21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

«Το  σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό.Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό.»                                                    Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (Νόμπελ ειρήνης-1964)

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.   Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.                                                  Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.  ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr                                                                                                           H ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να επικαιροποιηθούν και ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη  σχολική κοινότητα.

Με αφορμή  την ημέρα αυτή   στο διαδικτυακό μας  μάθημα μιλήσαμε για τον ρατσισμό , για τις μορφές,τα αίτια,τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

Παρακολουθήσαμε τα βίντεο:

Schwarzfahrer ( Ο λαθρεπιβάτης) του σκηνοθέτη Pepe Danquart. Είναι μια ταινία μικρού μήκους παραγωγής 1993, και έχει κερδίσει το όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 1994. Θέμα της, η καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ: Ένας νεαρός μαύρος κάθεται δίπλα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Αυτή ενοχλείται έντονα και αρχίζει να βρίζει τον νεαρό και τους άλλους μετανάστες.    Στο επίκεντρο της ταινίας  βρίσκεται αφενός ο μονόλογος της γυναίκας που διακατέχεται από προκαταλήψεις και ξενοφοβία και αφετέρου η παθητικότητα και η αδιαφορία των άλλων επιβατών. Στο τέλος ο νεαρός παίρνει την εκδίκησή του.

Με ευχάριστο και συμβολικό τρόπο μάθαμε ότι το διαφορετικό δεν απειλεί, αλλά εμπλουτίζει τη ζωή μας.

Ένα τρίγωνο στη χώρα των κύκλων 

Ρατσισμός, ξενοφοβία – Στη ζυμαροχώρα 

πηγή: εκπαιδευτική τηλεόραση

 «Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας» 

Σε μια αγέλη ελεφάντων, όλοι είναι διαφορετικοί, χαρούμενοι και  έχουν το ίδιο χρώμα. Εκτός από έναν, τον Έλμερ! Ο Έλμερ είναι διαφορετικός, είναι πολύχρωμος! Με αφορμή τα προβλήματα  του Έλμερ μιλήσαμε  για τη διαφορετικότητα ,για το φόβο της απόρριψης και για τις αξίες όπως  ο σεβασμός, η φιλία, η αγάπη.

  «Βάλε το ρατσισμό στη θέση που του αξίζει»

Μια διαφήμιση του 1998 από την Πορτογαλία κατά του ρατσισμού. Η κυρία διαμαρτύρεται, επειδή θα συνταξιδέψει με έναν συνάνθρωπο που έχει σκούρο δέρμα. Η αεροσυνοδός βρίσκει ένα κάθισμα στην πρώτη θέση. Αξίζει να δείτε τη συνέχεια!

«Γεννηθήκαμε Ελεύθεροι και Ίσοι»

Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Γεννηθήκαμε όλοι ελεύθεροι. Όλοι έχουμε τις δικές μας σκέψεις και ιδέες. Θα πρέπει όλοι να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο» 

Η Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζει με έναν μοναδικό τρόπο την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.30 δικαιώματα-30 τηλεοπτικά κοινωνικά μηνύματα.
Σκοπός της Νεολαίας Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι να εκπαιδεύσει τους νέους στις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έτσι ώστε να τα γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικά τους και των άλλων.
Τα τηλεοπτικά μηνύματα αποτελούν μέρος μόνον της διεθνούς εκπαιδευτικής της καμπάνιας η οποία περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, φυλλάδια, διαγωνισμούς, εγχειρίδια διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Ας διαδώσουμε το μήνυμα και ας κάνουμε την Οικουμενική Διακήρυξη πραγματικότητα, σιγά- σιγά θα έχουμε έναν καλύτερο κόσμο.

https://www.youthforhumanrights.gr/what-are-human-rights/videos/born-free-and-equal.html

Ακούσαμε  την ιστορία του Κεμάλ ενός νεαρού πρίγκιπα της ανατολής, απόγονου του Σεβάχ του θαλασσινού, που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…  Συνθέτης ο Μάνος Χατζιδάκις και στιχουργός ο Νίκος Γκάτσος

Αν και στο ποίημα του Νίκου Γκάτσου οι προσπάθειες του Κεμάλ αποτυχαίνουν ,ο Κεμάλ είναι νικητής γιατί δεν  εγκατέλειψε τον αγώνα, δεν φοβήθηκε, δεν υπολόγισε τους κινδύνους και παρέμεινε Άνθρωπος που επιμένει να   αγωνίζεται ακόμα κι όταν όλα και όλοι  είναι εναντίον του.  Ο κόσμος  μπορεί να αλλάξει , να γίνει καλύτερος  μόνο αν υπάρξουν άνθρωποι  σαν τον Κεμάλ   που αγωνίζονται και παλεύουν  με όσα μέσα διαθέτουν  χωρίς να παραιτούνται

Κατηγορίες: Δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *