Η Ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού στο σχολείο μας

IMG 0177

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου είχαμε τη χαρά να δεχτούμε στο σχολείο μας την Ψυχολόγο του συλλόγου «το Χαμόγελο του Παιδιού» κυρία Κατερίνα Στεφανή, την οποία λίγους μήνες πριν είχαμε γνωρίσει διαδικτυακά.

Η κυρία Στεφανή έκανε μια πλήρη και αναλυτική ενημέρωση στους μεγαλύτερους μαθητές μας, τα παιδιά των Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων, για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Βασικός στόχος της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση των παιδιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων απέναντι στον κίνδυνο της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού που πιθανά να αντιμετωπίζει ή να αντιμετωπίσει μελλοντικά ένα παιδί. Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες ασκήθηκαν στην αναγνώριση των ενδείξεων του φαινομένου της ενδοσχολικής βία και του εκφοβισμού, την ουσιαστική κατανόησή του, τη διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούνται στο θύμα, τον θύτη και τον περίγυρο, την ανάπτυξη βασικών συμπεριφορών / ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο αυτό και ενημερώθηκαν για τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και υποστήριξης.

IMG 0179
Ενημέρωση για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό

Αντίστοιχα, οι μικρότεροι μαθητές, τα παιδιά των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων άκουσαν από την κυρία Στεφανή την ιστορία ενός αγοριού που βρέθηκε σε συνθήκες εξαφάνισης. Μέσω της κοινωνικής ιστορίας οι μικρότεροι μαθητές ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει ένα παιδί αν απομακρυνθεί αναπάντεχα από τον ενήλικο που το φροντίζει, έμαθαν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ξένους που τα πλησιάζουν με άγνωστες προθέσεις και ποικίλες δελεαστικές προτάσεις, αλλά και για τους τρόπους που μπορούν να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθούν. Ακόμα, έμαθαν ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να βοηθάει οποιονδήποτε βρίσκεται σε ανάγκη και συνεπώς είναι μια καλή επιλογή να ζητήσουν βοήθεια από έναν/μία αστυνομικό αν τύχει να χαθούν. Τέλος, έμαθαν τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλέσουν για βοήθεια (100, 1056, 116000).

IMG 0177
Ενημέρωση για τις εξαφανίσεις παιδιών

Κυρία Κατερίνα, σας ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε και μας μάθατε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους συμμαθητές μας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μας επισκεφτείτε ξανά στο μέλλον.

 

Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *