3η δράση στα πλαίσια του προγράμματος των σχολικών κήπων

 

Την Τετάρτη 29/1/2025 στα πλαίσια του προγράμματος των σχολικών κήπων υλοποιήσαμε στο Δημοτικό σχολείο Ιτέας άλλη μια δράση όπου μιλήσαμε με τις μεγαλύτερες τάξεις (Γ-ΣΤ) για τη διαδικασία της αποξήρανσης φρούτων, τη χρησιμότητά της και τη διατροφική αξία των αποξηραμένων φρούτων και των ξηρών καρπών. Στη συνέχεια, όλες οι τάξεις έφτιαξαν ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα που δεν θέλει ψήσιμο και το κάθε παιδί δοκίμασε τη λιχουδιά. Όλα τα παιδιά τηρώντας τους κανόνες υγιεινής έπλυναν πολύ καλά τα χέρια τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν γάντια μαγειρικής κατά την παρασκευή του σνακ. Ακολουθεί η συνταγή και οι οδηγίες εκτέλεσης:

1.5 κούπα νιφάδες βρώμης, 1 κούπα καρύδια, 1 κούπα αμύγδαλα, 1 κ.σ. μέλι, 8-10 βασιλικούς χουρμάδες μουλιασμένους στο νερό (εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σταφίδες ή συνδυασμό τους), 1/2 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, 1/4 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο. Εκτέλεση: Αλέθουμε στο blender τις νιφάδες βρώμης, ώστε να γίνουν αλεύρι, και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ ανάμειξης. Έπειτα, αλέθουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο blender. Τοποθετούμε τα μισά σε ένα πιάτο για το τελικό πασπάλισμα και το υπόλοιπο υλικό το ρίχνουμε στο μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο blender τους χουρμάδες – αφού τους αφαιρέσουμε το κουκούτσι, τις σταφίδες, το μέλι και το χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ. Τέλος, ενσωματώνουμε όλα τα υλικά που είναι στο μπολ με τα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα ρολάρουμε στο πιάτο με το ψιλοκομμένο καρύδι και αμύγδαλο. Τοποθετούμε σε πιατέλες και βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο για να σφίξει το σνακ.