Αρχεία για 11 Ιουνίου 2025


Εκδρομή στην Αρχαία Άργιλο

Την Αρχαία Άργιλο επισκέφτηκαν οι μαθητές/ριες του σχολείου μας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων.

argilos 10

Η αρχαία Άργιλος βρίσκεται 4 χλμ. δυτικά των εκβολών του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση 6 περίπου χλμ. από την αρχαία Αμφίπολη. Η πόλη καταλαμβάνει τον λόφο Παλαιόκαστρο και εκτείνεται σε έκταση 150 στρεμμάτων. Κατά την φιλολογική παράδοση ιδρύθηκε το 655 π.Χ. από Ανδρίους. Ήταν η παλαιότερη αποικία στην αιγαιακή ακτή και η ανατολικότερη της Άνδρου. Σκοπός της ίδρυσής της ο έλεγχος της κοιλάδας του Στρυμόνα και της πλούσιας σε αγροτικά προϊόντα, σε ξυλεία και σε μεταλλεύματα ενδοχώρας. Στα χρόνια που δεν υπήρχε η Αμφίπολη, η Άργιλος ήταν μια πόλη οικονομικά εύρωστη.

2 argilos 6 argilos 3 argilos 8

Στην ακρόπολη βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ελληνιστικής εποχής και ανασκάφηκε ένα από τα σπουδαιότερα κτίσματα της πόλης. Το κτίσμα είναι εντυπωσιακό: τετράγωνο, με χοντρούς τοίχους και 2 ορόφους. Στον όροφο κατοικούσε ο κύριος του οικήματος, στο ισόγειο μια πλήρης βιοτεχνική εγκατάσταση, ένα λιοτρίβι άψογα συντηρημένο.

argilos 9 argilos 5

Για την ιστορία της Αργίλου αλλά και την εξέλιξη της ανασκαφής οι μαθητές μας είχαν την τιμή να ενημερωθούν από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο Καθηγητή του τμήματος Ελληνικής Αρχαιολογίας του Μόντρεαλ κ. Ζακ Περό.

Η πολιτεία αυτή είχε μια ενδιαφέρουσα ιστορική πορεία ενώ τα ανασκαφικά της δεδομένα είναι άκρως ενδιαφέροντα!  Η ανασκαφή έχει και διδακτικό χαρακτήρα, αφού εκπαιδεύει φοιτητές καναδικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αλλά και Έλληνες πτυχιούχους αρχαιολόγους.


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων