ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΠΕ (ασφάλεια διαδικτύου) ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ.

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια του Διαδικτύου η οποία αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε μερίδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε προβολή των παρακάτω βίντεο από τη καμπάνια του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με πρακτικές συμβουλές για μικρούς και μεγάλους, για μια ασφαλέστερη περιήγηση στο διαδίκτυο, και με πληροφορίες για την προστασία μας. Η εν λόγω ενημέρωση αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με γενικές οδηγίες ασφαλείας που όλοι μας μπορούμε να τηρήσουμε. Πιο συγκεκριμένα:

1) Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.

2)Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος, όπως πχ. το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους (όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού).

3) Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.

4) Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chat-rooms (χώρους συνομιλίας).

5) Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.

6) Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του.

7) Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

8)Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δίνετε σε κάποιον τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.

9) Πάντα να έχετε το κινητό σας υπό την επίβλεψή σας. Αποφύγετε να το δανείζετε σε τρίτους παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και όταν είστε και εσείς παρόντες. Αποφύγετε να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.

10) Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο μόνο για να επικοινωνήσετε με κάποιον όταν είναι ανάγκη και όχι για να στέλνετε ενοχλητικά μηνύματα.

11) Όταν λαμβάνετε στο κινητό σας τηλέφωνο μηνύματα ή εικονομηνύματα από αγνώστους, διαγράψτε τα χωρίς να απαντήσετε σε αυτά. Για να τραβήξετε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους. Προσέξτε γιατί αν ανεβάσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσείς αρχικά σκοπεύατε.

Τα παρακάτω είναι τα βίντεο που προβλήθηκαν και αποτέλεσαν εναρκτήριο λάκτισμα για την ενημέρωση.

https://www.youtube.com/watch?v=FHT8hsoSkJ8&t=9s

https://www.youtube.com/watch?v=S3Ihsw5h6u0&t=109s

https://www.youtube.com/watch?v=EIwkgUpY-m4

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση