Οι μαθητές του σχολείου μας θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες που συνδέουν την εξερεύνηση του διαστήματος με την κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, τα παιδιά θα αντιληφθούν πώς η τεχνολογία του διαστήματος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη μας.
Δραστηριότητα 1: Ρομπότ-Δορυφόρος και Περιβαλλοντική Έρευνα
Σε μια ειδικά διαμορφωμένη επιτραπέζια ρομποτική πίστα, τοποθετήθηκαν εικόνες από διάφορα σημεία της Γης, όπως δάση, ωκεανοί και παγετώνες. Οι μαθητές προγραμμάτισαν το ρομπότ-δορυφόρο Beebot για να «ταξιδέψει» σε αυτά τα σημεία. Ο στόχος του ρομπότ ήταν να συλλέξει δεδομένα για την κλιματική αλλαγή από κάθε περιοχή και να τα στείλει στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), όπως ακριβώς κάνουν οι πραγματικοί δορυφόροι που παρακολουθούν τη Γη από το διάστημα.
Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα, οι μαθητές κατανόησαν πώς οι δορυφόροι παίζουν σημαντικό ρόλο στη συλλογή δεδομένων για την κατάσταση του περιβάλλοντος, όπως η μείωση των πάγων και η μόλυνση των ωκεανών. Η δραστηριότητα αυτή τους βοήθησε να καταλάβουν τη σημασία της παρατήρησης της Γης από το διάστημα για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.
Δραστηριότητα 2: Pixel Art – Μυστική Εικόνα
Στη δεύτερη δραστηριότητα, οι μαθητές χρησιμοποίησαν αριθμητικό/χρωματικό κώδικα για να «ζωγραφίσουν» μια μυστική εικόνα σε φύλλο εργασίας. Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε ένα χρώμα, και οι μαθητές γέμισαν τα αντίστοιχα κουτάκια (pixels) για να αποκαλύψουν την εικόνα. Το Pixel Art δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά διδάσκει στα παιδιά τις αρχές της ψηφιακής απεικόνισης και της κωδικοποίησης δεδομένων. Η τελική εικόνα είχε σχέση με τη Γη ή το διάστημα, συμβολίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνολογίας και της προστασίας του πλανήτη μας.
Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η εμπειρία θα εμπνεύσει τους μαθητές και θα τους βοηθήσει να δουν πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει εργαλείο για ένα καλύτερο μέλλον!