Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το σχολείο μας αφιέρωσε την ημέρα σε δράσεις και συζητήσεις που στόχο είχαν την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Η ημέρα ξεκίνησε με συζήτηση για το τι είναι η αναπηρία. Με αφορμή τη θεατρική παράσταση που παρακολουθήσαμε την προηγούμενη μέρα,«Γουτού Γουπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τα παιδιά μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κάνουν σχεδόν ό,τι κι εμείς, αρκεί να έχουν την υποστήριξη και την κατανόηση που χρειάζονται.
Στη συνέχεια, γνωρίσαμε τον κόσμο της γραφής Braille. Τα παιδιά είδαν ένα βιβλίο γραμμένο στη μέθοδο αυτή και προσπάθησαν να «διαβάσουν» μια λέξη, αγγίζοντας τα ανάγλυφα γράμματα. Ήταν μια εμπειρία που τους βοήθησε να κατανοήσουν τον τρόπο που τα άτομα με προβλήματα όρασης μαθαίνουν και επικοινωνούν.
Έπειτα, μάθαμε το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας. Κάθε μαθητής «είπε» το όνομά του στη νοηματική και στο τέλος όλοι μαζί τραγουδήσαμε τραγούδια στη νοηματική. Η δραστηριότητα αυτή έφερε τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο των ατόμων με προβλήματα ακοής.
Παρακολουθήσαμε επίσης το βίντεο «Η φίλη μου η Ζωή» από την ΕΛΕΠΑΠ καθώς και την ταινία μικρού μήκους, «Το δώρο» και διαπιστώσαμε ότι, παρά τις διαφορές μας, όλοι είμαστε ίσοι αλλά και μοναδικοί.