Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Το σχολείο μας


               20140211_091219

Tο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Δικαίων είναι το βορειότερο σχολείο της χώρας. Άνοιξε τις πόρτες για τους μαθητές του για πρώτη φορά το 1934. Το 1986 έγινε η πρώτη προσθήκη στο κτίριο και λειτούργησε σαν 4/θέσιο. Τη σημερινή του μορφή πήρε το 1996 με την ανέγερση του δεύτερου κτιρίου στην αυλή. Έκτοτε λειτουργεί ως 6/θέσιο και φοιτούν εδώ 60 περίπου μαθητές από όλα σχεδόν τα χωριά της δημοτικής ενότητας Τριγώνου.

      20140211_091355 Το σχολείο αποτελείται από έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήρι πληροφορικής και το γραφείο των δασκάλων. Η αυλή του σχολείου, περιτριγυρισμένη από δέντρα και πράσινο, προσφέρεται για άφθονο παιχνίδι στην παιδική χαρά, στο γήπεδο ποδοσφαίρου ή στο γήπεδο μπάσκετ.

 

20140211_091120

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το Νηπιαγωγείο Δικαίων με τους μαθητές του οποίου μοιράζεται την αυλή, ενώ απέναντί του βρίσκεται ο Παιδικός Σταθμός του χωριού. Έτσι, μικρά παιδιά και δάσκαλοι συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν σε κάθε ευκαιρία που προκύπτει.

               Επίσης, στο σχολείο μας κυματίζουν δύο σημαίες, μία η ελληνική και μία το έμβλημα του σχολείου, που είναι ο αετός, σχεδιασμένος από τον Τριγωνιώτη καλλιτέχνη κ.Μανώλη Νάτση, τον οποίο και ευχαριστούμε.

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Η πρόταση της εβδομάδας

Η πρόταση της εβδομάδας: Ο Μικρός Πρίγκιπας

images_2«Έτσι έζησα μόνος, χωρίς κανέναν που να μπορώ να του μιλάω αληθινά, μέχρι που έπαθα μια βλάβη στη Σαχάρα πριν από έξι χρόνια. Κάτι είχε σπάσει μέσα στον κινητήρα μου. Κι όπως δεν είχα μαζί μου ούτε μηχανικό ούτε επιβάτες, ετοιμαζόμουν να δοκιμάσω μόνος μου μια δύσκολη επισκευή. Ήταν για μένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Είχα νερό το πολύ για οχτώ μέρες. …Ήμουν πιο απομονωμένος κι από ναυαγό σε σχεδία στη μέση του ωκεανού. Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου τα ξημερώματα, όταν με ξύπνησε μια περίεργη φωνούλα…».

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ.Έτος 2012-13

Επίσκεψη από το Ίδρυμα Λασκαρίδη

το δάσος

Τον Μάρτιο του 2013 το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη του Πειραιά επισκέφτηκε το σχολείο μας με σκοπό να μας παρουσιάσει δύο προγράμματα.

Ο περιβαλλοντολόγος Α. Κανδαλέπας παρουσίασε στα παιδιά των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων ένα πρόγραμμα με τίτλο “Μπορεί το δάσος να καλύψει τις ανάγκες όλων μας;” . Οι μαθητές μας, μέσα από τη συζήτηση και το παιχνίδι, γνώρισαν τα δάση και τις λειτουργίες τους, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα τους και βρήκαν τρόπους να τα λύσουν.

Οι μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας (Δ΄, Ε΄, Στ΄) πήραν μέρος στο πρόγραμμα ” Ταξίδι με τις λέξεις“, με εισηγητή τον συγγραφέα Φ.Μανδηλαρά. Οι τάξεις μας, με τη βοήθεια του συγγραφέα, έμαθαν να δημιουργούν ιστορίες και να τις εικονογραφούν.

 

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ.Έτος 2012-13

Ημερήσια εκδρομή στον Πεντάλοφο

παιχνίδι

Ακόμα μια σχολική χρονιά τελείωσε και οργανώσαμε την τελική εκδρομή μας, όχι μακριά, αλλά εδώ στο Τρίγωνο!! Επισκεφτήκαμε τον Πεντάλοφο! Εκεί διασκεδάσαμε με τη ψυχή μας!! Είδαμε, από μακριά βέβαια, αγριογούρουνα, ελάφια, φασιανούς και θαυμάσαμε το τοπίο. Τίποτα δεν σταματούσε τη ματιά μας. Μαγευτική η φύση γύρω γύρω και καταπράσινο το γρασίδι, ιδανικό για παιχνίδι, μπάλα και χορό. Γι’ αυτό κι εμείς το εκμεταλλευτήκαμε!

 

χορός

 

ζώα

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ.Έτος 2012-13

Κάλαντα στο χωριό

κάλαντα στο χωριό 

Χριστούγεννα πλησίαζαν και όλοι ήταν χαρούμενοι και ανυπόμονοι για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων που ερχόταν! Γι΄ αυτό τον λόγο κι εμείς αποφασίσαμε να μοιραστούμε τη γιορτινή μας διάθεση και να τη διαδώσουμε σε όλο το χωριό! Οργανωθήκαμε οι Ε΄και Στ΄ τάξεις, κάναμε μια τελευταία πρόβα στα θρακιώτικα κάλαντα, ντύσαμε δύο συμμαθητές μας Αϊ Βασίληδες (εμείς είχαμε 2!!), πήραμε τα τρίγωνα κι άλλα μουσικά όργανα, βάλαμε τα χριστουγεννιάτικα σκουφάκια μας και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας στο χωριό. Όλοι μας υποδέχονταν με χαμόγελα κι άλλοι τραγουδούσαν μαζί μας! Εμείς πάντως, σίγουρα πετύχαμε τον σκοπό μας!!

 

κάλαντα 2

 

κάλαντα 3

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ.Έτος 2012-13

Χριστούγεννα στα σχολείο μας

 

δεντράκια

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας το 2012 ήταν καταπληκτική! Ένα μήνα πριν είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες μας για να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας! Ετοιμάσαμε θεατρικά , τραγούδια, κάλαντα και φυσικά ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι. Όλες οι τάξεις του Δημοτικού, με συνεργάτη πάντα και το νηπιαγωγείο, κάναμε κατασκευές για να εκθέσουμε και να πουλήσουμε στο παζάρι. Δεν είχαμε και λίγα πράγματα!! Γούρια, χριστουγεννιάτικα στολίδια και χιονόμπαλες, στεφάνια, αγιογραφίες, καδράκια,  μαγνητάκια, κοσμήματα, δεντράκια, όλα τοποθετήθηκαν στην αίθουσα που διαμορφώσαμε. Οι επισκέπτες μας θαμπώθηκαν από την ομορφιά τους και θαύμασαν τα καλλιτεχνήματά μας! Όλοι ήθελαν το κατιτίς τους! Ξεπουλήσαμε τα πάντα!! Έτσι λοιπόν το παζάρι μας είχε μεγάλη επιτυχία!!!

 

θεατρικό 2

θεατρικό 3

θεατρικό 1

τραγούδι

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2

 

 

 

ΠΑΖΑΡΙ

 

Παζάρι

 

παζάρι

 

κοσμήματα

 

μαγνητάκια 2

 

μαγνητάκια 1

 

καδράκια

 

γούρια

 

αγιογραφίες 2

 

αγιογραφίες 1

 

 

στεφάνια

 

χιονόμπαλες

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ.Έτος 2012-13

Εκδρομή στο Φυλάκιο Μαρασίων

Μαράσια

Το σχολείο μας, παρέα με το νηπιαγωγείο και με τη βοήθεια του Συλλόγου Κηδεμόνων, πραγματοποίησε εκδρομή στο Φυλάκιο των Μαρασίων. Επισκεφτήκαμε το φυλάκιο, συζητήσαμε για το σχολείο μας και μάθαμε τι κάνουν εκεί, κεράσαμε μελομακάρονα, ακούσαμε τα κάλαντα και τραγουδήσαμε τα δικά μας, τα θρακιώτικα! Τέλος περιηγηθήκαμε στο χώρο, θαυμάσαμε το τοπίο και είδαμε την παλιά σιδηροδρομική γέφυρα, που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Εκδρομή Μαράσια

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ.Έτος 2012-13

Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και …μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε

Αφίσα

 

Κάδοι ανακύκλωσης

 

Είμαστε ένα σχολείο μέσα στη φύση και για αυτό το λόγο φροντίζουμε το περιβάλλον μας, το σπίτι μας! Γι΄αυτό το λόγο, στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι Γ΄και Δ΄τάξεις του σχολείου μας τη σχολική χρονιά 2012-2013 πραγματοποίησαν το πρόγραμμα «Ανακύκλωση- Διαχείριση Απορριμμάτων». Μέσα λοιπόν, στις πολλές δραστηριότητες του προγράμματος ήταν και η ενημέρωση όλων των συμμαθητών μας για την ανακύκλωση! Φτιάξαμε και τοποθετήσαμε κάδους ανακύκλωσης στο σχολείο μας με τις ανάλογες οδηγίες, ώστε όλοι να γνωρίζουν και να κάνουν ανακύκλωση! Έτσι λοιπόν το σχολείο μας ανακυκλώνει μέχρι και σήμερα!!!

 

Ανακύκλωση

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ.Έτος 2012-13

Περίπατος στα Δίκαια

Περίπατος στα Δίκαια

Σε αυτόν μας τον περίπατο, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τα Δίκαια, τον τόπο γύρω από το σχολείο μας. Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε τη πεζοπορία γύρω από το σχολείο. Περάσαμε την Πυροσβεστική και καταλήξαμε στην άλλη άκρη, κοντά στα γήπεδα του χωριού. Η βόλτα μας μεγάλη αλλά πανέμορφη. Θαυμάσαμε τη φύση, αλλάξαμε παραστάσεις και είδαμε το χωριό από άλλη οπτική γωνία. Παράλληλα συζητούσαμε για ό,τι βλέπαμε και βέβαια τραγουδούσαμε ή λέγαμε αστεία!

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες, Σχ. Έτος 2011-12

“Παιχνίδια σε….κρίση”

Παιχνίδια σε κρίση

Δυστυχώς, δε μας παρουσιάζεται πολύ συχνά η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση. Έτσι λοιπόν, όταν η θεατρική ομάδα δέχτηκε να έρθει στο σχολείο μας, την υποδεχτήκαμε με χαρά και ενθουσιασμό. Μας παρουσίασε το θεατρικό έργο “Παιχνίδια σε κρίση” και άρεσε σε όλους, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο.