ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο γνωστός συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1966 από την ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People). Από τότε κάθε χρόνο και ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αναλαμβάνει να αναθέσει σε έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο από τη χώρα του να ετοιμάσουν το μήνυμα που θα διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο. Τα μηνύματα και οι αφίσες στην Ελλάδα τυπώνονται με τη φροντίδα του Ελληνικού Τμήματος της IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε μετάφραση της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου.

Κάθε χρόνο, με παρότρυνση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκδίδει εγκύκλιο προς τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αφορά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με δράσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις για να τονώσει το ενδιαφέρον των παιδιών για την παιδική λογοτεχνία (επισυνάπτεται η εγκύκλιος του 2017). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ας παίξουμε με τις αφίσες – Παρατηρώντας τις αφίσες της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου» Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ας παίξουμε με τις αφίσες» σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, αξιοποιώντας τις αφίσες και τα μηνύματα της IBBY για τις 2 Απριλίου. Την ομάδα σχεδιασμού αποτελούν:

  • Bαγγέλης Βαλασιάδης, εκπαιδευτικός Α΄/θμιας εκπαίδευσης, M.ed, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Κατερίνα Δερματά, εκπαιδευτικός προσχολικής ηλικίας, ΜΑ στην Πολιτιστική Διαχείριση, Υπ. Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκπαιδευτικός Α΄/θμιας εκπαίδευσης, συγγραφέας
  • Εύα Καλισκάμη, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, μεταφράστρια, Μsc
  • Mαρία Κουρκουμέλη, εκπαιδευτικός Α΄/θμιας εκπαίδευσης, Μsc ● Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός Α΄/θμιας εκπαίδευσης, PhD in Media Education
  • Πάττυ Παπαδήμου, εκπαιδευτικός Α΄/θμιας εκπαίδευσης, MA, κριτικός
  • Ηρώ Παπαμόσχου, συγγραφέας Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Παιχνίδια, δραστηριότητες και γενικές δράσεις, στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί ταυτόχρονα όλο το υλικό.
  • Δράσεις που αναφέρονται σε κάθε αφίσα ξεχωριστά.

Το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί από νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, βιβλιοθήκες, παιδικές λέσχες ανάγνωσης με στόχο αποκλειστικά την προώθηση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια φαντασίας και δημιουργικότητας των παιδιών. Η αποστολή του υλικού στους ενδιαφερόμενους γίνεται δωρεάν και ηλεκτρονικά, μετά από επικοινωνία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και ηλεκτρονική αίτηση στο ibbygg@otenet.gr . Το υλικό αυτό εκτυπώνεται και μένει στο σχολείο. Κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο ή άλλους φορείς μπορεί να πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο παρουσίασης του υλικού σε εκπαιδευτικούς του σχολείου/σχολείων που επιθυμούν να δανειστούν το πρόγραμμα. Οι δραστηριότητες που προτείνονται περιλαμβάνουν στοιχεία από τα εικαστικά και κειμενικά μέρη των αφισών όσο και από τα κείμενα των μηνυμάτων και μπορούν να αποτελέσουν το ερέθισμα για την ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων (εικαστικών, μουσικής, θεατρικού παιχνιδιού…) πέρα των προτεινόμενων, ανάλογα με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά αλλά και τις ιδέες της κάθε ομάδας.

Σας ευχαριστώ

Με τιμή

ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΕΛΙΝΑ) ΜΕΝΟΥΝΟΥ

 Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής – Πολιτισμού 

 Παιδείας & Αθλητισμού

 

Δημαρχείο, Λυκούργου Φραντζή 2, Ξυλόκαστρο 204 00

τηλ: (+30) 27433-60203

email: menounou@xylokastro.gov.gr

 

www.xylokastro-evrostini.gov.gr

IMG 20220322 WA0012

Σχολική Δράση Ανακύκλωσης Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης «Ανακύκλωση – Αναλαμβάνω Δράση».

