Ταξιδεύοντας στα αστέρια

7 8 115 16Μια πολύ όμορφη δράση υλοποιήθηκε στις 11/05/2022 στο σχολείο μας. Στο πλαίσιο της θεματικής «Δημιουργώ- Καινοτομώ», με τίτλο «STEAM- και η Γη γυρίζει…» των  εργαστηρίων δεξιοτήτων της Α΄ Δημοτικού η κ. Αρετή Τσιώλη, δασκάλα του τμήματος, οργάνωσε μια διαδικτυακή  συνάντηση με την Δρ. Μαρία Χαρίση.  Στην εξ αποστάσεως επικοινωνία είχε την ευγενή καλοσύνη να προσκαλέσει και την Ε΄ Δημοτικού, η οποία εκπονεί εργαστήριο με παρόμοια θεματική μέσω του eTwinning προγράμματος που συμμετέχει «STEAM-Στη γειτονιά του Ήλιου». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συνάντηση έγινε διασχολική με τη συμμετοχή και τάξεων του Δ.Σ. Αδριανής-Νικηφόρου Δράμας αλλά και του νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού μας. Έτσι, Η.Π.Α.-Γόμφοι και Δράμα συνεργάστηκαν για την προαγωγή των καλύτερων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.

Η Δρ. Μαρία Χαρίση είναι αστροφυσικός και εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Vanderbilt των Η.Π.Α. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε διπλά συστήματα υπερμεγεθών μελανών οπών που δημιουργούνται από συγκρούσεις γαλαξιών. Μεγάλωσε στην Πύλη Τρικάλων και σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην αστρονομία στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια εργάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). Ήταν, λοιπόν, τεράστια η χαρά μας όταν δέχθηκε να παρουσιάσει στους/στις μικρούς, -ές μας μαθητές,-ριες μερικά στοιχεία για τον γαλαξία μας, το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα ταξίδι στον πλανήτη μας, ενώ συνεχίστηκε με μια ευφάνταστη και αξιολογότατη ξενάγηση στο ηλιακό μας σύστημα, στους  γαλαξίες, στις αποστάσεις και στις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε πλανήτη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, διασκέδασαν και έθεσαν τις απορίες τους, οι οποίες και απαντήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές, -ριες των δημοτικών σχολείων που συνεργάστηκαν θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τη Δρ. Μαρία Χαρίση για την ευγένεια, την καλοσύνη, την αποτελεσματικότητα, την αμεσότητα και το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον που επέδειξε κατά τη συνεργασία μας.

Γκρίμπας Βασίλειος

Εκπ/κός ΠΕ 70 (Ε΄ τάξη)

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τα δικαιώματα των παιδιών  

Η διάκριση ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες, ο σεβασμός της διαφορετικής ταξινόμησης ορισμένων δικαιωμάτων έναντι άλλων και η ταυτόχρονη αποδοχή της οικουμενικότητας των δικαιωμάτων προϋποθέτει μια μακρόχρονη μαθησιακή διαδικασία. Ωστόσο η οικοδόμηση των σχετικών εννοιών, μπορεί να ξεκινήσει με το ξεκίνημα της τυπικής εκπαίδευσης και να βασιστεί στις ήδη κατακτημένες γνώσεις των παιδιών γύρω από τον κόσμο. Αυτή είναι και η πρόταση του προγράμματος Tα δικαιώματα των παιδιών στο οποίο συμμετείχαν τα παιδιά της Α΄ και Δ΄ τάξης.

Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πρώτη επαφή και γνωριμία των μικρών μαθητών/τριών με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των παιδιών. Η κατανόηση της σημασίας τους, η αναγνώριση της ύπαρξης στη ζωή των ίδιων και η εφαρμογή τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο αποτελούν τους βασικούς στόχους του προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στην Καλλιέργεια των Δεξιοτήτων Ζωής στην ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τίτλο “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη”.

