Η Παγκόσμια Ημέρα Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν της γέννησης του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη του συστήματος γραφής και ανάγνωσης. Ο ίδιος, τυφλώθηκε σε μικρή ηλικία και στα δυο μάτια εξαιτίας ενός ατυχήματος, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια μέσω της ισχυρής του θέλησης. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που έκτοτε θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Η επινόηση του Λουδοβίκου Μπράιγ έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία όρασης αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν στον κόσμο, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο προσβασιμότητα και ίσες ευκαιρίες. Σχετικά με τη γραφή Braille, πρόκειται στην ουσία για έναν κώδικα που χρησιμοποιεί συνδυασμούς ανάγλυφων κουκκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου επάνω στο χαρτί. Οι κουκκίδες είναι ανάγλυφες, ώστε τα άτομα με αναπηρία όρασης να μπορούν να διαβάσουν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους για να νιώσουν τα μοτίβα των κουκκίδων.
Στη σημερινή τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία, τα άτομα με αναπηρία όρασης έχουν πρόσβαση σε πολλές επιλογές και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το λειτουργικό ισοδύναμο της ανάγνωσης και της γραφής. Επίσης, στον σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille, υπάρχουν 63 διαφορετικοί συνδυασμοί αυτών των κουκκίδων που σημαίνει ότι μπορούν να αποδοθούν σε πολλές γλώσσες. Η γραφή Braille είναι το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών και διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με αναπηρία όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ως αποκλειστικός φορέας υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζοντας παράλληλα και τη σπουδαιότητα του Βraille, παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εκμάθησης, για μαθητές και ενήλικες με αναπηρία όρασης, αλλά και για βλέποντες εκπαιδευτικούς που θέλουν να υποστηρίξουν τους μαθητές τους. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΑΤ, συγκαταλέγεται και η μετατροπή βιβλίων σε προσβάσιμη μορφή (Braille) για τους μαθητές με οπτική αναπηρία. Η εν λόγω υπηρεσία καλύπτει με βιβλία τους μαθητές με αναπηρία όρασης όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης σε εθνικό επίπεδο, από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο ακόμη και μεταπτυχιακά. Τα βιβλία του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου τυπώνονται όλα σε γραφή braille, πολλά από τα οποία περιέχουν ανάγλυφες εικόνες, χάρτες και γεωμετρικά σχήματα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα (κώδικας Nemeth για τις θετικές επιστήμες, γεωμετρικά σχήματα που τυπώνονται σε θερμοευαίσθητο χαρτί, κλπ.). Επιπλέον τυπώνονται τα ξενόγλωσσα βιβλία της δημόσιας εκπαίδευσης (αγγλικά – γαλλικά), καθώς και ξενόγλωσσα φροντιστηριακά. Σε γραφή braille τυπώνονται επίσης παιδικά βιβλία (παραμύθια – λογοτεχνικά) για τους μαθητές δημοτικού. Η συνολική παραγωγή ετησίως για όλες τις σχολικές βαθμίδες που προαναφέρθηκαν, ανέρχονται στα 10.000 αντίτυπα.
Εκτός των προαναφερθέντων, το ΚΕΑΤ, εν όψει της εξωστρέφειας του φορέα με στόχο την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία όρασης σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, εκτύπωσε στο σύστημα Braille μια πληθώρα εντύπων. Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το πρόγραμμα των ταινιών του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο τουριστικός οδηγός της Σκοπέλου, είναι μόνο κάποια από αυτά.
Πρόσφατα σχόλια