Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Μυστρά

Viber 2022 04 17 19 54 38 842

Την Πέμπτη 14 Απριλίου οι τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’ επισκέφτηκαν τον Μυστρά, μια βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη Σπάρτη.

Ξεναγός στην εκδρομή ήταν η διευθύντρια του σχολείου, κ. Χαρίκλεια Καραχάλιου, η οποία πρόσφερε στους μαθητές σπουδαίες πληροφορίες για την ιστορία του χώρου. Τα παιδιά αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις με όσα είδαν, αλλά και με όσα άκουσαν, καθώς ο Μυστράς αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

Επίσης, αξίζει να γνωρίζουμε ότι η ιστορία “της νεκρής πολιτείας” του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς. Ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαία καστροπολιτεία και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως. Συνέχισε να είναι σημαντική πόλη στους επόμενους αιώνες μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια, οπότε εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα ο Μυστράς είναι μακράν το πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο οποίος κάλυψε ένα μέρος του χρηματικού ποσού για την εκδρομή, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *