Μιλήστε από νωρίς με τα παιδιά σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

internetsafety

Τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο σε πολλές συσκευές και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για το σχολείο και το παιχνίδι, καθιστώντας τα ακόμη πιο ευάλωτα στους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πώς οι απατεώνες και άλλοι διαδικτυακοί κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τα παιδιά.

Το γυμνάσιο είναι κατά κανόνα η ηλικία που πολλά παιδιά αποκτούν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Instagram, το TikTok και το Discord απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών, ωστόσο τα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών θα θέλουν επίσης να δημιουργήσουν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα για να έχουν επικοινωνία με τους μεγαλύτερους φίλους τους. Έχοντας επίγνωση των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να έχουν συνομιλίες με τα παιδιά τους και να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με την προστασία του απορρήτου τους, την ασφάλεια και την επαφή με άλλους με σεβασμό.

Οι γονείς είναι καλό να κάνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ένα τακτικό θέμα συζήτησης στο σπίτι, συζητώντας θέματα όπως το τι συνιστά προσωπικές πληροφορίες και αν πρέπει να κοινοποιούνται, πώς τα ευαίσθητα δεδομένα παραμένουν στο διαδίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τους κινδύνους της συνομιλίας με αγνώστους και τη σημασία του να αναγνωρίζουν πότε δεν τους φέρονται καλά και να μιλούν για ό,τι τους απασχολεί με έναν ενήλικα που εμπιστεύονται.

Η ανάγκη δημιουργίας μιας ατμόσφαιρας που τους επιτρέπει να είναι άνετα σε αυτές τις συνομιλίες είναι επιτακτική.

Είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουν συζητήσεις για την διαδικτυακή ασφάλεια με τα παιδιά τους και οι λεπτομέρειες του τι πρέπει να συμπεριλάβουν σε αυτές τις συνομιλίες θα εξαρτηθούν από την ηλικία τους, το επίπεδο ωριμότητας και τις γνώσεις τους.

Οι γονείς μπορούν να δείξουν στο παιδί ότι ενδιαφέρονται για τη διαδικτυακή ζωή των παιδιών κάνοντάς τους απλές ερωτήσεις όπως για παράδειγμα αν έχουν δει αστεία viral βίντεο που μπορούν να μοιραστούν μαζί τους.  

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να ελέγχουν ή ακόμα και να κατανοούν ορισμένες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, αλλά είναι σημαντικό για να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το που εκτίθενται τα παιδιά τους. Οποιεσδήποτε εφαρμογές περιλαμβάνουν λειτουργίες συνομιλίας μεταξύ αγνώστων μπορεί εύκολα να αποτελούν χώρο για πιθανή απάτη.

Είναι πιθανό για απατεώνες να μιμούνται τους συνομηλίκους τους για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες ή ιδιωτικές εικόνες και βίντεο που μπορεί να οδηγήσουν σε διαδικτυακό εκφοβισμό, διαδικτυακό εξαναγκασμό ή εκβιασμό. Εκτός από το TikTok και το Instagram, υπάρχει πλήθος αυξανόμενων εφαρμογών για κινητά και υπολογιστές για ανταλλαγή μηνυμάτων, παιχνίδια, κοινή χρήση φωτογραφιών και ζωντανή ροή που προσελκύουν νέους σε όλο τον κόσμο.

Η βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού των γονέων μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ασφαλή διαχείριση της διαδικτυακής ζωής των παιδιών. Μάθετε περισσότερα για τις διαδικτυακές απάτες εδώ.

Μία καλή βάση για να ξεκινήσετε τη συζήτηση με τα παιδιά είναι η δημιουργία μίας οικογενειακής συμφωνίας για τη χρήση του διαδικτύου.

Πηγή: saferinternet4kids.gr