Στη διδασκαλία αξιοποιήθηκαν ο καταιγισμός ιδεών, οι ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, η συζήτηση, η ζωγραφική, το κολάζ και η χρήση της τεχνολογίας. Η επιλογή δραστηριοτήτων ενεργοποίησης αλλά και χαλάρωσης, η εναλλαγή της διαλογικής συζήτησης και του βιωματικού παιχνιδιού, η εμπλοκή σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες αποτέλεσαν πρακτικές σε όλη την έκταση του προγράμματος, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά της ενίσχυσης των δεσμών της ομαδας και προϋποθέσεις για την ενεργή συμμετοχή και μάθηση. Έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα των μαθητών/τριών να συνεισφέρουν στις δραστηριότητες ανάλογα με τις ικανότητές τους, οικοδομώντας τις έννοιες, τις αξίες, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις τους μέσα από την ενεργητική εμπλοκή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Τέλος, στα πλαίσια  του προγράμματος, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν στη δράση του Νηπιαγωγείου για τα Δικαιώματα. Όλα τα παιδιά της Α΄ και Δ΄ τάξης, μαζί με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρακολούθησαν και δραματοποίησαν το παραμύθι “Η Λουλουδούπολη και τα Δικαιώματα των παιδιών”.

Επιμέλεια προγράμματος: Τσιώλη Αρετή – Γιαννοπούλου Χρύσα

IMG 20220301 122111 IMG 4f7349145b98b61f7977dd2cf343e0f3 V IMG 8a4856bb1cad6ce140059a51a4a50352 V IMG 27cc5ce313f69187edebad2eeab30f97 V 1 IMG 68d4c2ba1784ce9cd17e6294019800df V IMG 984f0b0e4098d05249e5ede6fa272c2c V

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα δικαιώματα των παιδιών  

Νέο καινοτόμο πρόγραμμα στο σχολείο

Παρουσίαση STEAM- ιστοσελίδα

Υπεύθυνος εκπ/κός : κ. Γκρίμπας Βασίλειος

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέο καινοτόμο πρόγραμμα στο σχολείο

Φύλαξε το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης μαζί με τη δασκάλα τους κ. Αρετή Τσιώλη, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στην ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”, ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα “Φύλαξε το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας!”. Οι σύγχρονες κοινωνίες, των οποίων κύρια πρακτική αποτελεί η υπερκατανάλωση αγαθών καταφεύγουν αναπόφευκτα σε κατασπατάληση φυσικών πόρων και ενέργειας, καθώς και στην παραγωγή τεράστιου όγκου απορριμμάτων. Η βασικότερη πρακτική μείωσης των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι η ανακύκλωση και αποτελεί τη σημαντικότερη πτυχή διαχείρισής τους.

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν να γίνει κατανοητό από τους μαθητές και τις μαθήτριες ότι τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και η διαχείρισή τους αποτελεί σημαντικότατη ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων. Ακολουθώντας τις φάσεις της διερευνητικής μάθησης, τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή μάθηση και στοιχεία διαφοροποιημένης διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά στην οικοδόμηση της γνώσης και απέκτησαν δεξιότητες μάθησης, νου,  καθώς και δεξιότητες κοινωνικής ζωής και ενσυναίσθησης.

20220314 214114 COLLAGE 20220319 225133 COLLAGE IMG 20220322 130931 2 IMG 20220322 131039 IMG 20220322 131043 IMG 20220322 131100

 

Δημοσιεύθηκε στη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φύλαξε το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας!

25η Μαρτίου

Μια πολύ όμορφη γιορτή μας παρουσίασαν οι μαθητές μας της Στ΄και της Ε΄ τάξης υπό την επιμέλεια των δασκάλων τους κ. Δημητρίου Πάνου και κ. Βασιλείου Γκρίμπα . Tην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και οι γονείς των παιδιών μέσω livestreaming.

IMG 20220324 090606 IMG 20220324 091743 IMG 20220324 094905 IMG 20220324 095235

Δημοσιεύθηκε στη ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 25η Μαρτίου

Κατά του ρατσισμού

Με αφιέρωμα κατά του ρατσισμού η καθηγήτρια των Αγγλικών του σχολείου κ. Χρύσα Γιαννοπούλου, επιμελήθηκε και μας έκανε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη παρουσίαση.

ratsi 1 ratsi 2

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατά του ρατσισμού

Οδεύοντας στο Πάσχα

Πιστοί στο καθιερωμένο ραντεβού κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι μαθητές μας της Στ΄και της Ε΄τάξης, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου κ. Δημητρίου Πάνου έψαλαν  την περασμένη Παρασκευή στους Χαιρετισμούς στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Γόμφων συμμετέχοντας στα πνευματικά δρώμενα  της περιόδου.

IMG 20220318 193536 IMG 20220318 193407

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδεύοντας στο Πάσχα

Η κυρά-Σαρακοστή

Ένα από τα πιο παλιά έθιμα του Πάσχα είναι αυτό της κυρά-Σαρακοστής. Η κυρά-Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής ενώ ολόκληρη η παρουσία της κυρά-Σαρακοστής συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών. Η κυρά-Σαρακοστή είναι μια γυναίκα, που μοιάζει με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια σαν να προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος της κάθε εβδομάδας κόβουμε ένα πόδι και το τελευταίο το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο.

Τα πρωτάκια μας λοιπόν, με τη βοήθεια της δασκάλας τους, έφτιαξαν την κυρά-Σαρακοστή με ζυμάρι για να αναβιώσουν αυτό το παλιό έθιμο.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσιώλη Αρετή

20220302160501

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κυρά-Σαρακοστή

Διδακτικές… επισκέψεις!

Μια όμορφη δράση πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολείου μας. Προωθώντας την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, την απόκτηση θάρρους έκφρασης, τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών του σχολείου μας, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι μικροί μας πολίτες να ανταποκριθούν τα μέγιστα.

Ολόκληρο τον Φεβρουάριο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ δημοτικού διάβαζαν εξωσχολικά βιβλία, διάφορα βιβλία, ξεχωριστά βιβλία και ετοίμασαν βιβλιοπαρουσιάσεις. Στη συνέχεια, κάθε μαθητής, -τρια επισκέφθηκε μία από τις τάξεις του σχολείου μας, προκειμένου να παρουσιάσει και να προωθήσει το βιβλίο που διάβασε. Φυσικά, έπρεπε να απαντήσει και στις ερωτήσεις που πιθανόν να είχε το απαιτητικό κοινό μας.

Το απαράμιλλο ενδιαφέρον, οι ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ο δανεισμός αρκετών από τα βιβλία που παρουσιάστηκαν, αποδεικνύουν πως η δράση μας στέφθηκε από επιτυχία. Τα χαμόγελα, το θάρρος και η συνεργασία των μαθητών, -τριών της Ε΄ τάξης αλλά και ο θαυμασμός εκ μέρους  του δασκάλου τους, κ. Γκρίμπα Βασίλειου, είναι στοιχεία που όχι μόνο αποδεικνύουν την επιτυχία της δράσης αλλά χαροποίησαν ιδιαιτέρως το εκπαιδευτικό δυναμικό της σχολικής μας μονάδας.

Ευχαριστούμε πολύ τους/τις μικρούς, -ές μας εκκολαπτόμενους, θαρραλέους πολίτες!

 

2 3 4 2 11

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διδακτικές… επισκέψεις!

Με συνθήματα κατά της βίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 8 Μαρτίου 2022, η εκδήλωση για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είθισται να γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους Zero https://www.youtube.com/watch?v=LOMbySJTKpg και ανέλυσαν, σχολίασαν, συζήτησαν το θέμα από διάφορες οπτικές. Επίσης, όλα τα παιδιά συμμετείχαν στη δράση «Τι νιώθουν τα παιδιά που δέχονται Bullying», τραγούδησαν  https://www.youtube.com/watch?v=F1lm8h-VjVY  , ενημερώθηκαν για τις μορφές βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής  τους  ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης δημιούργησαν αφίσες και τις έδειξαν στους/ στις συμμαθητές, -τριές τους (όπως φαίνεται και στις εικόνες).

Η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Όλγα Καραμάνου και ο εκπαιδευτικός της Ε΄ τάξης κ. Γκρίμπας Βασίλειος έδωσαν τροφή για σκέψη στους μικρούς μας εκκολαπτόμενους πολίτες και προσπάθησαν να τεκμηριώσουν  τις έννοιες του σεβασμού, της ενεργούς πολιτειότητας και της ενσυναίσθησης   μέσω παιδαγωγικά ορθών και εκπαιδευτικά αποτελεσματικών δράσεων.

.jpg .jpg Ρουμπιέ .jpg .png 2 1 4 11 33 3

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με συνθήματα κατά της βίας