Έρευνα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για τα ατυχήματα στο σχολείο

Η Στ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Γιαννάδων πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο του σχολείου. Την ιδέα την πήραμε από το μάθημα της Γλώσσας που είχε μια ανάλογη έρευνα για τα ατυχήματα των παιδιών στο σπίτι. Δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο που μοιράσαμε σε 68 μαθητές και αποτελούνταν από τέσσερις ερωτήσεις. Χωρίσαμε τη μελέτη τους και την καταγραφή των ευρημάτων τους σε 3 κατηγορίες: πρώτα για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, έπειτα για τους μαθητές των τάξεων Γ΄ και Δ΄ και στο τέλος για τους μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄. Τα αποτελέσματα της έρευνας τα μετατρέψαμε με τη βοήθεια του δασκάλου μας σε ποσοστά και τα παρουσιάσαμε σε γραφήματα πίτας.

Στην πρώτη ερώτηση, σχετικά με το αν έχουν τραυματιστεί ποτέ στο σχολείο, όλοι σχεδόν οι μαθητές απάντησαν θετικά. Ειδικά οι μαθητές των τάξεων Α΄ και Β΄ απάντησαν ναι με ποσοστό 100%.

Έπειτα ρωτήσαμε τα παιδιά σε ποιο σημείο του σχολείου έχουν τραυματιστεί. Τα περισσότερα παιδιά σε όλες τις τάξεις με ποσοστό περίπου 75% μας απάντησαν ότι έχουν τραυματιστεί πιο πολύ στην αυλή και όχι τόσο σε σκάλες, μέσα στην τάξη ή αλλού.

Όταν ρωτήσαμε τους μαθητές για ποιο λόγο πιστεύουν ότι γίνονται ατυχήματα στον χώρο του σχολείου, μας έδωσαν διάφορες εξηγήσεις. Κάποια παιδιά είπαν ότι τρέχουν στην αυλή με μεγάλη ταχύτητα, κάποια ότι σπρώχνονται πάνω στο παιχνίδι ή κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού και μερικά επειδή είναι απλά απρόσεκτα.

Στην τελευταία ερώτηση που αφορούσε τα αποτελέσματα των τραυματισμών, για πάνω από τους μισούς μαθητές δεν ήταν κάτι ανησυχητικό και δεν χρειάστηκε κάποια φροντίδα. Για αρκετούς, χρειάστηκε η φροντίδα του χτυπήματος από τους εκπαιδευτικούς με οξυζενέ, ιώδιο ή επίδεσμο. Σπάνια κάποιο παιδί βρέθηκε να καταλήγει σε νοσοκομείο.

IMG 20230222 125151

Επίσκεψη στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας και στο Μουσείο Σολωμού

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας στο Παλαιό Φρούριο και το σπίτι – μουσείο του Διονυσίου Σολωμού.

Στη βιβλιοθήκη, μέσα από μια υπέροχη ξενάγηση στον χώρο πραγματοποιήθηκαν στην αρχή παιχνίδια για να γνωρίσουν οι μαθητές τον τρόπο ταξινόμησης των παιδικών βιβλίων σε κατηγορίες και τον τρόπο εύρεσης και δανεισμού τους. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Τα ελληνικά μνημεία της UNESCO”. Μέσω μιας παρουσίασης των μνημείων, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και σύνδεσαν τις εικόνες των μνημείων με τα ονόματά τους και τα σημαντικότερα ιστορικά τους στοιχεία.

Η εκδρομή μας δεν σταμάτησε στη βιβλιοθήκη αλλά συνεχίστηκε στο πρώην σπίτι και νυν Μουσείο του Διονυσίου Σολωμού, στο οποίο διέμεινε για τουλάχιστον 20 χρόνια. Η ξεναγός, αφού μας μίλησε για τη ζωή και το σημαντικότερο έργο του Σολωμού, έλυσε δεκάδες απορίες των μαθητών και ετοίμασε σχετικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μάθαμε περισσότερα για τη ζωή του.

IMG 20230214 100014 IMG 20230214 113810 2 IMG 20230214 111840 IMG 20230214 113617

Διαδικτυακή εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της Ε’ και της ΣΤ΄ τάξης στη διαδικτυακή εκδήλωση για μεγάλες τάξεις που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022.
Οι μαθητές μέσα από μια εκτενή παρουσίαση και συζήτηση με άλλα 210 σχολεία που συνδέθηκαν, κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα κι απέκτησαν γνώσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

IMG 20230209 100813 received 982772746040811 2 1 received 680690713754979 2