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα διοργανώνουν την άνοιξη του 2022 πιλοτική δράση με τίτλο «Ανακύκλωση – Αναλαμβάνω Δράση». Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των οικογενειών τους στο ζήτημα της ανακύκλωσης των συσκευασιών και άλλων υλικών. Στη δράση αυτή θα συμμετέχουν πιλοτικά πέντε δημοτικά σχολεία του Δήμου τα οποία είναι τα: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου, Δημοτικό Σχολείο Καμαρίου και Δημοτικό Σχολείο Δερβενίου.

Το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών γωνιών ανακύκλωσης στους χώρους των σχολείων με την τοποθέτηση των απαραίτητων κάδων ξεχωριστών υλικών και με πληροφορίες και συμβουλές για την ανακύκλωση από ειδικό προσωπικό και από τους δασκάλους. Οι κάδοι αφορούν συσκευασίες χαρτιού και χάρτινα υλικά (μπλε κάδος), πλαστικά υλικά και πλαστικές συσκευασίες (κίτρινος κάδος), μεταλλικές συσκευασίες τροφίμων  και συσκευασίες αλουμινίου (κόκκινος κάδος).

Σε όλους τους μαθητές θα διανεμηθούν επαναχρησιμοποιούμενοι σάκοι ανακύκλωσης για τη μεταφορά των υλικών από το σπίτι προς το σχολείο. Η ξεχωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων θα ξεκινά από το σπίτι με στόχο κάθε μέρα να μεταφέρουν οι μαθητές ΈΝΑ μόνο ρεύμα υλικών (π.χ. χαρτί). Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολο να αποθέτουν τις συσκευασίες τους στον αντίστοιχο κάδο κατά την άφιξή τους στο σχολείο.

Κάθε εβδομάδα συνεργάτες του Δήμου θα παραλαμβάνουν τις σακούλες με τα διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά από τα σχολεία και αφού ζυγιστούν τα εβδομαδιαία αποτελέσματα θα  αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα στο site του Δήμου.

Γιατί Διαλογή στην Πηγή;

Η “Διαλογή στην Πηγή” είναι ο διαχωρισμός διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους με σκοπό τη ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους.

Και σημείο παραγωγής είναι το σπίτι μας, η δουλειά μας, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα κ.λ.π.. Απαιτεί δηλαδή την εμπλοκή του καθενός μας στη διαλογή των υλικών σε όποιο σημείο αυτά παράγονται, με στόχο να έχουμε αποδοτική ανακύκλωσή τους.

Η εμπειρία της Ευρώπης που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, έχει κατασταλάξει και έχει καθιερώσει τη “Διαλογή στην Πηγή” ως απαραίτητο στοιχείο για αποδοτική ανακύκλωση των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ανανέωση της βασικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ, η διαλογή στην πηγή καθορίζεται πλέον ως απαραίτητη νομική υποχρέωση των κρατών μελών τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο.

Και δεν είναι τυχαίο που έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή κοινωνία σε αυτή την επιλογή. Τα απορρίμματα την ώρα και στο σημείο που παράγονται είναι διαχωρισμένα συνήθως σε κατηγορίες. Είναι ο τρόπος που τα πετάμε που τα αναμειγνύει και το καθιστά δύσκολο να τα διαχωρίσουμε στη συνέχεια. Είναι δηλαδή παράδοξο στο σημείο παραγωγής των υλικών να τα αναμιγνύουμε για σκοπούς μια παρεξηγημένης ευκολίας και στη συνέχεια να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά σε υποδομές για να τα ξαναδιαχωρίσουμε (εάν είναι μάλιστα αυτό εφικτό), για να μπορέσουμε να τα ανακυκλώσουμε.

Η συλλογική λοιπόν εμπειρία της Ευρώπης μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και συγκρίσεων κατέδειξε ότι η αποδοτική ανακύκλωση γίνεται όταν διαχωριστούν αρχικά τα υλικά στην πηγή από τον πολίτη. Άλλες προσεγγίσεις – όπως αυτή του μπλε κάδου – για διαλογή των απορριμμάτων μετά την ανάμειξη των υλικών στο σημείο παραγωγής τους, είτε μηχανικά, είτε με χειροδιαλογή, δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν ακριβές ή ανεπαρκείς λόγω κακής ποιότητας των ανακτώμενων υλικών μετά τη διαλογή τους. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί η ανάμειξη των ανακυκλώσιμων υλικών από τους πολίτες και με οργανικά απορρίμματα (απορρίμματα κουζίνας).

Η Διαλογή στην Πηγή αφορά την ξεχωριστή συλλογή τριών (3) ρευμάτων υλικών:

  • Χαρτί/χαρτόνι, εφημερίδες, περιοδικά και τετραπάκ (μπλε κάδος)
  • Πλαστικές συσκευασίες (όπως νερού και αναψυκτικών σε μπουκάλι, συσκευασίες γιαουρτιού κ.λ.π.) ή πλαστικές μεμβράνες και σακούλες τροφίμων (κίτρινος κάδος)
  • μεταλλικές συσκευασίες τροφίμων (κονσέρβες λευκοσίδηρου) και κουτάκια αλουμινίου(αναψυκτικά και λοιπά)(κόκκινος κάδος)

Όλες οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες τροφίμων θα πρέπει να είναι καθαρές και χωρίς υπολείμματα τροφών.

Στόχος της Δράσης.

Πρωταρχικός στόχος της δράσης είναι ασφαλώς η μείωση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων, αφενός για να μειώσουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφετέρου γιατί το κόστος της επεξεργασίας των απορριμμάτων με την Κεντρική Διαχείριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία ήδη έχουμε ενταχθεί ως Δήμος θα πολλαπλασιαστεί με τελικό αποδέκτη τον δημότη.

Δεύτερος και σημαντικότερος στόχος της δράσης αυτής είναι η ενεργή συμμετοχή του δήμου στην κυκλική οικονομία καθώς κάθε ανακυκλώσιμο υλικό αποτελεί από μόνο του πρώτη ύλη για την κατασκευή κάποιου νέου απαραίτητου προϊόντος με αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης εξεύρεσης πρώτων υλών που συνήθως είναι και μη ανανεώσιμες.

Η συνδιοργάνωση της δράσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ορθής Διαχείρισης Αποβλήτων για τον Έλεγχο των Εκπομπών των Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου.

Με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση παιδιών και πολιτών και την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία, το πρόγραμμα θα εξελίσσεται και θα αναβαθμίζεται.

Οι χώρες με ψηλά ποσοστά ανακύκλωσης (Βέλγιο, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες κ.λ.π.) επιτυγχάνουν ανακύκλωση των συσκευασιών σε ποσοστά 80 – 95%, βασιζόμενοι κυρίως στη διαλογή στην πηγή.

Είναι κάτι που μπορούμε να καταφέρουμε!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση: στα τηλέφωνα 2743360201 και 2743360259, μέσω email info@xylokastro.gov.gr και pcharlafti@xylokastro.gov.gr αλλά και στο site του Δήμου μας.

___________

Παρακαλώ όπως προωθήσετε το ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Θα είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Πένυ Χαρλαύτη

Ειδική Συνεργάτης Δημάρχου – Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος MSc

Δημαρχείο, Λυκούργου Φραντζή 2, Ξυλόκαστρο 204 00

τηλ: (+30) 27433-60259

κιν: (+30) 6970341820

email: pcharlafti@xylokastro.gov.gr

www.xylokastro-evrostini.gov.gr

Ανακύκλωσης 3 Ανακύκλωσης 2 Ανακύκλωσης 1



Λήψη αρχείου

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αγαπητοί γονείς  χαίρετε , έχοντας στον νου μας τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, στεκόμαστε δίπλα στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και παρακαλούμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του.



Λήψη αρχείου