Η ΓΙΟΡΤΉ ΤΟΥ ΟΧΙ.

οχιΤην Παρασκευή 27 0κτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε σχολική διπλή μας γιορτή που ήταν αφιερωμένη στην Παναγιά και την 28η Οκτωβρίου 1940. Η γιορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας αποτελεί την θρησκευτική βάση της επετείου του ΌΧΙ και ταυτόχρονα Εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την Ιστορική στιγμή όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απάντησε «ΟΧΙ» στους Ιταλούς γνωρίζοντας ότι μεγαλύτερο αγαθό από την Ελευθερία δεν υπάρχει. Έτσι στις απάτητες κορυφές της Πίνδου συντελέστηκε η Λευτεριά μας από την οποία η Αξιοπρέπεια και Ηρωισμός ήταν τα συστατικά που συντέλεσαν στο θαύμα που έζησε και έπραξε ένας λαός για τον οποίο είμαστε πολύ περήφανοι.

Οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν γενναία αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, αψηφώντας τα χιόνια και τα κρυοπαγήματα. Το χέρι τους κολλημένο στο ντουφέκι, συνέχεια του χεριού τους ….τέσσερα χρόνια μαύρης σκλαβιάς και μαρτυρίου για τον λαό μας. χιλιάδες νεκροί από τα αποσπάσματα των κατακτητών.

Στο σχολείο μας τιμήσαμε την Παναγιά που άναψε την φλόγα της λευτεριάς σε κάθε Ελληνική ψυχή ώστε να γευόμαστε οι επόμενες γενεές το πολυπόθητο αγαθό……την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Να μας σκεπάζει να μην την χάσουμε ποτέ.

Στην γιορτή μας τιμήσαμε τους ήρωες που μας χάρισαν την ελευθερία μας αναπτύξαμε μέσα από το δρώμενο <<η Γιορτή του ΌΧΙ>> τα εξής: Ακούσαμε το έκτακτο ανακοινωθέν έναρξης του πολέμου. Με τη βοήθεια της μουσικού τραγουδήσαμε τραγούδια του έπους του 40΄. Συγκινηθήκαμε ακούγοντας ΄παιδιά της Ελλάδας παιδιά΄΄ή το ‘’γυναίκες Ηπειρώτισσες΄΄ να κουβαλάνε τα τσουβάλια κρατήσαμε και ψηλά την σημαία μας ιερό σύμβολο της πατρίδας μας…..

Δώσαμε στους μαθητές μας τα χρώματα του πολέμου και χρώματα της Ειρήνης και τα αφήσαμε να επιλέξουν και να καταθέσουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την ΕΙΡΗΝΗ ή τον ΠΟΛΕΜΟ……και μας έδειξαν την φρίκη του πολέμου και την χαρά της Ειρήνης…σηκώσαμε πανό κατά του πολέμου που δημιουργεί αίμα, δάκρυα, φόβο αλλά και της ειρήνης που χαρίζει χαρά, αγάπη, γιορτή, τιμήσαμε τους χιλιάδες αθάνατους του έπους του 1940 με 1ος λεπτού σιγή, τραγουδήσαμε τον Εθνικό μας ύμνο.

Θυμηθήκαμε για ακόμη μια φορά ότι η θυσία το μεγαλείο και η δόξα των αγώνων των Ελλήνων θα μείνουν αιώνια στην μνήμη μας. Οι πράξεις σας θα είναι φάρος που θα φωτίζει και θα μας παραδειγματίζει να κρατάμε την Ελλάδα μεγάλη και Ελεύθερη.

Στην γιορτή παραβρέθηκαν γονείς, μαθητές, η Φωτεινή (πρώην εκπαιδευτικός μας) και ο πρώην διευθυντής μας κ. Θεοχάρης Νίκος που για 12 χρόνια υπηρετούσε στο σχολείο μας. Η παρουσία τους στo σχολείο μας χαρακτηρίστηκε από μια διαρκή ενεργητικότητα και ακούραστη δράση. Ιδιαίτερα ο κ. Θεοχάρης συνέβαλε στη δημιουργία ένος δημιουργικού και συνάμα οικείου εργασιακού περιβάλλοντος για τους εκπαιδευτικούς και πολυδιάστατα υποστηρικτικού για τους μαθητές. Ευχαριστούμε πολύ όλους για την παρουσία τους στη γιορτή μας αλλά και για την ενεργό συμμετοχή τους στα δρώμενα μας.  

 Υπεύθυνοι γιορτής: 1.Γεροστέργιου Στέλλα,

                                 2.Κωστοπούλου Ευαγγελία,

                                 3.Παρλίτση Βούλα.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση