Δωρεά επιτραπέζιων παιχνιδιών και παιδικών βιβλίων προς τη σχολική βιβλιοθήκη

dorea sx bibliothiki1 2025 dorea sx bibliothiki2 2025

Με μεγάλη χαρά το δημοτικό μας σχολείο ανακοινώνει την πρόσφατη δωρεά επιτραπέζιων – εκπαιδευτικών παιχνιδιών, καθώς και παιδικών βιβλίων από φίλους της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Οι πολύτιμες αυτές προσφορές εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο τον χώρο της βιβλιοθήκης μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για δημιουργική μάθηση, συνεργασία και ψυχαγωγία.

Τα νέα παιχνίδια θα χρησιμοποιηθούν, τόσο στη διάρκεια του ολοήμερου τμήματος, όσο και σε οργανωμένες δραστηριότητες, ενισχύοντας την ομαδικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών. Παράλληλα, τα παιδικά βιβλία προσθέτουν νέους τίτλους στη συλλογή μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν περισσότερες ιστορίες και να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για το διάβασμα.

Ευχαριστούμε θερμά τους δωρητές για την ανιδιοτελή προσφορά και το ενδιαφέρον τους για τη μαθητική κοινότητα. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, η βιβλιοθήκη μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ζωντανό χώρο μάθησης, έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μελισσοκομείο – Συσκευαστήριο μελιού του κ. Α. Γκουσιάρη στον Ηλιά Καρδίτσας

 

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την τύχη να πραγματοποιήσουν μια υπέροχη και άκρως διδακτική εκδρομή στο σύγχρονο μελισσοκομείο – συσκευαστήριο μελιού του κ. Αλέξανδρου Γκουσιάρη, στον γραφικό Ηλιά του Νομού Καρδίτσας.

Η εμπειρία ξεκίνησε με ξενάγηση στους χώρους του συσκευαστηρίου, όπου τηρήσαμε αυστηρά όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων: φορέσαμε σκουφάκια, ποδόμακτρα και απολυμάναμε τα χέρια μας με αντισηπτικό. Στη συνέχεια, το κάθε παιδί έγινε… μικρός μελισσοκόμος! Γέμισε μόνο του το βαζάκι του με φρέσκο, αρωματικό μέλι, τοποθέτησε την ετικέτα, την ταινία ασφαλείας και την αυτοκόλλητη ημερομηνία λήξης. Το καλύτερο όμως ήταν η δημιουργική στιγμή που ακολούθησε: όλα τα παιδιά διακόσμησαν τις ετικέτες τους με σχέδια, χρώματα και φαντασία! Τα βαζάκια αυτά τα πήραν μαζί τους σπίτι ως το πιο γλυκό ενθύμιο της ημέρας.

Η χαρά συνεχίστηκε στην αυλή του συσκευαστηρίου. Με κιμωλίες ζωγραφίσαμε στο τσιμεντένιο έδαφος τις εντυπώσεις μας από όσα είδαμε και μάθαμε, ενώ ακολούθησαν παιχνίδια γεμάτα κίνηση και γέλια: το κλασικό «Περνά-περνά η μέλισσα», το μαντηλάκι με τρόπαιο-μέλισσα αντί για μαντήλι, βόλεϋ και πολλά ακόμη. Πριν την αναχώρηση, απολαύσαμε δροσερό χυμό και νοστιμότατα κεράσματα (σταφιδοκέικ, κουλουράκια και γκοφρετάκια) που μας γλύκαναν ακόμη περισσότερο!

(περισσότερα…)

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (2025)

 

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025, το σχολείο μας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που στόχο είχαν να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν τους μαθητές μας γύρω από τα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε παιδί σε ολόκληρο τον κόσμο δικαιούται.

Η ημέρα ξεκίνησε με τη συγκέντρωση όλων των τάξεων στη σχολική βιβλιοθήκη, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία των παιδιών τα βασικά άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ. Τα παιδιά γνώρισαν με απλά παραδείγματα τα δικαιώματα που προστατεύουν την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την υγεία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους The Box, μια δυνατή ιστορία που αναδεικνύει τον αγώνα επιβίωσης των παιδιών που βιώνουν τον πόλεμο και τον ξεριζωμό. Η ταινία αποτέλεσε αφορμή για έναν γόνιμο διάλογο γύρω από την ειρήνη, την προσφυγιά και την ανάγκη προστασίας όλων των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.

Ακολούθησε μια στιγμή χαλάρωσης, όπου τα παιδιά άκουσαν ένα τραγούδι σχετικό με τα δικαιώματα του παιδιού, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για αυτή τη δράση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής.

(περισσότερα…)

Σχολική γιορτή της επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου (2025)

 

Με σεβασμό και συγκίνηση τιμήσαμε και φέτος στο σχολείο μας την ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη, ημέρα μνήμης της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973. Τα παιδιά μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και υπευθυνότητα σε μια ζεστή γιορτή, που είχε ως στόχο να μεταφέρει τα μηνύματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το χρονικό των γεγονότων, το οποίο παρουσιάστηκε από τέσσερις μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης. Με καθαρή φωνή και ωριμότητα, οι μαθητές ανέδειξαν τις πιο σημαντικές στιγμές του αγώνα των νέων στο Πολυτεχνείο, βοηθώντας όλους μας να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που διεκδίκησαν μια καλύτερη ζωή.

(περισσότερα…)

Ξεκίνησε η “Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης” στο σχολείο μας!

skytalodromia anagnoshs

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ξεκίνησε στο σχολείο μας η αγαπημένη δράση της “Σκυταλοδρομίας Ανάγνωσης”. Μια πρωτοβουλία που έχει πλέον γίνει θεσμός και στοχεύει να φέρει τους μαθητές μας ακόμη πιο κοντά στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Η δράση βασίζεται στη σχολική μας βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά όλων των τάξεων μπορούν να δανείζονται βιβλία της επιλογής τους, να τα απολαμβάνουν στο σπίτι ή στην τάξη και να τα επιστρέφουν, για να πάρουν στη συνέχεια ένα καινούριο “αναγνωστικό ταξίδι”.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ο μαθητής από κάθε τάξη που θα έχει διαβάσει τα περισσότερα βιβλία —με καταγεγραμμένες και επιβεβαιωμένες αναγνώσεις— θα ανακηρυχθεί Καλύτερος Αναγνώστης της Τάξης. Ως επιβράβευση για την προσπάθειά του, θα λάβει κι ένα μικρό αναμνηστικό δώρο.

Πέρα όμως από τη χαρά της διάκρισης, ο πραγματικός στόχος της δράσης είναι να καλλιεργήσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Να ανακαλύψουν νέους κόσμους, να ανοίξουν τα φτερά της φαντασίας τους και να συνειδητοποιήσουν ότι ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ο καλύτερός τους φίλος.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές μας καλές αναγνώσεις και… καλή επιτυχία στη σκυταλοδρομία! 📚✨

Γιορτή Halloween 2025

 

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό σε μια ξεχωριστή δράση αφιερωμένη στο Halloween που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αγγλοσαξονικές χώρες στις 31 Οκτωβρίου! Αρχικά, πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό ΠΕ06 κα Αθανασίου Δήμητρα μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και τα έθιμα του Halloween, συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό. Στη συνέχεια, η τάξη γέμισε με χρώματα , μουσική και δημιουργία! Τα παιδιά φόρεσαν αξεσουάρ σχετικά με το Halloween και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού των εικαστικών κα. Αναγνωστοπούλου Αθηνάς έβαψαν το πρόσωπό τους (face painting).

(περισσότερα…)