«

»

Νοέ 02

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ

Την Παρασκευή 26 0κτωβρίου 2018 γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ ……… «.ο δάσκαλος στολίζει την τάξη και μιλά με τα παιδιά  για το έπος του 1940   που έκανε τους Έλληνες αθάνατους για πάντα. ‘όλα αναβίωσαν μέσα από ένα παλιό ημερολόγιο που βρέθηκε στην βαλίτσα του δασκάλου …..…..η ιστορία αρχίζει από το 1930….όταν ο Χίτλερ έχε καταλάβει την εξουσία της Γερμανίας, ο Μουσολίνι της  Ιταλία και έχουν επιβάλει στους λαούς τους φασιστικά καθεστώτα και αρχίζει ο πιο αιμοσταγής πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο β’ Παγκόσμιος πόλεμος ………..ξημερώματα 28 η Οκτωβρίου 1940 οι σειρήνες του πολέμου ουρλιάζουν δαιμονισμένα .οι καμπάνες ηχούν ΠΟΛΕΜΟΣ!

Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ακούγεται  το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν ……..Φαίνεται όμως πως ο Μουσολίνι δεν ξέρει καλή ιστορία .Δεν ξέρει ότι η ψυχή του λαού είναι αδούλωτη.   Στο ψυχρό τηλεγράφημα του Μουσολίνι ο λαός μας απαντά με μια αποφασιστική κραυγή : «ΟΧΙ».

Οι Έλληνες στρατιώτες μάχονται γενναία αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, αψηφώντας τα χιόνια και τα κρυοπαγήματα. Το χέρι τους κολλημένο στο ντουφέκι συνέχεια του χεριού τους ….τέσσερα χρόνια μαύρης σκλαβιάς και μαρτυρίου για τον λαό μας. χιλιάδες νεκροί από τα αποσπάσματα των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων …..

…..ο λαός ξεσηκώνεται και γράφει καινούργιο έπος, το έπος της Εθνικής Αντίστασης ….και ξημέρωσε η μέρα της λευτεριάς 12 Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα ένα ανθρώπινο ποτάμι γιορτάζει στους δρόμους τη λευτεριά..

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Τον πανηγυρικό λόγο διάβασε ο γυμναστής  κ. Δικόπουλος Παναγιώτης.

Υπεύθυνοι γιορτής: 1. Βαγενά Κατερίνα,  2. Δικόπουλος Παναγιώτης, 3.Κρικρή Παναγιώτα, .  4. Ρωμανός Βασόλειος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων