην Α’ Τάξη


Λήψη αρχείου

5 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης ΠΜΔ-ΜΛΙΣ – “Alan Turing” 2025-2026


Λήψη αρχείου

Διανομή Δεκατιανού Γεύματος στα Δημοτικά Σχολεία Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης


Λήψη αρχείου

Ευγενική Προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας

Σήμερα Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου δεχτήκαμε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας προσέφερε στους μαθητές και στις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς το παραδοσιακό βραχιολάκι «Μάρτης», τιμώντας ένα από τα πιο όμορφα έθιμα της ελληνικής παράδοσης.

Ο «Μάρτης», το ασπροκόκκινο βραχιολάκι που φοράμε κάθε χρόνο την  Μαρτίου, συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και την αισιοδοξία. Σύμφωνα με το έθιμο, το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και το κόκκινο τη χαρά και τη ζωντάνια, ενώ πιστεύεται ότι προστατεύει από τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Η πρωτοβουλία αυτή γέμισε χαμόγελα μικρούς και μεγάλους, ενισχύοντας το αίσθημα της προσφοράς, της ενότητας και της συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη σχολική μας κοινότητα. Τα παιδιά φόρεσαν με ενθουσιασμό τον «Μάρτη» τους, μαθαίνοντας παράλληλα για την αξία των παραδόσεων και τη σημασία της διατήρησής τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ευγενική αυτή προσφορά και τη συνεχή στήριξή του στις δράσεις του σχολείου μας.

Καλή άνοιξη!

Δράση Κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Σήμερα Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας ολοκλήρωσαν τις ομαδικές αφίσες τους εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη αντίδρασή τους Κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού. 

Συγχαρητήρια στα παιδιά για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στη δράση αυτή αλλά και για το όμορφο αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στις αφίσες τους!

 

Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Σήμερα Παρασκευή  27 Φεβρουαρίου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας, διάβασαν, μελέτησαν και υπέβαλλαν τις “υπογραφές” τους στα “Συμφωνητικά Ορθής Χρήσης και Ασφαλούς Πλοήγησης  στο Διαδίκτυο”, τους όρους των οποίων συνέταξαν οι ίδιοι οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Ευχόμαστε τα παιδιά να τηρήσουν με υπευθυνότητα τα Σχολικά Συμφωνητικά!


Λήψη αρχείου

Επίσκεψη των Ε ‘- Στ’τάξεων στο ΕΚΦΕ Κορινθίας

Σήμερα Τρίτη 24 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας μαζί με τις αντίστοιχες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Λυκοποριάς πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ Κορινθίας), στην περιοχή Κυρά Βρύση.

Η εμπειρία αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κόσμο της Φυσικής/Χημείας και της Βιολογίας μέσα από βιωματικά πειράματα και διαδραστικές δραστηριότητες.

Αρχικά, επισκεπήκαμε  το εργαστήριο Φυσικής, όπου πραγματοποιήσαμε πειράματα σχετικά με τον ηλεκτρισμό. Μάθαμε για την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος και ξεχωρίσαμε τα υλικά σε αγωγούς και μονωτές, δοκιμάζοντας ποια επιτρέπουν στο ρεύμα να τα  διαπεράσει και ποια όχι.

Στη συνέχεια, κατασκευάσαμε απλά ηλεκτρικά κυκλώματα και παρατηρήσαμε πώς ανάβει ένας λαμπτήρας όταν το κύκλωμα είναι κλειστό. Το πιο εντυπωσιακό πείραμα ήταν η δημιουργία μιας αυτοσχέδιας μπαταρίας με πατάτα, μέσα από την οποία καταλάβαμε πώς μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια με απλά υλικά!

Έπειτα, επισκεπτήκαμε το εργαστήριο Βιολογίας/Χημείας, όπου ασχοληθήκαμε με τη διατροφή και τους ζωντανούς οργανισμούς. Μελετήσαμε την τροφική πυραμίδα και το ταξίδι της τροφής, γνωρίζοντας καλύτερα το πεπτικό σύστημα και τη διαδικασία της πέψης.

Με τη βοήθεια βάμματος ιωδίου, εντοπίσαμε αμυλούχες τροφές και παρατηρήσαμε τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πρωτόζωα στο μικροσκόπιο, ανακαλύπτοντας έναν αόρατο κόσμο μικροσκοπικών οργανισμών που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα.

Ολοκληρώσαμε το ενδιαφέρον ταξίδι μας στον κόσμο των επιστημών ανακαλύπτοντας τι αποκομίσαμε, παίζοντας κουίζ γνώσεων! Η αλήθεια είναι το διασκεδάσαμε πολύ!

Η επίσκεψή μας στο ΕΚΦΕ Κορινθίας ήταν μια μοναδική εμπειρία γνώσης και ανακάλυψης. Μέσα από τα πειράματα μάθαμε διασκεδάζοντας και κατανοήσαμε καλύτερα όσα διδασκόμαστε στην τάξη.

Ευχαριστούμε θερμά τις υπεύθυνες του κέντρου για τη φιλοξενία και την καθοδήγησή τους!

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Στις 23 Φεβρουαρίου 2026, Καθαρά Δευτέρα ο Διευθυντής του σχολείου μας κος Παναγιώτης Τσάκαλης είχε τη χαρά να συναντηθεί στα Ιωάννινα με την κα. Τίνα Σερβετά, φίλη, φαρμακοποιό, συγγραφέα και ενεργή φιλόζωη, μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού και ιδιοκτήτρια τεσσάρων cocker spaniel και μιας χαριτωμένης ομάδας από πάπιες Ινδικούς Δρομείς (Indian Runners) προκειμένου να παραλάβει μια αγκαλιά αυγά από τη συγκεκριμένη φυλή πάπιας ως δωρεά και έμπρακτη υποστήριξη της κας Σερβετά στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιείται στο σχολείο μας.

Σήμερα Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, λοιπόν ζούμε μια ξεχωριστή και συναρπαστική εμπειρία, αφού τοποθετήσαμε στην κλωσσομηχανή μας τα αυγά από πάπιες ράτσας Indian Runner duck και περιμένουμε με ανυπομονησία την εκκόλαψή τους!

Η συγκεκριμένη ράτσα είναι γνωστή για το όρθιο σώμα της και τη ζωηρή, δραστήρια φύση της. Σε αντίθεση με άλλες πάπιες, οι Ινδικοί Δρομείς στέκονται σχεδόν κάθετα και κινούνται γρήγορα, κάτι που τους χαρίζει την ιδιαίτερη και χαριτωμένη εμφάνισή τους. Τα αυγά τους χρειάζονται περίπου 28 ημέρες για να εκκολαφθούν, υπό σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας — συνθήκες που φροντίζουμε καθημερινά να διατηρούμε σωστά στην κλωσσομηχανή μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία. Καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία, παρατηρούν την εξέλιξη των αυγών και ενημερώνονται για τα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου. Μέσα από αυτή τη βιωματική δράση, τα παιδιά γίνονται μικροί ερευνητές και παρατηρητές της ζωής, καλλιεργώντας την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και τον σεβασμό προς τα ζώα.
Η αναμονή για τη μεγάλη στιγμή της εκκόλαψης είναι γεμάτη ενθουσιασμό! Όταν τα μικρά παπάκια βγουν από τα αυγά τους, θα έχουν ήδη κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων μας. Στη συνέχεια, τα παπάκια θα χαριστούν στα παιδιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν τη φροντίδα τους με την υποστήριξη και καθοδήγηση των οικογενειών τους.
Η δράση αυτή δεν είναι απλώς μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν στην πράξη τον κύκλο της ζωής, τη σημασία της σωστής φροντίδας και τη βαθιά σύνδεση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, το σχολείο μας ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και καλλιεργεί αξίες που θα συνοδεύουν τους μαθητές μας σε όλη τους τη ζωή.

Ευχαριστούμε πολύ την κα. Σερβετά για την ευγενική χειρονομία της, για τον χρόνο που μας αφιέρωσε σε ημέρα αργίας και για τις πολύτιμες συμβουλές της! Ευχόμαστε να συνεχίσει με την ίδια ζωντάνια και αγάπη να χαίρεται όλα τα ζωντανά πλάσματα που βρίσκονται υπό την φροντίδα της και καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου “Γκαστόν” που μόλις κυκλοφόρησε!

Αγαπητή Τίνα, θα σε κρατάμε ενήμερη για την πορεία της επώασης και της εκκόλαψης των χαριτωμένων αυτών πλασμάτων!

 

Προσθήκη 5 Νέων Αφρικανικών Κιχλίδων στο Ενυδρείο του σχολείου μας

Σήμερα Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την προσθήκη πέντε νέων ψαριών, αφρικανικών κιχλίδων, στο ενυδρείο του σχολείου μας.

Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου του ενυδρείου μας και την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς αναπαραγωγής τους.

Οι αφρικανικές κιχλίδες είναι ιδιαίτερα γνωστές για τη μοναδική συμπεριφορά τους κατά την αναπαραγωγική διαδικασία. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι το φαινόμενο της στοματοεπώασης, κατά το οποίο το θηλυκό (και σε ορισμένα είδη το αρσενικό) διατηρεί τα γονιμοποιημένα αυγά μέσα στο στόμα του μέχρι να εκκολαφθούν. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τα αυγά και τα νεογνά από θηρευτές, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Η παρατήρηση του φαινομένου της στοματοεπώασης αποτελεί μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τους μαθητές/τριες, καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσης επαφής με έναν ιδιαίτερο μηχανισμό προσαρμογής και επιβίωσης των οργανισμών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιείται στο σχολείο μας, με στόχο την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, την ανάπτυξη υπευθυνότητας απέναντι στους ζωντανούς οργανισμούς και την ενίσχυση της βιωματικής μάθησης μέσα από την παρατήρηση και τη φροντίδα του ενυδρείου μας.

Ευχόμαστε σύντομα να γίνουμε μάρτυρες της αναπαραγωγικής διαδικασίας και να ζήσουμε από κοντά το εντυπωσιακό φαινόμενο της στοματοεπώασης, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.

Συγκέντρωση Ειδών Διατροφής για το “Χαμόγελο του Παιδιού” εν όψει του Πάσχα


Λήψη αρχείου