Ασφάλεια στο διαδίκτυο


Σήμερα ο κάθε ένας από εμάς που συνδέεται στο διαδίκτυο δεν θεωρείται πια χρήστης, αλλά συμμέτοχος και συμμετέχει ανεβάζοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες, εικόνες, και video, επικοινωνεί με φίλους ή άτομα που έχει γνωρίσει στο διαδίκτυο, σχολιάζει τις ιδέες τους, ενώ ταυτόχρονα δέχεται σχόλια για τις δικές του ιδέες. Συμπεριφέρεται στο διαδίκτυο με διαδραστικό τρόπο, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έχουν δώσει άλλοι και προσφέροντας τις δικές του πληροφορίες για να τις μοιραστεί με άλλους. Και αυτό γίνεται από εκατομμύρια συμμέτοχους, με αποτέλεσμα το διαδίκτυο να προσφέρει ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και νέων ιδεών που συνεχώς ανανεώνεται.
Στο κόσμο του διαδικτύου συμμέτοχοι είναι και τα παιδιά μας. Για τα παιδιά, το διαδίκτυο είναι ο χώρος όπου μπορούν να κοινωνικοποιούνται εκτός του σχολείου και της γειτονιάς τους. Μπορούν να γνωρίσουν και να επικοινωνούν με νέους φίλους, με τους οποίους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Το διαδίκτυο αποτελεί επίσης μέσο για προετοιμασία των σχολικών τους εργασιών, ως πηγή πληροφοριών και γνώσεων και χώρος αναψυχής.
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο περισσότερο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.
Όμως, οι εμπειρίες από το διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε ευχάριστες και ακίνδυνες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, το ένα τρίτο όλων των παιδιών έχουν ήδη γνωρίσει λιγότερο ευχάριστα άτομα σε ένα χώρο συνομιλίας και κοινωνικής δικτύωσης ή είχαν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ενοχλητικό περιεχόμενο.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε ως συμμέτοχοι στο διαδίκτυο, είναι πως οτιδήποτε γράφεται στο διαδίκτυο μένει για πάντα. Ένα δεύτερο πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι στο διαδίκτυο συνδέονται και άτομα που δεν έχουν καλές προθέσεις και θα μπορούσαν να μας κάνουν κακό χρησιμοποιώντας κάποιες από τις προσωπικές πληροφορίες που εμείς ανεβάσαμε.
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο αφορά όλους
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα πολύ ευρύ θέμα που δεν αφορά μόνο τους νέους αλλά όλη την κοινωνία ειδικότερα δε τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Όπως φαίνεται, οι έφηβοι, σε αυτό το ταξίδι στις λεωφόρους της γνώσης που τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, είναι μόνοι τους, χωρίς ενήλικες δίπλα τους, γονείς ή εκπαιδευτικούς. Ακόμη, επειδή οι ενήλικες δεν μιλούν τη γλώσσα των παιδιών, δεν μπορούν να τους πείσουν, να τους ακούσουν και να συζητήσουν μαζί τους για τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες τους.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι άμεσα συνδεδεμένα και αποτελούν προέκταση των προβλημάτων της πραγματικής ζωής του καθενός. Χαρακτηριστικά, ένας που περνά καλά στον πραγματικό κόσμο, δεν θα έχει, ούτε θα δημιουργήσει σε άλλους πρόβλημα στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου. Ένας που δεν βρίζει κάποιον κατά πρόσωπο, δεν έχει κανένα λόγο να τον βρίσει μέσω διαδικτύου.
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο σήμερα, ίσως και ο κανόνας, τα παιδιά να γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς λόγω της συχνής χρήσης των διάφορων εφαρμογών που προσφέρει το διαδίκτυο και του χρόνου που αφιερώνουν καθημερινά. Οι γονείς για να είναι σε θέση να αντιληφθούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους στο διαδίκτυο, πρέπει να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερα για το εργαλείο αυτό. Πρέπει και αυτοί να αφιερώσουν κάποιο χρόνο χρησιμοποιώντας το, ώστε να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του και να παραμένουν ενήμεροι για τις εξελίξεις, διαβάζοντας σχετικά άρθρα σε περιοδικά ή σε άλλα μέσα σχετικά με το θέμα. Ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος για τους γονείς να μάθουν, είναι ρωτώντας τα ίδια τα παιδιά τους, αφήνοντας δηλαδή τα παιδιά να γίνουν οι δάσκαλοι και οι γονείς οι μαθητές. Η χρήση του διαδικτύου θα μπορούσε να γίνει οικογενειακή εμπειρία, με τα παιδιά οδηγούς στις νέες διαδικτυακές εφαρμογές και τους γονείς συμβούλους στο τρόπο συμπεριφοράς.