ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ.

Την Πέμπτη 24/3/2022 γιορτάσαμε μια μεγάλη διπλή γιορτή,

1. Την αναγγελία στην Παρθένο Μαρία από τον αρχάγγελο Γαβριήλ ότι μέσα της θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Με την λέξη  Ευαγγελισμός  αναφερόμαστε στη χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο  Γαβριήλ προς τη Μαριάμ. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το  ευάγγελος  (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη ελληνική λέξη. Σήμερα, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που υπό τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού οι αγωνιστές του 1821 έγραψαν σελίδες δόξας, καθώς με περίσσευμα γενναιότητας και θάρρους, απελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τους κατακτητές”.

2. Την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Με άλλα λόγια τότε γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Όπως, όμως, και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.
Πιο συγκεκριμένα, η Επανάσταση, σε διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την μακρινή Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία) από τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη. Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας που ήταν απαραίτητη για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός.
Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και το περίφημο “καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή”, φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Στο σχολείο μας παρουσιάσαμε με κατάνυξη και σεβασμό την αναπαράσταση τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Συνεχίσαμε με ποιήματα το «χορό του Ζαλόγγου» και τραγούδια σχετικά με την ημέρα της επανάστασης του 1821 . Η γιορτή μας έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς, παρέλαση και τον Εθνικό Ύμνο.

IMG 6194IMG 6214

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση