Το βιβλίο στον χρόνο: “Γνωρίζοντας την ιστορία της Τυπογραφίας”

Μάι 202414

IMG 20240514 113808 1

Σήμερα  οι μαθητές της Δ’, Ε΄και ΣΤ’ συμμετείχαν  στο διαδραστικό εργαστήριο «Γνωρίζοντας την ιστορία της Τυπογραφίας στο εργαστήριο του τελευταίου Γουτεμβέργιου» της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.  Δράση η οποία  συμπεριλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Onassis Fab Library: Το βιβλίο στον χρόνο”.

Συνδεθήκαμε  ζωντανά με το παραδοσιακό τυπογραφείο Διάττων στην Αθήνα, όπου ο κ. Νίκος Βοζίκης, εκδότης και τυπογράφος μας έκανε μια ξεχωριστή περιήγηση στον χρόνο. Οι πληροφορίες που ακούσαμε και οι εικόνες που είδαμε ήταν μοναδικές!

Εικόνες από την τυποτεχνική της κλασικής τυπογραφίας και της χαρακτικής.  Ο χώρος των εκδόσεων είναι σαν ένα µουσείο  µε συλλεκτικά κοµµάτια και ιδιαίτερα αντικείµενα. Η εκτύπωση των βιβλίων γίνεται µε τη µέθοδο της µονοτυπίας, µε στοιχειοθεσία κειµένων στο χέρι και εκτύπωση σε ένα από τα τρία επίπεδα πιεστήρια. Το χαρτί και το µελάνι είναι δυο στοιχεία που κάνουν τις εκδόσεις να ξεχωρίζουν,  γιατί είναι από φυσικά υλικά και τα βιβλία έχουν εξαιρετική  ποιότητα και αισθητική.

Γνωρίσαμε έτσι,  την τέχνη της παραδοσιακής τυπογραφίας που δημιουργεί μικρά αριστουργήματα. Μιας τέχνης που έχει από όλους εγκαταλειφθεί σήμερα. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν σχετικές ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις από στον εκδότη.

Ένα βήμα ακόμη κάναμε, για να φέρουμε τα παιδιά κοντά στον κόσμο του βιβλίου! Ευχαριστούμε πολύ την Υπεύθυνη του προγράμματος κ. Βίκυ Γεροντοπούλου και τον Τυπογράφο κ. Βοζίκη.

 

IMG 20240514 115549 IMG 20240514 115218

IMG 20240514 114554

 

από κάτω από: Ανακοινώσεις, Φιλαναγνωσία 2023-2024| με ετικέτα , , , ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το βιβλίο στον χρόνο: “Γνωρίζοντας την ιστορία της Τυπογραφίας”    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Translate

Σκακιστική άσκηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων