
Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού σχολειου και του Νηπιαγωγείου Δημητσάνας παρακολούθησαν στον αύλειο χώρο του σχολείου την κουκλοθεατρική παράσταση «Ο φίλος μου ο Τόμπυ», στα πλαίσια της 1ης θεματικής των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Συμπερίληψη – Αλληλοβοήθεια – Διαφορετικότητα».
Την εξαιρετική παράσταση παρουσίασε η θεατρική ομάδα «ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ» σε συνεργασία με το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας και την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.
Η παράσταση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας (29/9/21-10/10/21).
Τα παιδιά ξετρελάθηκαν, γέλασαν και συμμετείχαν ενεργά στην παράσταση. Συνομίλησαν με τον φίλο τους τον Τόμπυ, έναν σκύλο, που του αρέσει να γαβγίζει, να παίζει με το μπαλάκι του και να ξεκοκαλίζει μία μπριζόλα. Μόνο που τον Τόμπυ κάποτε τον είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και τώρα έχει ένα σιδερένιο πόδι. Σε τίποτα δεν τον εμποδίζει αυτό το σιδερένιο πόδι. Μέχρι που στο σχολείο του (ναι, γιατί πάει σχολείο, μαζί με τα υπόλοιπα ζωάκια) εμφανίζεται ένας καινούριος σκύλος, ο Γουλφ, που προσπαθεί να τον πείσει ότι δεν είναι σκύλος, αφού δεν έχει τέσσερα πόδια. Τι είναι λοιπόν ο Τόμπυ;
Η παράσταση ασχολείται, με χιούμορ και προβληματισμό, με το θέμα της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας, της φιλίας και της αγάπης για τα ζώα.
Σας ευχαριστούμε Μαρία, Έλλη, Χρήστο, Ήρα!
Πληροφορίες παράστασης
Κείμενο: Λέλα Μεντεκίδου – Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος
Κούκλες (σχεδιασμός και κατασκευή): Δήμητρα Γιοβάνη
Μουσική: Κωνσταντίνος Τσώνης
Παίζουν: Μαρία Κωνσταντά, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης
Και… μετά την παρακολούθηση της κουκλοθεατρικής παράστασης ακολούθησε αναστοχασμός μέσα στις τάξεις και συζήτηση σχετικά με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της αλληλοβοήθειας, του bullying , της φιλίας και της αγάπης για τα ζώα.
Οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού Μπεκιάρη Αδαμαντίας εμβάθυναν περισσότερο στο θέμα, συζήτησαν για τις έννοιες της συμπερίληψης, της ισότητας και της δικαιοσύνης, σχολίασαν τη φράση του Αριστοτέλη “Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο απ’ την ίση μεταχείριση των άνισων” και τέλος δημιούργησαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους σχετικές ζωγραφιές και ποιήματα!
Πρόσφατα σχόλια